Paholaisen muniin eli deviled eggseihin on monia ohjeita. Tämä ei ole klassisin, mutta perushelppo ja pahuksen hyvä.
Heräsin sunnuntaiaamuna miettimään, miten kerrankin herkuttelisin aamiaisella. Letut unohtuivat, kun päässä alkoi pyöriä ajatuksia savulohesta ja kananmunista. Sitten muistin, että on olemassa klassikko-ohje, jossa keitetyn kananmunan keltuaiseen sekoitetaan majoneesia ja mausteita.
Pirulliset kananmunat kahdelle savulohella
- 2 keitettyä kananmunaa
- pari nokaretta lämminsavulohta
- 3 rkl majoneesia (ehkä, arviolta)
- sormisuolaa
- mustapippuria
- tuoretta persiljaa tai tilliä koristeluun
- veitsenkärjellinen gochujangia, srirachaa tai muuta vaikeasti kirjoitettavaa chilikastiketta
Keitä kananmunat. Minun ensimmäinen munasi otti ja pomppasi kattilassa ennen kuin toista ehdin sinne laittaa. Liian kuuma levy. Keitin sitten vielä kolmannenkin munan. Keitä siis munat hiljaa hymyilevässä kiehuvassa vedessä, 10-12 minuuttia.
Kaada kuuma vesi pois ja valuta kattilassa kylmää vettä hetki. Jätä munat jäähtymään. Nosta jäähtyneet kanamunat hetkeksi kuivahtamaan. Kuiva kuori irtoaa paremmin ja nätimmin.
Munien keittyessä ja jäähtyessä valmistele majoneesiseos. Laita kulhoon 2-3 ruokalusikallista majoneesia ja kaksi nokaretta lämminsavulohta. Säästä pari pientä kalapalaa koristeeksi. Mittasuhteet vaihtelevat eri ohjeissa, minä tein oman makuni mukaan, enemmän kalaa, vähemmän majoa.
Mausta mustapippurilla, sormisuolalla ja chilikastikkeella. Minä laitoin tosi vähän gochujangia, ei pirullisen tulista lähellekään. Just sen verran että se vähän maistui. OIen chilinössö.
Kuori ja halkaise munat ja siirrä keltuaiset majoneesin joukkoon. Sekoita ja maista, mausta lisää jos maku sitä vaatii. Laita chiliä sen verran kun tykkäät. Jos syöjiä on moneen chililähtöön, jaa seos ennen chilikastikkeen lisäämistä ja mausta kunkin maun mukaan.
Laita niin paljon mössöä kananmunan koloihin ja päälle kun saat mahtumaan. Koristele kalaviipaleilla ja yrteillä. Tarjoa hyvän paahtoleivän kera.
5.11.2019 09:16
Täälläkin on chilinössö. Pidän kyllä chilin potkusta, mutta jotkut chilit aiheuttavat pirullista pari päivää kestävää pistelyä kasvoissa. Onneksi pienen määrän srirachaa kestää.
6.11.2019 15:36
Chilinössöys kunniaan! Se verran että pikkusen lämmittää, eikä mitään tuskan kautta onneen. Tuo pistely kasvoissa kuulostaa kurjalta! Mä ostan aina miedointa tuoretta chiliä ja usein löydän senkin kerran käytön jälkeen unohtuneena jääkaapin pohjalta pilaantuneena. Sillä nuo purkkichilit on järkevämpiä :).