Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Vegaaninen burgundinpata seitanista ja herkkusienistä

2 kommenttia

Perheen vegaani kehitti burgundin seitanin, lähetti minulle ohjeen ja pyysi testaamaan. Nyt osui niin seitanin kuin burgundinpadankin maut minun suuhun kohdilleen. Seitan on siitä kätevä kasvisproteiini, että se imee hyvin ympäröiviä makuja itseensä. Viljan ohjeessa seitaniin uutetaan makua kahdessa vaiheessa punaviinillä ja tattiliemellä. Seitan muhitetaan burgundinpadan mauissa: punaviinissä herkkusienten ja kasvisten kanssa. Kastikkeen makua syventää herkkutattiliemi. Burgundin seitan maistuu muhevan täyteläiseltä, umamiselta pienellä hapokkuudella ryyditettynä.

Pohdimme burgundin seitania syödessä miten lihaiselta seitan maistuukaan, jopa koostumukseltaan. Monet seitanit ovat tuntuneet suussa jotenkin sienimäiseltä. Kasviproteiinien kohdalla keskustelu käy kuumana: saako niitä nimetä lihaserkkujensa mukaan. Saako niitä yleensäkään verrata? Pitääkö kehittää mahdollisimman lihanoloista korviketta, jotta se uppoasi kaikille? Minusta on ihan sama millä nimellä kutsutaan ja mihin verrataa kunhan se on hyvää. Tämä muheva seitanpata on juhlapöytäkelpoista, ja käy sopivaksi tutustumismatkaksi seitanin maailmaan myös lihansyöjille.

Seitankakku

  • 1,5 dl gluteenijauhoja
  • 1 dl kikhernejauhoja
  • 2 rkl ravintohiivahiutaleita
  • 1,5 tl oreganoa
  • 1,5 tl timjamia
  • mustapippuria
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 1 dl punaviiniä
  • 0,5 dl tattilientä (kotitekoista herkkutattilientä tai kaupan herkkutattikuutioita)

Burgundinpata 3-4 hengelle

  • oliiviöljyä
  • 300g seitania
  • 200g herkkusieniä (käytin pieniä luomuherkkusieniä)
  • 1 sipuli
  • 2 porkkanaa
  • 1 punainen paprika
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 tl oreganoa
  • 2 tl timjamia
  • sormisuolaa
  • mustapippuria
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 2,5 dl punaviiniä
  • 2,5 dl tattilientä (kotitekoista herkkutattilientä tai kaupan herkkutattikuutioita)
  • 2 rkl margariinia
  • 2 rkl vehnäjauhoja

Valmista ensin seitankakku uunissa, anna sen jäähtyä ja kuutioi se. Seuraavaksi seitan paistetaan rapeapintaiseksi pannulla. Jatko etenee normaalisti, kasvikset paistetaan, maustetaan ja laitetaan liemeen muhimaan. Klassisessa Ranska – herkuttelijan keittiö -keittokirjassa Boeuf bourguignon-padassa lihapalat saavat muhia neljä tuntia. Mietin, voisiko seitania muhittaa niin pitkään ja syvenivätkö maut paljonkin tästä. Tällä kertaa menimme lyhyemmän kaavan mukaan, reilun vartin hauduttamisella. Makua ja syvyyttä riitti näinkin ihanasti.

Seitankakun tekeminen

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Sekoita kulhossa kuivat aineet. Lisää nesteet ja vaivaa seosta käsin muutama minuutti, kunnes taikinaan syntyy vähän sitkoa. Levitä taikina uunipellille noin sentin paksuiseksi levyksi. Paista 25 minuuttia. Minä laitoin seitanin uunivuokaan pellin sijaan. Vilja käänteli seitaniani kriittisesti ja totesi että se ei ole aivan kypsää. Tämä on ensimmäinen kerta kun tein itse seitankakun ja paistoin sen, aiemmin tytär on tullut seitan mukanaan ja olemme jatkojalostaneet siitä eteenpäin.

Eli paistoastia vaikuttaa kypsymiseen, käytä uunipeltiä. Onneksi moka korjautui seuraavassa vaiheessa kun seitan paistetaan pannulla rapeaksi pataa varten.

Kun seitankakku on kypsä, anna jäähtyä hetki ja leikkaa pataan sopiviksi kuutioiksi. Minä nostin kakun jääkaappiin odottamaan seuraavan päivää. Eli prosessin voi tehdä kahdessakin osassa, ei vaikuta makuun.

Burgundinpata

Huuhtele ja kuivaa herkkusienet. Pilko sienet viipaleiksi ja sipuli, porkkana, paprika ja valkosipuli kuutioiksi.

Kuumenna levyn keskilämmöllä suurehko pannu tai pata, jossa vähän oliiviöljyä. Öljyn lämmettyä lisää pannulle seitan ja paista muutama minuutti. Rouhaise hieman mustapippuria päälle. Kun seitankuutiot ovat ruskistuneet kaikilta kulmiltaan, siirrä se pannulta sivuun lautaselle.

Lisää pannulle vähän lisää öljyä, kuumenna lisää sienet. Paista 5-10 minuuttia miedolla keskilämmöllä, kunnes sienistä on irronnut suurin osa nesteistä. Mausta kevyesti sormisuolalla ja mustapippurilla. Sienten ei tarvitse ruskistua, mutta kypsyä. Siirrä sienet seitanin sekaan lautaselle.

Lisää pannulle loraus öljyä ja kasvikset, muttei vielä herkästi kärvähtävää valkosipulia. Paista muutama minuutti, kunnes porkkana pehmenee ja sipuli on läpikuultavaa. Lisää valkosipuli, oregano, timjami ja suola ja pippuri. Paista vielä noin minuutti.

Lisää pannulle kasvisten sekaan seitan ja sienet, sekä tomaattipyree. Paista sekoittaen muutama minuutti. Lisää punaviini ja sieniliemi. Käytän 4-5 kotitekoista jääpalalokerossa pakastettua tattiliemikuutiota puoleen litraan lientä. Kiehauta alkoholi pois. Laita kansi päälle ja anna muhia noin 10-20 minuuttia.

Padan poristessa sekoita kupissa margariini ja jauho tasaiseksi tahmaksi. Viimeisenä sekoita voista ja jauhosta seos, hämmennä tasaisesti pataan kunnes kastike sakeentuu. Anna jauhojen kypsyä hetki.

Tarjoile esimerkiksi vegaanisen perunamuusin kanssa. Me söimme ohessa keitettyä spelttiä, johon uutta makua antoi ravintohiivahiutaleet.

Hieman alikypsä seitankakku kuutioitavana matkalla pannulle rapeutumaan. Seitan valmistetaan gluteenijauhoista ja kikhernejauhoista ja maustetaan mieleiseksi. Tässä mausteena on yrttien lisäksi punaviiniä ja tattilientä.

2 thoughts on “Vegaaninen burgundinpata seitanista ja herkkusienistä

  1. Onpa hyvän näköistä:) SUomessa asuessa tein joskus seitania itse, täällä en kun vettä pitäisi säästellä….Siis ihan vehnäjauhoista, joita ”pestiin” niin että jäljelle jäi vain gluteeni. Pitäisi kokeilla tuota seitankakkua, joka näyttää hyvältä.
    Minusta seitan on seitania ,ja tofu on tofua, en näe niissä minkäänlaisia lihankorvikkeita, ja oikeastaan miksiköhän vegaaneille tarjotaan niin paljon ”ikäänkuin lihaa”.

    • Sä olet tehnyt seitania alusta pitäen! Tämä on nykyään helppoa, kun vegekaupasta saa valmiita gluteiinijauhoja. Mutta onhan siihenkin pitänyt jossain välissä vettä käyttää…
      Tuo lihankorvike on monisyinen juttu. Mua ärsytti alussa kun kaikkea markkinoitiin vegelihana, vegepihvinä jne. Mutta nyt olen alkanut ajattelemaan että sama se jos se madaltaa kynnysta kokeilla uutta ja tykästyä siihen. En tykkää kyllä kaikista tuotteista, mutta pääasia että jokainen löytää jotain mieleistä :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.