
Perinteitä voi ravistella tai soveltaa omaan makuun. Perinteisintä meidän joulussa on puuro, eikä siinäkään tarvitse valita ottaako sen voisilmällä vai kanelilla. Vegaani valitsee kasvisrasvan ja aattoillan pöytään seitania tai savustettua tofua. Me valitsemme tällä kertaa molemmat, seitania burgundin tapaan ja spelttiä vegaanin pekonilla, rapealla savutofulla.
Jouluna herkutellaan, mutta mieleisellä ruoalla. Kokoan jo kahdeksatta kertaa vaihtoehtoisen joulumenun aatosta tapaninpäivään viinisuositusten kera. Meillä ei ole pöydässä kinkkua eikä laatikoita, graavikaloja kyllä joskus. Tänä vuonna aatto on kokonaan vegaaninen, vegaaniviinejä myöten. Joulupäivänä ja tapaninpäivänä pöytään katetaan riistaa, luomukaritsaa ja äyriäisiä, mutta nostan tarjolle myös vegaaneille sopivia herkkuja.
Seitania aattopöytään
Jouluaamuna meidän keittössä ollaan lähinnä suomaisia jouluperinteitä. Riisipuuro ja 10 tunnin saaristolaisleipä graavilohella maistuu minusta jouluaamulta. Teen riisipuuron mikrossa, tällä kertaa kasvimaitoon. 10 tunnin leipä on luonnostaan vegaaninen, se kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen joulua. Leipä säilyy hyvin. Vegaanille leivän päälle lohen sijaan hummusta ja porkkalaa. Tänä vuonna tein porkkalaa kolmella tapaa, parasta tuli perinteisen savustuspöntön kautta.
Lounaaksi keitän vegaanista cashewpähkinäpastaa. Sen voimalla jaksaa lämmittää saunan ja saunoa, kohdata joulupukin tai muorin ja rakentaa joulupöydän illaksi.
Jos pasta tuntuu liian ruokaisalta iso illallista odottaessa, helppo ja jouluisen makuinen bataatti-porkkana -sosekeitto hyvän leivän kanssa. Pinnalle ripoteltavat mantelilastut tuovat mukavasti jouluteemaa keittoon. Tarjoa vegaaneille leivän päälle hummusta. Erityisen herkullista on Sevanin basilikahummus.
Päivällisen alkuruoaksi aion savustaa kasviksia savustuspöntössä. Ehkä pyydän backupiksi Viljaa jälleen tekemään porkkalaa, siltä varalta että pönttösavustettu ei onnistu. Savustetun punajuuren kanssa ainakin maistuu Matua Pinot Noir.
Aattoillan kruunaa seitanista tehty burgundin pata. Meillä tämä saattaa vielä kääntyä vanhan rakkaan ankkaohjeen vegaaniseksi muunnelmaksi, seitania viikunakastikkeella.
Oheen keitämme spelttiä. Tomaattinen speltti on herkullista, mutta sen kruunaa rapeaksi paistettu vegaanin pekoni, savutofu. Punajuuren ystävät voivat tehdä punajuurista spelttirisottoa Berthan poikien tapaan. Vegaanivieraita kestittävä vaihtaa ohjeen kerman kasvikermaksi ja parmesaanin ravintohiivahiutaleiksi.
Tarjoa myös runsaasti uunissa paahdettuja kasviksia ja raikasta salaattia.
Vegaaninen alkuviini Pietra Susumaniello on parasta punaviiniä pitkään aikaan. Tasapainoinen, herkullinen, ihana. Oluen ystävät saavat IPAa. Oluen brändiä en osaa suositella, en juuri olutta juo. Jos IPA osuu oluenystävän makuun ruoan kanssa täydellisesti, kerron sitten jälkikäteen.
Joulumenujen haastavin kohta minulle on aina ollut jälkiruoka. En ole jälkkäri-ihminen, ja nuoret välttävät nykyään kokonaan sokereita. Siksi jälkkärinä on kulhollinen pähkinöitä ja manteleita. Uunissa paahdetut lakritsimantelit ovat ihania.
Joulupäivän riistalintua karpalokastikkeella ja kokonainen kukkakaali kasvispääruoaksi
Joulupäivän lounas keventää hieman kermaisella tai kirkkaalla lohikeitolla. Liemipohjan teen etukäteen valmiiksi, keitto syntyy sitten nopeasti.
Joulupäivän alkuruoaksi ajattelin nauttia pahuksen hyviä munia. Ohje on siitä kätevä, että savukalaa voi vaihdella. Savulohi on deviled eggseissä herkullista, mutta niin on myös savusiika, graavisiika, graavilohi…
Jos kananmuna tuntuu liian ruokaisalta aloitukselta aaton herkuttelujen jälkeen, täytä ruisnappeja kala majoneesi- seoksella. Silloin voitkin tehdä useampaa täytettä, yhdistää kylmä- ja lämminsavua, siikaa ja lohta. Vegaaneille ruisnappeihin vegaanimajoneesia ja porkkalaa. Ruissipsejä ja -nappeja on moneen lähtöön, tarkista että ne sopivat vegaaneille eikä niissä ole kovin paljon suolaa.
Pääruoaksi teen riistalintua, fasaania tai metsäkyyhkyä. Karpalokastike on ihanaa ja niin jouluisen punaista. Molemmille lintuohjeille viiniksi sopii Spinyback Pinot Noir.
Perheen vegaanit eivät ole enää joulupäivän pöydässä tällä kertaa. Jos kaipaat näyttävää ja maistuvaa tarjottavaa kasvisyöjille, paahda uunissa kokonainen kukkakaali. Älä säästele persiljaöljyssä, se on ihanan maun salaisuus. Kukkakaalin kanssa tarjoaisin ihanaa Meinklangin vegaaniviiniä.
Kyyhkyt ja fasaanit olen pyydystänyt ihan itse Citymarketin pakasteosastoja koluamalla.
Oheen italialaisittain paistettuja herkkutatteja ja salaattia.
Tapaninpäiväksi äyriäisiä ja karitsan karetta
Monena vuonna tapanin ruoka on rakentunut pakastimen varaan. Syy on selvä: jääkaappi on joulun alussa pullollaan eikä tuoreet ainekset kauan säily parhaimmillaan. Ja mitä herkkuja pakastimesta saakaan: kampasimpukoita, mustekalaa, jättirapuja, kevätkananpoikaa, ankkaa, riistaa. Herkuttelussa ei siis tarvitse tinkiä tapaninakaan, ennemmin pidätellä.
Alkuun kampasimpukoita rosepippurilla tai tiikerirapuja avokadolla.
Tapaninpäivän illan kruunaa Rekosta ostettu Wiljakan luomutilan karitsan kare. Maustan kareen hyvissä ajoin yrteillä ja sitruunan kuorella. Mausteet löytyvät täältä grillatun kareen ohjeesta. Minäkään en ehkä sentään jouluna grillaa, vaan paistan kareen pannulla ja viimeistelen uunissa. Oheen uunissa paahdettuja porkkanoita ja palsternakkapyrettä. Palsternakkapyreen ohjeessa käytettään tryffelivoita. Jos sinulla ei satu olemaan tryffelikoiraa tai -possua tryffeleitä etsimään, herkullista tulee tavallisella voilla ja kermalla tai kasvispohjaisella margariinilla ja kasviskermalla.
Vegaaneille tarjoaisin lempeää intialaista. Voit säätää linssi-kasvis-curryn tulisuuden toiveiden mukaisesti. Minä olen chilinössö ja pidän lempeän lämpimästä tulisuudesta. Intialaisittain keitetty riisi (rusinoilla!) tarjoaa sopivaa vastapainoa curryn poltteelle. Chilisen ruoan juomaksi sopii gewürtstraminer tai IPA-oluet.
Edellisten joulujen menut
Jos et löydä raaka-aineita näihin ruokiin, kurkkaa edellisten joulujen menuihin. Viime vuonna pöydässä oli ankkaa, vasikkaa ja sorsaa.
2017 joulupyhien menussa oli ankkaa, kädenojennus joulupossulle rapeanahkaisen villisian kyljen muodossa sekä vasikkapataa herkkutateilla.
Vuoden 2016 vaihtoehtoisessa joulumenussa oli tarjolla alkupaloiksi graavikaloja, kampasimpukkaa appelsiinikastikkeella, maa-artisokkakeittoa. Pääruoaksi aattona ankkaa, joulupäivänä karamellisoitua naudan rintaa, Tapanina misomarinoituja possun suikaleita. Jälkkäriksi pipareita tai piparinmakuista rahkapiirakkaa persimoneilla, lakumanteleita sekä glögin makuisia joulutorttuja.
Ihana vaihtoehtoinen joulumenu 2015 piti sisällään jälleen ankkaa (tosiaan perinne), hitaasti haudutettua possun kylkeä paloina ja italialaisittain maustettua naudanpataa, stufatoa. Alkupalaksi graavattuja kaloja sellaisenaan ja saaristolaisleivän päälle, lehtikaalia ja savulohta. Jälkkäriksi suomalaisia herkkujuustoja (Väinö, my love!), lakumanteleita ja lakritsia pukin kontista. Tapanina kevenettiin jo hitusen, oman puun Åkero-talviomenia, sellaisenaan.
Vuoden 2014 joulumenussa oli ankan lisäksi chilistä mustekalapastaa, vasikkapataa fenkolilla tai karitsaa punaviinissä. Alkupaloiksi ehdolla oli rosepippurisia kampasimpukoita, tiikerirapuja yrtti-voikastikkeessa tai kalalajiltema.
Vuoden 2013 joulumenu sisälsi nyhtöhirveä mäntykastikkeessa, kaniinia pancetan kanssa ja hidasta karitsanpotkaa. Alkupalaksi tarjolla oli kampasimpukoita ja jättirapuja mustatorvisienillä, kylmäsavulohta ruisnapeilla sekä graavikalojen lisäksi rieslingissä pikamarinoitua siikaa ja kuhaa.
Vuoden 2012 joulumenu oli tipuisa: helmikanan rintaa, pippurista kevätkanan poikaa ja ankkaa. Selvästikin, jos jokin jouluruokaperinne meillä on, on se ihana viikunakastikkeinen ankanrinta.
*****
Nauti Ripaus tryffeliä myös Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä.