Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Ihana pikkelöity fenkoli

Jätä kommentti

Kaipasin juhlapöydän ruokien joukkoon raikastajaa. Tarjolla oli paljon tuhteja, talvisia makuja. Paholaisen munia alkuun, pääruoaksi ras el hanoutilla maustettua myskikurpitsaa kasvissyöjille, hieman chilistä villisikaa fleksaajille, pehmeää, lähes samettista palsternakkapyrettä. Vieraan tuomaa ihanaa waldorfin salaattia, jonka ohjeeseen palaan myöhemmin.

Pikkelöity fenkoli teki tehtävänsä, raikasti mukavasti suuta ja siitä riitti kivasti vastinetta ruokapöydän muille mauille. Fenkolin aniksinen maku antautuu ja tasoittuu pikkelöidessä. Sopiva pikkelöintiliemi säilyttää raikkauden, mutta tuo happoa ja makeutta.

Olen syönyt ihan mahtavaa pikkelöityä fenkolia 4 vuodenajan lounaalla, mutta enhän muista ohjetta, vaikka sitä kyselinkin. Epäilen ja muistelen että keltaisen värin ja ihanan makuvivahteen antaa kurkuma, joten kokeilin sitä. Toimii!

Löysin verkosta monia ja kovasti erilaisiakin pikkelöintiliemen ohjeita. Valitsin Rouva Kasviksen liemiohjeen, sillä se näytti minusta mukavan perusohjeen oloiselta. Käytin kuitenkin riisiviinietikkaa porkkalatesteistä viisastuneena. Riisiviinietikka maistuu minusta just sopivan pehmeän etikkaiselta, en ole tivakimman etikkakasviksen ystävä. Nyt jääkaapissa tosin odottaa siideriviinietikalla pikkelöity satsi, sillä riisiviinietikka oli päässyt loppumaan ja sushiviinietikassani taas on sokeria jo valmiiksi. Ruokosokeri antaa myös liemelle tummaa sävyä ja on minusta paljon paremman makuistan kuin valkoinen sokeri.

Pikkelöity fenkoli

  • 2 luomufenkolia, n. 500 g
  • ripaus sormisuolaa

Pikkelöintiliemi

  • 1 dl riisiviinietikkaa
  • 1 dl tummaa ruokosokeria (luomu)
  • 3 dl vettä
  • 1 tl kurkumaa (maun mukaan)

Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi, lisää sokeri, sammuta levy, hämmennä ja lisää riisiviinietikka ja kurkumajauhe. Tarkista, että sokeri on liuennut nesteeseen.

Poistin uloimman kerroksen fenkoleista, sillä molemmissa päällimmäinen kerros näytti kolhiintuneelta. Pieni kolhu ei esimerkiksi uunittamista haittaa, mutta jos haluat säilyttää pikkelöityjä fenkoleita vähän pidempään, käytä priimaa.

Ota terävä veitsi ja leikkaa ohuita pystyviipaleita, jotta saat kauniita fenkolin muotoisia siivuja. Voit toki vain viipaloida ohueksi suuntaan tai toiseen. Voit laittaa lehtitupsut mukaan tai säästää tarjoiluvaiheeseen. Tuoreena tupsut säilyttävät raikkaan vihreän värin ja tuovat hieman erilaista fenkolin makua lautaselle.

Laita fenkolisiivut liemikattilaan ja kiehauta hyvin nopeasti, muutaman sekunnin ajan.

Laita fenkolit liemineen puhtaaseen purkkiin. Se olikin helpommin sanottu kuin tehty mun keittiössä, mihin ihmeeseen ovat kaikki kannelliset siistit purkit kadonneet? Sitäkin enemmän löysin purkkeja, joiden tiskikoneessa repaloituneissa paperietiketissä Järki Särki, Kalamata Oliivi tai Etikka Kurkku, niin kauniilla suomen kielellä.

Nosta purkit jäähtymään jääkaappiin ja nauti seuraavana päivänä.

Voit laittaa fenkolintupsut liemeen tai säästää ne tarjoiluun, jolloin ne tuovat hieman tuoreen fenkolin aniksisuutta makuihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.