Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

The Stew eli pehmeä ja rapea kikhernepata (vegaaninen)

2 kommenttia

Ruokaisaa ja lämmittävää lohturuokaa, mikä parempaa näihin aikoihin. Tämä kasvispata toimii hyvin sunnuntain isona patana, josta sitten riittää pitkälle viikkoon lämmitettävää.

Pata on myös kermaisuudessaan ihanaa ja kätevää juhlaruokaa. Padan voi tehdä ennen juhla edellisenä päivänä, sillä se vain paranee lämmittämällä.

Kookoskermainen kikhernepata kurkumalla ja chilillä

  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
  • ½ dl oliiviöljyä (käytin vähemmän)
  • sormisuolaa maun mukaan
  • 1 tl mustapippuria myllystä
  • 2 prk (à 230 g) kypsiä kikherneitä
  • 1½ tl jauhettua kurkumaa
  • ½–1 tl chililastuja (laitoin varovasti, kaipasi enemmän)
  • 2 prk (à 250 ml) kookoskermaa
  • 4 dl kasvislientä (tai kanalientä)
  • 2 lehtikaalin oksaa
  • ½ ruukkua tuoretta minttua
  • (vegaanista luonnonjogurttia)

Kuori inkivääri, sipuli ja valkosipuli, pilko. Laita isolle paistinpannulle reilu loraus oliiviöljyä kuumenemaan. Kuullota sipuleita ja inkivääriä ensin muutama minuutti, lisää valkosipuli. Mausta sormisuolalla ja mustapippurilla.

Valuta ja huuhtele (ja valuta) kikherneet. Lisää kikherneet pannulle, sekoita ja mausta kurkumalla ja chilillä. Minulla oli uusi chililastupurkki, joten maustoin varsin varovasti, alle ½ teelusikallista. Koska kooskoskermaa tulee niin paljon, kaipasi pata hieman enemmän chilin potkua tasoittamaan kermaisuutta. Paista 10 minuuttia, niin että herneet saavat rapeaa pintaa.

Ota 2 dl kikherneitä kippoon ja laita sivuun odottamaan. Murskaa lastalla noin about kolme neljäsosaa jäljellä olevista kikherneistä. Painelet vaan lastalla pannua vasten. Rikkoutuneet herneet sakeuttavat muhennokseen, mutta kokonaiset antavat mukavaa suuntumaa.

Lisää kanaliemi tai kasvisliemi pannulle. Lisää kookoskermat, nosta lämpö hiljalleen poreilevaksi, ilman kanta. Nestettä on tässä vaiheessa paljon, mutta se imeytyy herneisiin, keittyy kokoon ja mauista tulee täyteläisiä. Keitä 30-40 minuuttia, tai kunnes liemi on sakeutunut. Maista ja mausta lisää tarpeen tullen.

Huuhtele lehtikaali, ravista kuivaksi ja poista keskiruoto. Pilko pieneksi ja lisää viimeiseksi viideksi minuutiksi pataan.

Lopuksi ripota päälle sivuun laittamasi paahdetut kikherneet. Minä ripotin vain osan, sillä tämä on osa uutta Iso kasvispata sunnuntaisin –käytäntöäni. Padasta saikin viikolle mukavasti kasvisruokaa ja pata vain parani lämmittäessä. Säästin siis osan kokonaisista, paahdetuista kikherneistä lämmitettävän padan päälle. Uunissa lämmittämällä nämä kurkumaiset irtokikherneet saivatkin kivaa pintarapeutta, vaikka ne olivatkin vähän pehmentyneet jääkaapissa.

Tarjoile keitetyn riisin kera. Ennen tarjoilua ripota reilusti tuoretta minttua päälle. Ohjeessa laitetaan tarjolle myös vegaanista luonnonjugurttia, mutta minusta maut olivat jo melkoisen kermaisia sellaisenaan. Ehkäpä jos sisäinen chilinössöni olisi ollut avokätisempi chilin kanssa, jugurtti raikastaisi ja pehmentäisi kivasti poltetta.

The Stew on villinnyt somea. Kookoskermaisen padan ohje lähti liikkeelle New York Timesista ja päätyi minun lautaselleni Hesarin ohjeella kaverini Katin suosituksesta. Kiitos Kati!

2 thoughts on “The Stew eli pehmeä ja rapea kikhernepata (vegaaninen)

  1. Tuollaiset papu/kikherne ym. padat ovat kyllä niin hyviä , ja tuossakin ihanat maut 🙂

    • Tämä kikpata on vielä siitä hyvä, että se sopii tämmösenä aikana niin arkeen kuin juhlaan. Vegaaneille pääsiäispöytään suunnittelin :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.