Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Porkkalaa kolmella tapaa sekä savustettuja punajuuria (vegaaninen)

1 kommentti

Teimme joulupöytään porkkalaa sattumalta useammalla tavalla. Minä halusin kokeilla savustuspönttöä, mutta tein vertailun vuoksi myös porkkalaa savustusaromilla. Sattumoisin Vilja oli tehnyt myös ja vielä samalla Vaimomatskuu -blogin suolaa säästävällä ohjeella (”perinteinen” porkkala tehdään kai suolakuoressa).

Koordinointi on ihan yliarvostettua, eikös. Olimme kuitenkin käyttäneet erilaista viinietikkaa. Lisäksi savustin pöntössä punajuuria. Mikä oli parasta? Voittajan etsiminen vaati jatkojalostusta.

Minä tykkäsin aidon savun makuisesta savuefektin puolesta, mutta Viljan käyttämä riisiviinietikka oli lempeämmän ja raikkaamman makuista kuin minun porkkalassani valkoinen balsamico. En ensin marinoinut savustuspöntöstä noussutta porkkanaa, mutta jouludinnerin jälkeen päätin kokeilla mitä riisiviinietikka tekisi aidosti savustetulle porkkanalle. Siitä syntyikin ihan parasta porkkalaa, raikasta ja syvemmän makuista kuin savuaromilla maustetut. Aito on tässäkin aitoa, vaikka savuaromi onkin (yllättävän) hyvää.

Ensi kerralla yhdistän näistä kokemuksista parhaat puolet, listasin ne tähän. Ohje porkkalalle ja punajuurelle lopussa.

Jos kaivat savustuslaatikon porkkanoita varten, savusta samalla vaivalla myös punajuuria. Ne vasta ihania ovatkin savulla aateloituna, kaardemummakastikkeella.

Porkkalavinkit

  • Kypsennä kasvikset ensin uunissa, sitten savusta.
  • Valitse mahdollisimman paksuja luomuporkkanoita. Tasapaksuus on tässä hyvä.
  • Pese porkkanat hyvin, älä kuivaa, älä kuori.
  • Suolaa porkkanat märkinä.
  • Kääri porkkanat merilevään.
  • Nosta käärityt porkkanat folioon ja uuniin. 180 astetta, 1 ½ tuntia. Älä kypsennä pehmeäksi, kokeile haarukalla ajoissa.
  • Laita savustuspönttöön leppälastuja ja 1 rkl tummaa ruokosokeria.
  • Kuumenna pönttöä lempeällä tulella ensin ilman kasviksia, että kitkerin savu muodostuu, avaa pönttö ja päästä kitkerät savut ulos.
  • Laitoin ensin punajuuret avatussa foliopaketissaan pöntön alatasolle ja savustin niitä pelkästään 5 minuuttia.
  • Avasin pöntön ja lisäsin porkkanat avoimessa foliokäärössä. Folio auttaa poistamisvaiheessa kovasti. (Ja luo keittiöön kivaa ja kestävää savuntuoksua). Savustin porkkanoita vajaat 10 minuuttia. Punajuuret viettivät savussa yhteensä 15 minuuttia.
  • Nostele grillipihtien avulla foliokääröt pois savustimesta
  • Anna kasvisten jäähtyä jäähtyä.
  • Kuori porkkanat varovasti veitsellä. Nyrhäämistä se on, mutta kärsivällisyys on ainoa ase. Kunnolla jäähtyneistä (eli jo jääkaapissa yön viettäneistä, tiiviin kannen alla) kuori irtoaa helpommin.
  • Viipaloi porkkanat ohueksi juustohöylällä tai veitsellä. Minulla sattuu olemaan kuorimaveitsi joka leikkaa sopivan paksuja siivuja. Käännä porkkanaa aina parin siivun jälkeen.
  • Sekoita porkkalaliemi, johon et tällä kertaa laita savuesanssia eli yhdistä riisiviinietikka ja rypsiöljy.
  • Ota puhdas puolen litran lasipurkki, laita porkkanaviipaleet purkkiin ja kaada päälle riisiviinietikkaliuos.
  • Nosta purkki jääkaappiin kahdeksi päiväksi. Aina kun avaat jääkaapin, käännä purkkia, jotta viipaleet saavat tasaisesti makua.

Porkkala savustuspöntöstä

  • 5 paksua kuorellista luomuporkkanaa
  • sormisuolaa
  • 3-5 norileväarkkia
  • foliota
  • leppälastuja savustukseen
  • ruokosokeria savustukseen
  • puhdas ½ l purkki

Marinadi

  • 3 tl rypsiöljyä
  • 2 tl hyvää riisiviinietikkaa
  • (savuaromia jos et käytä savustuspönttöä)

Kypsennä kokonaisia kuorellisia porkkanoita uunissa foliossa 180 asteisessa uunissa 1-1 ½ tuntia. Porkkana ja punajuuri -shouvi oli minulla menossa yhtä aikaa, joten laitoin punajuuret uuniin 10-15 minuuttia ennen porkkanoita.

Käytin pitkulaisia punajuuria kuorineen (hyvin pestyinä), mutta voit kypsentää myös pyöreitä punajuuria, huomioi kypsennysajassa. Jos pyöreät punajuuresi ovat isoja, halkaise.

Anna kasvisten jäähtyä foliokuoressaan.

Laita savustuspönttöön leppälastuja ja 1 rkl tummaa ruokosokeria. Kuumenna pönttöä pienellä tulella ensin ilman kasviksia. Ensimmäiset savut kitkeröittävät kasvikset, joten avaa pönttö ja päästä ärhäkät savut ulos.

Jos savustat myös punajuuria, laita ne ensin tulille viideksi minuutiksi. Nostin punajuuret savustonpöntön alatasolle foliokuoressaan, mutta avasin folion.

Lisää porkkanat omassa avoimessa foliokäärössään. Folio auttaa poistamisvaiheessa kovasti. Savusta porkkanoita vajaat 10 minuuttia.

Anna kasvisten jäähtyä jäähtyä ennen kuorimista.

Poista kuori ja viipaloi pitkittäin. Nostele porkkanan siivut puhtaaseen lasipurkkiin.

Sekoita rypsiöljystä ja riisiviinietikasta marinadi. Määrä ei ole suuri, mutta maustaa juuri sopivasti. Sekoita marinadi porkkanoihin ja laita kansi kiinni. Nosta jääkaappiin pariksi päiväksi, käännä muutaman tunnin välein. Älä hölskytä, ettei porkkanoista tule muussia.

Savustetut punajuuret ja kaardemummakastike

  • kuorellisia pitkulaisia punajuuria (tai pyöreitä)
  • sormisuolaa
  • vegaanista creme fraisia (turkkilaista benecol-jugurttia
  • ½-1 tl kaardemummaa
  • ripaus sormisuolaa

Pese hyvin punajuuret, älä kuori. Mausta sormisuolalla. Minä en kypsentänyt punajuuria foliossa vaan ihan omassa kuoressaan. 180 astetta, 1 ½ tuntia tai pidempään.

Savusta pöntössä edellä kuvatulla tavalla, noin 15 minuuttia.

Anna jäähtyä, kuori ja viipaloi.

Kaardemummalla maustettu kreikkalaistyylinen jugurtti tai vegaaninen creme frais on täydellinen pari savustetulle punajuurelle, kenties vielä parempi kuin pelkästään uunitetulle punajuurikkaalle.

Matua pinot noir on ihan jäätävän ihana viini punajuurille. Voisin syödä pelkästään näitä punajuuria  –  ja joskus syönkin – Matuaa siemaillen.

Viiniksi sopii loistava alsacelainen Bestheim Riesling Grand Cru Schlossberg 2017. Viinistä löytyy luonnetta myös peruskalapöydälle (graavisiiat ja lohet, kylmäsavustut kalat) sekä haastavammalle yhtölle eli pahuksen hyville munille. Hituisen chilisen makuiset, savulohen ja majoneesin aateloimat keitetyt munat saavat Bestheimista myös arvoisensa kumppanin.

PS. Ihmettelin pitkin joulua silloin tällöin lehahtavaa vahvaa savun tuoksua. Etsin tuoksun lähdettä, haistoin takkiani, lopulta jo saunanpuhtaita hiuksiani. Syyllinen löytyi, savustettu folio keittiön metallinkierrätysastiassa.

 

One thought on “Porkkalaa kolmella tapaa sekä savustettuja punajuuria (vegaaninen)

  1. Minä tein myös porkkalaa viime vuonna ( ja postasin pari vuotta sitten porkkananakista) ja olin ylllättynyt miten hyvää porkkala oli,etenkin ruisleivän kanssa. Savustuspöntössä siitä tulee takuulla vieläkin parempaa:) Hyvää tulevaa uutta vuotta Merja:)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.