Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Tattikastikkeella karamellisoitua hirven lapaa

Jätä kommentti

Hirvien ja herkkutattien sesonki osuu yksiin, joten mietin että mautkin varmaan sopivat. Testasin oikein perusteellisesti, käytin sekä herkkutatteja että tattilientä hirvipataan. Ja oivoi, miten hyvin maut soivatkaan yksiin.

Hitaasti kypsennetty revittävän pehmeä hirven lapa on hyvää sellaisenaan, herkkutatti saa liemestä syvempää makua. Pata nousee vielä uuteen ulottuvuuteen, kun liemi keitetään kokoon ja lapa karamellisoidaan kastikkeella grillivastuksen alla. Varaa aikaa viisi, kuusi tuntia, jotta pääset astumaan tähän taivaaseen.

Hirveä, herkkutattia ja lientä

  • 1 kg hirvenlapa
  • loraus oliiviöljyä
  • nokare voita
  • 3 dl omassa nesteessään pakastettuja herkkutatteja
  • 4 omatekoisia herkkutattiliemikuutiota tai 1 Knorrin kuutio
  • 1 l grillibroilerilientä (tai lihalientä)
  • 3 pientä sipulia
  • mustapippuria
  • oksa rosmariinia
  • kolme oksaa timjamian (lyhyitä oksia)
  • tuoretta persiljaa

Ota hirven lapa huoneen lämpöön tuntia ennen kypsennystä. Minun lapani oli ohut ja pitkä, joten leikkasin sen kahteen osaan, että ruskistus onnistuu padassa. Kuivaa liha.

Laita uuni lämpiämään 125 asteeseen.

Nosta rautapata liedelle ja kuumenna oliiviöljy. Kun öljy on kuumaa, lisää nokare voita. Kun voin kuohu on laskenut, ruskista lapa. Mausta sormisuolalla ja mustapippurilla. Lisää pataan tuoretta timjamia, persiljaa ja rosmariinia.

Lisää herkkutatit liemineen, anna kuumeta hetken.

Lisää pataan kuuma liemi ja herkkutattikuutiot. Käytin itse tehtyä, kuutioina pakastettua tiukkaa herkkutattilientä. 4-5 omatekoista kuutiota on hyvä määrä noin litran liemelle. Jos käytät Knorrin kuutioita, tarkista paketista oikea suhdeluku. Minä en ole vuoden 2014 jälkeen enää kaupan herkkutattilientä käyttänyt, en sen jälkeen kun C:n Ilkka Isomäki vinkkasi että tatin perkeet kannattaa keittää liemeksi.

Koska minulla on hukattavaksi asti omia sipuleita, kuorin ja halkaisin joukkoon kolme sipulia. Sipuleja kuoriessani mieleeni juolahti, että samoja makujahan tässä pataan tulee kuin italialaisessa trifolati- ohjeessa: herkkutattia, sipulia, persiljaa. Seuraavan kerran koetankin kannattaako tatit ensin maustaa ja kypsentää trifolati -tyyliin vai katoaako italialaisen tattipaistoksen hienostuneet maut viidessä tunnissa liemeen.

Kansi päälle ja uuniin 4-5 tunniksi. Minä jouduin nostamaan padan liedelle lopuksi, koska tarvitsin uuniä  perunoiden ja juureksien paahtamiseen. Pata kiehui kansi päällä hyvin hiljalleen viimeisen kolme varttia liedellä.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja käännä grillivastus päälle.

Kaada padasta kastike kattilaan tai paistinpannuun siivilän läpi. Jätä liha ja herkkutatit pataan.

Keitä kattilassa kastiketta reippaasti kokoon. Kun jäljellä on kolmasosa, sivele kastiketta lapapalojen ja tattipalojen päälle ja nosta pata uuniin muutamaksi minuutiksi grillivastuksen alle.

Tarjoa kastikkeen, perunamuussin tai uunissa paahdettujen perunalohkojen kanssa. Uunijuurekset sopivat sopivat ihanasti syksyisiin makuihin.

Sain Alkosta viinisuosituksen hirvelle, mutta se oli kyllä 20 euron huti. Nimiä mainitsematta se Lat 42 Gran Reserva 2011 ei kyllä toiminut revittävän kypsäksi haudutettavan hirven kanssa. Kerroin myyjälle, että pataa aion tehdä, enkä lapaa punaiseksi jättää, mutta tulin ylipuhutuksi. Makukysymyksiä tietysti, mutta viini ei saanut minua riojalaisten ystäväksi, vaikka kovasti koetin.

Hirven vasan lapoja parin vuoden takaa. Nuoren hirven liha kypsyy selkeästi nopeammin kuin vanhan hirvaan liha.

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.