Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Silakkatalkoot!

2 kommenttia

Mainiossa Itämeren suojelijat -sarjassa Peltsi ja Tom sen sanoivat. Syö silakkaa kerran viikossa ja poistat merestä yhden ihmisen verran ravinteita. Otetaanko #silakkatalkoot? Koska olen lähtöjäni muikkukansaa, ajattelin että pidän vuoron perään muikkuvesiä puhtaana, vuoroin Itämerta. Joka toinen viikko muikkuja, joka toinen silakoita. Ja väliin vaikka kiiskiä.

Ilmastotuskaa kokiessa moni miettii mitä voisi tehdä. Luovunko autoilusta vai ilmailusta? Vaadinko teollisuuden ja kaupan energiankulutuksen sekä päästöjen alentamista. Voin ainakin itse tehdä omalla kulutuskäyttäytymiselläni oman osani (ja vähän lobata sivussa). Olen vähentänyt reissaamista ja suunnannut sitä enemmän kotimaahan. Kierrätän ahkerasti ja perusteellisesti. Kannatan lähiruokaa ja villiruokaa. Pidän ruokablogia, jossa kerron miten helppoa villikalan laittaminen (ja syöminen, se vasta helppoa on).

Olen hyvin tietoinen, että aina voisin elää paremmin. Alkaa vegaaniksi, vaihtaa auton. Mutta askel kerrallaan. Tai silakka kerrallaan.

Paistetut silakat

 • 800 g silakoita
 • ruisjauhoja
 • valkopippuria
 • sormisuolaa
 • oliiviöljyä
 • oivariinia
 • reippaasti tuoretta tilliä

Otin paistettujen silakoiden perussuuntimat mainiosta Kaikki äitini reseptit -blogista josta olen ennenkin löytänyt hyviä reseptejä. Luotin myös siihen, että pohjalainen Nanna tietää silakkansa, kuten minä savolaisena muikkuni. Muokkasin ohjetta hieman omaan makuuni, sillä tilli ja voin vähentäminen ovat nyt minun pörssissäni kovassa kurssissa.

Nanna neuvoi myös, miten silakat perataan nopeasti. Isojen silakoiden siivoaminen on hieman erilaista hommaa kuin neulamuikkujen perkaaminen. Neulamuikuthan vain puhkotaan, vetäistään kaulan alta sisuskalut pois. Pikkumuikut syödään päineen kaikkineen, sillä rapea muikunpää vasta herkkua on. Silakoista otetaan pää kiertoliikkeellä irti, sitten sormella vatsa auki, sisälmykset pois. Pienellä harjoittelulla homma alkoi sujumaan kätevästi. Päädyin sellaiseen rytmiin, että perasin aina muutaman kalan kerrallaan, sitten huuhtelin juoksevan veden alla ne, laitoin valumaan, jatkoin uuden satsin perkaamista. Ei ollenkaan hankalaa, miksi olen aina laiskuuttani ostanut silakkafileitä?

Valulta, kuivaa kalat paksulla talouspaperilla.

Laita lautaselle ruisjauhoja, rouhi joukkoon valkopippuria ja sormisuolaa. Kierittele kalat jauhoseoksessa. Kuumenna samalla jo pannua, ettei ruisjauho ehdi vettymään möhjöksi.

Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla keskilämmöllä. Lisää pari nokaretta oivariinia. Minun kevytoivariinini ei kuohu ja laske kuohua samalla tavalla kuin oikea voi, mutta antaa se osviittaa pannun kuumuudesta. Minä pidin pannua hetken keskilämmön ylärajoilla ja nostelin muikut silakat (suonissani varmaan virtaa muikkuja, sillä en meinaa osata kirjoittaakaan länsisuomalaista reseptiä). Kun silakat on pannulla eikä se ole jäähtynyt melkoisesta määrästä kalaa, laske hieman lämpöä. Nannan vinkin mukaisesti, silakka pitää paistaa lempeässä lämmössä hitaasti rapeaksi ja ruodot pehmeäksi. Tässäkin muikkujen paistaminen eroaa: ne kypsyvät kepeästi kuumemmalla lämmöllä syötävän pehmeäksi.

Paista muutama minuutti, tarkista onko kylki kauniin ruskea ja kypsä, käännä ja paista toinen mokoma.

Ennen tarjoilua ripota reippaasti tuoretta tilliä päälle. Silakan kanssa maistuu perunamuussi tai uuniveneperunat. Raikas salaatti, jopa iki-ihanan retro porkkanaraaste virkistää suuta mukavasti.

Itämeren suojelijat -sarjassa on kivan positiivinen ote, ei semmoista perinteistä luonto-ohjelmasaarnaa. Sarjassa käsitellään Itämeren tilaa eri näkökulmista ja esitellään jo keksittyjä hyviä ratkaisuja. Esimerkiksi rannikon maatalouden valumakuormaa sekä maatilan maaperää saa parannettua kompostoimalla karjan lannan. Tsekkaa sarja, löytyy Areenasta.

Innostuitko? Silakka- ja muikkuohjeita lisää:

Savolaisittain paistetut muikut ja muita muikkuohjeita

Silakkapihvit 

2 thoughts on “Silakkatalkoot!

 1. Kyllä mun pitäisi tulla sulle muikunpuhkomisoppiin, siitä en ymmärrä mitään!
  Mutta siis #silakkatalkoot, count me in!

  • Mahtavaa Nanna! Silakkatalkoot alkakoot! Ihanaa että näin herkullisella tavalla voi vaikuttaa, ihan vaan valitsemalla mitä syö. Ja tervetuloa muikunpuhkojaisiin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.