Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Pitkään haudutettu papupata ja miten vähennän arjessa lihansyöntiä

4 kommenttia

Minulla on ollut lukuisia vuosia tapana tehdä viikonloppuna reilusti ruokaa. Varmaan monessa muussakin huusollissa viikonlopun haudutetut ruoat pelastavat arkipäivät. Mutta siitä on seurannut se, että syön sitä lihapataa moneen kertaan, enemmän kuin mieli ja maha haluaisi. Aina pakastan osan, mutta se ei taas johda tavoitteeseen eli vähennä lihan syöntiä pitkällä juoksulla.

Mutta nyt olen omaksunut uuden tavan! Haudutan sunnuntaina ison kasvispadan. Ehdin sunnuntaina perehtyä uusiin resepteihin, hauduttaa makua rauhassa ja bonuksena viikkoon tulee lisää kasvispäiviä. Entinen Meatless Monday tuntuu nyt höpsöltä idealta, etenkin kun ne mieleiset kasvisruokani vaativat vähän enemmän ajatusta tai aikaa kuin arki-iltana liikenee.

Tein pariin kertaan Chocochilin papu-sienipataa. Ensimmäisellä kerralla käytin herkkutatteja ohjeen herkkusienien sijaan, eikä herkät tatit sopineet chiliseen ja papuiseen makumaailmaan eikä koostumukseenkaan. Toisella kertaa ostin luomuherkkusieniä. Ja päätin kokeilla, tuleeko kasvispataan syvempi maku pitkällä hauduttamisella. Tapahtuisiko sama ihme kuin bolognesekastikkeessa, jonka maku muuttuu parin-kolmen tunnin haudutuksen. Tiedäthän kuinka pitkään tomaattimurskassa ja punaviinissä haudutetun jauhelihakastikkeen maku kasvaa, muuttuu, syvenee. Ja kyllä, sama tomaattikastikkeen ja punaviinin pohja todellakin herkullistui hauduttamalla papuja ja herkkusieniä pitkään ja hartaasti. Tässä on uusi luottopatani pyhään ja arkeen.

Olen nyt etsinyt uusia kasvispataohjeita, sillä monet kasvisruokani eivät tykkää lämmittämisestä vaan maistuvat nuutuneelta jo toisella kierroksella. Onko sinulla hyviä kasvispatojen ohjeita? Vinkkaa ja linkkaa minulle ja samalla muille. Jotain uutta pitää haudutella jo ensi sunnuntaina!

Chocochilin papu-herkkusienipata pitkään haudutettuna

  • 1 pkt luomuherkkusieniä
  • 1 pkt isoja valkoisia papuja (luomu)
  • 1 pkt kidneypapuja (luomu)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 sipulia
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • 1 tl balsamiviinietikkaa
  • mustapippuria
  • 200 g kirsikkatomaatteja
  • 1 laadukas tomaattimurskapurkki
  • loraus vettä tomaattipurkin huuhteluun
  • 3 dl punaviiniä
  • 1-2 rkl ras el hanout -jauhetta (laitoin reippaammin)
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 ½ tl savuista paprikajauhetta (laitoin reippaammin)
  • 1 tl sokeria
  • sormisuolaa maun mukaan
  • (rosmariinia ja salviaa)
  • chiliä maun mukaan (käytin chipotlea sekä chilisekoitusta)
  • tuoretta persiljaa tarjoiluun

Pilko sipulit ja valkosipuli.

Huuhdo herkkusienistä mullat pois, kuivaa keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla. Halkaiset pienet herkkusienet, pilko isommat jos käytät niitä.

Huuhtele tomaatit ja halkaise.

Laita isolle pannulle tai pataan oliiviöljyä ja kuullota sipuleita rauhassa muutama minuutti. Tässä poikkesin Chocochilin ohjeesta, jossa sipuleita ei kuullotella sen enempää. Minusta sipuli toimii parhaiten, jos sen kypsentää ennen nesteen lisäämistä.

Lisää valkosipuli ja sienet, paista. Laske lämpöä ja lorauta balsamicoa, sekoita lastalla kasviksiin ennen kuin balsamico ehtii haihtua.

Mausta mustapippurilla ja sormisuolalla.

Avaa papupurkit, laita pavut siivilään ja huuhdo säilöntäliemet pois, valuta. Lisää pavut ja tomaatit.

Lisää tomaattimurska ja huuhtaise vedellä kaikki murska purkista pannulle.

Kun tomaattimurska kiehuu, kaada viini. Anna kiehua hetki, että alkoholi haihtuu pois.

Mausta ras el hanoutilla, sokerilla, suolalla, juustokuminalla ja chileillä. Ensimmäisellä kerralla käytin pelkkää chipotlejauhetta, mutta siitä tuli hieman yksiulotteisen chilinen maku. Nyt laitoin chipotlejauhetta ja chilisekoitusta, maku oli paljon moniulotteisempi ja pyöreämmän chilinen. Ensi kerralla voisin laittaa jopa gochujangia noiden rinnalle, kokeilla saisinko vielä yhden chiliulottuvuuden mukaan.

Leikkuulaudallani oli myös toisesta projektistä yli jäänyttä kuivahtanutta rosmariinia ja salviaa. Heitin ne joukkoon, mutta en tiedä antoivatko en juuri paljoakaan mauille. Kirjaan tämän vain mukaan sillä jos seuraavalla kerralla täyteläisestä ja syvästä mausta tuntuukin puuttuvan jotain. Se on sitten nämä yrtit.

Tässä kohtaan poikkesin myös alkuperäisestä ohjeesta, jossa pataa kypsennetään reilu puoli tuntia. Tein alkuvaiheet jo hieman verkkaisemmin, maustoin jo sipulipohjan. Annoin kiehua padan kaksi tuntia kannen alla, tarkistin maut, lisäsin hieman suolaa ja sen jälkeen keitin vähintään vartin kasaan kastiketta.

Ripottele päälle tuoretta persiljaa tai korianteria ennen tarjoilua.

Mietin etukäteen miten pavut kestävät pitemmän haudutuksen, mutta hyvin ne pysyivät koossa. Myös pienet ja napakat herkkusienet pitivät koostumuksensa hyvin ja imivät mainiosti makuja liemestä. Olen vuosia dissanut kaupan herkkusieniä, koska en ole löytänyt niille oikeanlaista käyttöä. Koin ahaa herkkusieniä -elämyksen vasta vegaanisen burgundinpadan kautta. Herkkusienet eivät siis ole herkkutattien puuttuessa se leimimpi vaihtoehto vaan ehtaa tavaraa oikeanlaisessa ohjeessa.

Maustoin myös hieman raskaamalla kädellä tällä toisella kertaa, minuun makuuni ras el hanoutia ja savupaprikaa saa olla reippaammin, sen verran massaa ja lientä kastikkeessa on. Chilin määrässä en lähtisi liioittelemaan, mutta minä olenkin tunnustuksellinen chilinössö.

Näin fleksaajana en sulkisi pois sitäkään vaihtoehtoa, että joukkoon tulisi hieman (luomu)jauhelihaa. Jos tavoitteena on vähentää lihansyöntiä ja lisätä kasviksia ruokavalioon, onnistuu se niinkin. Silloinhan ollaan jo lähellä klassista chili con carnea.

Ohje on peräisin Chochilin blogista.

 

 

 

4 thoughts on “Pitkään haudutettu papupata ja miten vähennän arjessa lihansyöntiä

  1. Tsemppiä vähemmälle lihansyönnille.Olen nyt ollut 13 v. ilman lihaa, mutta lihani sitä ennen oli vain kanaa tai kalkkunaa, ei muuta. En kauheasti välitä pitkään haudutetuista padoista, enkä muista koska olen viimeksi sellaista edes tehnyt,mutta pavut ovat tosiaankin sellaisia jotka sopivat sellaiseen. Täällä monet laittavat viikonlopuksi pitkään haudutetun cholent-padan.

    • Kiitos Jael! Tämä projekti on mennyt nyt kivasti, ja sitä lihaakin voi syödä paremmalla omalla tunnolla ja keskittyä lihan laatuun ja eettisyyteen. Olin nuoruudessa kymmenkunta vuotta kasvissyöjä, eikä siihen aikaan ollut härkiksiä tai valmiiksi keitettyjä chickherneitä. Pataruoka on minusta mukavaa syksyn/talven ruokaa. Pitääkin katsella tuon cholentin ohjeita, kiitos vinkistä!

  2. Kirjoittelin juuri vähän samasta aiheesta. Mä olen jo pitkään yrittänyt ujuttaa lisää kasviksia meidän ruokavalioon. Onnistunutkin osittain, mutta lähinnä siten, että kasvikset ovat lisäkkeinä. Nyt etenkin kuopus on potenut voimakasta ilmastoahdistusta ja haluaa, että kokeillaan kasvisruokaa. Totta kai suostuin tähän, mutta mulla on muutama reunaehto. Aikuisille kasvisruoka on ihan jees, mutta lapset ovat monessa asiassa ennakkoluulojensa vankeja. Vaikka meillä syödään aika monipuolisesti, monet kasvisruokavalion kulmakivet ovat haastavia. Sunnuntaina löytyi ainakin yksi maukas pata, jossa kikherneet ja linssit upposivat koko porukalle. Parasta tuossa munakoiso-myskikurpitsapadassa oli, että se toimi lämmitettynäkin. Mun mielestä kasvisruoka ei voi olla tavallista ruokaa, josta on vain jätetty liha pois. Täytyy pitää huoli, että ravinto pysyy riittävän monipuolisena. Ja kyllä me varmasti jatkossakin syödään lihaa, mutta jatketaan samoilla linjoilla kun tähänkin asti: kotimaista, luomua ja riistaa. Määriä ehkä voisi vielä vähän laskea.

    • Hyvin samoilla linjoilla ollaan, Hanna-Kaisa! Parasta hyvissä kasvispadoissa on se, ettei tarvitse laske kasviskourallisia päivässä, silloin kun niitä tulee luonnostaan. Tykkään myös semmosista kasvispadoista, jotka tosiaan kestää lämmittämisen ja sujuvoittaa arkea. Jotkut kasvikset eivät ainakaan parane uudella kierroksella ja sitten jäävät syömättä. Harmittaa se hävikki, joten haluaisin semmosen arkikasvispatojen nipun, jotka varmasti maistuu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.