Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Lähes pyöreät hirvipullat

4 kommenttia

Äitini teki täydellisen pyöreitä, kauniin ruskeita lihapullia, oman lihakarjan jauhelihasta. En ollut nuorena(kaan) fiksu, joten en opiskellut ajoissa Taimin lihapullien niksejä. Olen sittemmin kokeilemalla ratkaissut kauniin ruskean pinnan salaisuuden. Tarpeeksi voita ja öljyä pannulle. Miten se pulla pysyy pyöreänä? Minä saan aikaiseksi pyörykän ja kolmion välimuotoja, ihmeellisiä kartioita. Mutta se tärkein, maku on näissä pullissa kohdallaan. Hirvipullat kelpaavat vaikka juhlapöytään. Vaikka ne olekaan muodollisesti päteviä.

Hirvipullat ovat myös edullisempi tapa päästä ilmastoystävällisen riistan makuun. Tosin jotain rasvaisempaa lihaa pitää joukkoon laittaa, muuten hirvipullista tulee liian kuivia. Tällä kertaa käytin possun jauhelihan sijaan pekonia.

Hirvipullat tai kolmiot

  • 400 g hirven jauhelihaa
  • 100 g pekonia hienoksi pilkottuna
  • 2 luomumunaa
  • 2 reilua kourallista pankokorppujauhoja tai tavallisia korppujauhoja
  • 4-5 rkl soijakastiketta, riippuu soijakastikkeen suolaisuudesta (huom. pankojauhoissa on suolaa)
  • mustapippuria myllystä
  • tuoretta timjamia
  • tuoretta rosmarinia
  • kourallinen tuoretta persiljaa
  • reilu loraus oliiviöljyä tai rypsiöljyä
  • reilusti voita ja oliiviöljyä

Teen lihapullataikinan usein samalla kaavalla. Sekoitan korppujauhot kananmuniin turpoamaan ja maustan jo siinä vaiheessa. Käytän mielelläni pankokorppujauhoja, jos vain löydän. Ne antavat minusta mukavan maun pullille.

Riko kananmunat ja sekoita seokseen korppujauhot. Mausta muutamalla reippaalla rouhauksella mustapippurilla, hienoksi pilkotulla valkosipulilla, yrteillä ja soijakastikkeella. Soijakastikkeen maku toimii minusta erinomaisesti myös riistasta tehdyn jauhelihan kanssa. Anna korppujauhojen turvota tovi.

Sekoita jauheliha muna-korppujauhosekoitukseen, älä vaivaa ettei pullista tule sitkeää. Jos mietit, ovatko mausteet kohdallaan, paista pikaisesti pieni koepala paistinpannulla ja säädä mausteita.

Leivo pullat. Ota hollille lautanen, johon pulla mahtuvat. Kastele kädet ja ota isohko pala jauhelihaa. Pyörittele pyöreä pulla, laita lautaselle. Tee tasakokoisia pullia.

Laita isolle paistinpannulle oliiviöljyä kuumenemaan. Kun pannu on kuuma, lumpsauta kunnon nokare voita. Tai jopa kaksi kunnon nokaretta.

Odota kunnes voin kuohu on laskenut, ja laita pulla pannulle. Lisää pullia harvaan tahtiin, kääntele jo ensimmäisiä lastalla ja sitä mukaa kun alapinta alkaa ruskistua. Ruskista kauttaaltaan, paista kauniin pyöreäksi. Tässä päästiinkin klassikkoon. Älä tee siis niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon.

Hirvipullat saavat minusta jäädä keskeltä vähän punertaviksi. Tarkkaa paistoaikaa en nyt osaa sanoa, riippuu pullien koosta. Jos kypsyys mietityttää, halkaise yksi pulla.

Kokeilin tehdä myös punaviinikastiketta hirvipullille. Se ei nyt tuonut lisäarvoa pöytään, ensi kerralla perinteikäs ruskea kastike tai karpalokastike, jota olen tehnyt Wallenbergin pihvien kaveriksi.

Oheen perunamuussia, suolakurkkuja ja raikasta salaattia.

Nyt joukkoälyä ja kokemusta peliin! Kerro sinä tuonne kommenttilaatikkoon miten niitä takuuvarmasti pyöreitä pullia tulee. Onko kyse ranteen liikkeestä, taikinan koostumuksesta vai jotain salaisesta perinneniksistä?

Yleensä vältän ongelman tekemällä jauhelihapihvejä. Niitä löytyykin moneen lähtöön:

Mahdottoman hyvät hirven jauhelijapihvit ja maaginen yhdistelmä

Peuran jauhelihapihvit grillissä

Mustatorvisienillä höystetyt jauhelihapihvit

Jauhelihapihvit Alla puttanesca -mauilla

Vasikan jauhelihapihvit ja gremolata

Wallenbergin pihvit karpalokastikkeella

Ja kokeiltu on myös lihapullia, kantarelleilla höystettynä. Ei nekään olleet pyöreitä.

4 thoughts on “Lähes pyöreät hirvipullat

  1. Jokunen vuosi pohjoiseen jouluksi ajaessa kuunneltiin Ruotsin radion ohjelmaa, jossa sai kysyä neuvoa jouluisiin ongelmiin. Lihapullathan kuuluvat länsinaapurin kaikkiin juhlapöytiin, joten ne olivat isossa osassa myös tuossa ohjelmassa. Yksi kysymyksistä oli juurikin pyöreiden lihapullien mysteeri. Ratkaisuna ongelmaan käskettiin ensin keittää ja sitten paistaa lihapullat. En ole testannut toimivuutta sillä teen itse aina yksinkertaisimmilla mahdollisilla tavalla: jauhiksen sekaan vai suolaa ja yrttejä, palloiksi ja puoleksi tunniksi uuniin.

    • Onkohan se ruotsalainen sanonta, että ken keityn paistaa, se makean maistaa? Kuulostaa jännältä ajatukselta, pitääkin tutkailla ruotsalaisia ohjeita. Minäkin tein pitkään jauhispihvit uunissa, kunnes lähdin tätä ruskistettua pintaa selvittämään :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.