Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Pääsiäisen menuissa parsaa, karitsaa, kevätkananpoikaa ja vegaaniruokia

2 kommenttia

Poikkeuksellinen pääsiäinen vaatii poikkeuksellisen herkullisia ruokia. Koronaeristyksessä pääsiäistä vietetään pienemmällä porukalla, mutta voihan sitä vaikka sopia virtuaaliset dinneritreffit puhelimen tai videonsoftan välityksellä.

Tämän vuoden pääsiäismenut koostuvat parsasta, karitsasta, kevätkananpojista ja kaniinista. Vegaaneille tarjolla on mausteista kikhernepataa, tomaattista papupataa tai kasviscurrya. Sunnuntaina jo helpotetaan ja hellitään kaikkien vatsaa lempeän terveellisellä avokadopastalla.

Olen nyt oikein odottanut eurooppalaisen parsan sesonkia. Yleensä pidättelen itseäni siihen saakka, että italialaiset luomuparsat ilmestyvät kauppoihin. Parsasesonkini jatkuu juhannukseen saakka oman parsapenkin parsoilla ja ajattelen, että parempi keskittyä laatuun kuin kyllästyä parsaan ennen aikojaan. Mutta poikkeusaikana saa antaa itselleen vähän löysää ja nauttia, eikös vaan?

Pitkäperjantaina parsaa, paahdettuja juureksia, karitsaa/papupataa

Alkuun maistuu parsa toscanalaiseen tapaan.

Vegaanien pääruoaksi pitkään haudutettua tomaattista papupataa ja lihansyöjille hautuu vuoristopaimenen karitsapata. Keita karitsan oheen kullankeltaista polentaa.

Lisukkeeksi uunissa paahdettuja juureksia: palsternakkoja, porkkanoita, punajuuria. Paahda reilu määrä kerralla niin saat ainekset seuraavan päivän salaattiin.

Jälkkäriksi hedelmiä, mämmiä tai suklaamunia. En ole jälkkäri-ihmisiä, joten suositukseni menee perinteisillä linjoilla.

Pääsiäislauantaina paholaisen munia, veriappelsiinisalaattia ja kevätkananpoikaa/papupataa

Kevätkananpojat kellivät maustumassa. Kevätkana grillattuna kestää yllättävän paljon pippuria ja chiliä. Tavoitteena ei kuitenkaan ole tehdä hot chicken wing -tyyppistä tulisuutta, vaan antaa vain sopivasti makua.

Perinnetieto kertoo, että lankalauantaina mellastavat pääsiäisnoidat. Siksi illallinen aloitetaan paholaisen munilla. Vegaanit jatkavat lempeän tulisella kasviscurrylla ja lihansyöjät vaihtavat kevätkananpoikaan. Jos tykkäät vähemmän tulisesta mausta kevätkanat yrteillä, mutta jos haluat jatkaa mausteisemmalla linjalla, hiero pintaan neljän pippurin mausteseos. Ohessa maistuu raikas veriappelsiini-juuresalaatti ja uunissa paahdetut semiuudet perunat,riisi tai speltti.

Jälkkäriksi suklaamunia tai mämmiä.

Pääsiäissunnuntaina parsaa, pääsiäispupua/kikhernepataa


Kasvissyöjien alkuruaksi parsaa gremolatalla, kananmunan ystäville parsan päälle munakastiketta, parmankinkkua tai kylmäsavulohta.

Vegaanin pääruoaksi mausteista kikhernepataa. Lihansyöjät paahtavat uunissa pääsiäispupua, joko kokonaisena porcettan tapaan tai pilkottuna pancetalla tai pekonilla höystettynä.

Lisukkeeksi keitettyä spelttiä tai jasminriisiä. Oheen valmistuu melkein itsestään keitinkattilan päällä höyrytetty broccoliini.

Jälkkäriksi kahvia ja viimeisten suklaamunien metsästystä.

Pääsiäismaanantaina loivennetaan parsalla ja avokadopastalla

Olen usein koonnut juhlavat päivällisehdotukset neljälle päivällä. Mutta koronarajoitusten keskellä moni varmaan himmaa vierailuja ja maanantaina orientoidutaan jo kohti arkiviikkoa. Tällä kertaa päätetään pääsiäinen vatsalle ja kropalle hyvää tekevään avokadopastaan. Jos kaapista löytyy vielä parsaa, kokeile alkuun ihanan kevään keltaista muna-valkoviinikastiketta parsalle.

Edellisten pääsiäisten menuehdotukset:

Pääsiäisen 2019 menut

Pääsiäisen 2018 tipumenut ja karitsamenut

Pääsiäisen 2017 karitsamenut, tipumenut ja pupumenut

Monta, monta maukasta menua 2016

Kolme menua pääsiäiselle 2015

Pääsiäismenu 2014

2 thoughts on “Pääsiäisen menuissa parsaa, karitsaa, kevätkananpoikaa ja vegaaniruokia

  1. Sulla on kyllä ihan mahtavat pääsiäismenut täällä! Ja useammalta vuodelta. vielä! Tuntuuhan se pääsiäisenä vähän erikoiselta kokata vain omalle perheelle. Pitää yrittää keksiä kaikille neljälle maistuvia herkkuja.

    • Kiitos Nanna! Tämä pääsiäismenu on jo perinne, vaikka eritys tekeekin muutoksia ruokakuntaan. Pitänee laittaa videoyhteydet päälle ja syödä virtuaalisesti yhdessä :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.