Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Perinteitä kunnioittaen, kermainen lohikeitto

2 kommenttia

Hyvä kalakeitto pohjaa herkulliseen liemeen. Ostin kauppahallista lohifileen kaveriksi lohenperkeitä. Pyysin kalakaupasta lohenpalan nahan mukaan, kaikki maku tietysti mukaan. Jääkaapissa odotti savusiian tähteet ja edelliseltä illalta säästin kultaotsa-ahvenen ruodot ja pää.

Usein teen kokonaisen uunilohen perkeistä kalaliemen tai kauppahallissa kyselen onko pelkkiä lohen päitä ja ruotoja tarjolla. Harvoin on, kyselijöitä on paljon. Savukalan perkeet antoivat tälle kalakeitolle erityisen mukavaa savuisuutta.

Teen harvoin kermaisia kalakeittoja, mutta joskus iskee sekin mieliteko. Tästä keitosta ei ehkä tullut kaikista kermaisinta. Jos kaipaat enemmän kerman makua, laita kermaa niin paljon kuin mieli tekee. ja vaikka mausta voinokareella. Tilliä ja varsiselleriä kuuluu minusta perinteitä kunnioittavaa lohikeittoon.

Lohenpaloja ei tarvitse eikä kannatakaan keittää. Kun olet siivilöinyt liemipohjan, keittänyt siinä kasvikset kypsäksi, lisää kalan palat ja sammuta levy. Kala kypsyy kuumassa liemessä mutta ei hajoa hitusiksi kuten keittäessä.

Kalaliemi

  • 3 litraa vettä
  • lohenperkeitä: pää (ilman kiduksia), ruotoja tai kalan mahasiivuja, lohen nahkaa
  • savusiian pää, ruodot ja nahka
  • ja/tai uunikalan pää, ruodot ja nahka
  • 1 sipuli kuorineen
  • 1-2 porkkana
  • kymmenkunta mustapippuria tai maustepippuria
  • 2 laakerinlehteä
  • sormisuolaa
  • reilu loraus valkoviiniä

Koska tällä kertaa tavoitteena oli kermainen lohikeitto, maustoin liemen valmiiksi. Usein keitän perkeet vain liemeksi ilman mausteita ja pakastan sen. Käytän kalaliemiä keittoon, risottoon tai vaikka täytepastan liemeen, joten jatkojalostan lientä käyttötarkoituksen mukaan.

Kalalientä voi lähestyä hellästi hymyillen tai ronskisti, reippaasti keittäen. Makuasia. Tällä kertaa en tavoitellut kirkasta lientä vaan keittelin menemään, enkä kuorinut vaahtoja. Lohen vatsapalat hajosivat maukkaiksi hitusiksi liemeen.

Jos käytät kalan päitä, leikkaa pois kidukseet ja huuhdo veret pois. Laitoin perkeet kattilaan, kaadoin vettä päälle. Vaihdoin vettä kunnes se näytti kirkkaahkolta.

Laita kattila liedelle ja nosta kiehumaan. Lisää rouheasti pilkottu sipuli, porkkana, laakerilehdet ja kokonaiset mustapippurit. Lorauta joukkoon valkoviiniä leikkaamaan lohen rasvaa.

Keitä lientä puolesta tunnista tuntiin, kunnes liemessä alkaa olla makua mutta se on vielä raikkaan makuista.

Siivilöi harvalla siivilällä ruodot pois, painele lastalla perkeistä hyvin liemi irti.

Kermainen lohikeitto

  • reilu 2 litraa hyvää kalalientä
  • 6-8 kiinteää perunaa (luomunicolaa)
  • 400-500 g lohta kuutioina
  • 1 luomuvarsiselleri pilkottuna
  • 2 porkkanaa pilkottuna
  • 2 dl kermaa (tai enemmän jos olet kermaisen keiton ystävä)
  • sormisuolaa
  • reilusti tuoretta tilliä

Kuori perunat tai jätä kuori ja pilko. Minusta perunan kuori on hyvää, joten vain pesen nicolat hyvin ja pilkon ne. Pilko lohi, porkkana ja varsiselleri kuutioiksi. Varsiselleri etenkin on minusta oleellinen osa kalakeiton makua.

Nosta kalaliemi kiehuvaksi ja lisää perunat, porkkana ja selleri. Lisää kerma, anna kiehahtaa (etenkin jos tiedät että keittoa jää yli päiväksi pariksi). Maista, tarkista suola ja maut.

Kun kasvikset ovat kypsiä, sammuta levy ja lisää ja lohenpalat. Lohi kypsyy kuumassa liemessä.

Lisää reippaasti pilkottua tilliä, säästä vähän tarjoiluun.

Tarjoa hyvän ruisleivän kera.

Erityisen savuinen kalakeitto

Kirkkaan  (kirkkaahkon) kalaliemen keittäminen

2 thoughts on “Perinteitä kunnioittaen, kermainen lohikeitto

  1. En yleensä niin pidä kermaisista keitoista, mutta lohikeitto on poikkeus, siinä se on niin hyvää. Viime keväänä söin Fasun vierailukeskuksessa ihan sairaan hyvää lohikeittoa, ja vieläkin se on paras makumuisto siltä reissulta.

    • Samoin, kerma on harvoin ykkösajatus, keitoissakaan. Mä olen syönyt elämäni parasta lohikeittoa Hangon pienen sataman ravintolassa. Sekin makumuisto on 15 vuoden takaa, säilyy vahvana. Sellaista lientä olen pitkään metsästänyt ja tämä alkaa jo olla lähellä :).

Vastaa käyttäjälle Jael Peruuta vastaus

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.