Risteytin kaksi vanhaa mustekalaohjetta. Käytin hauduttamiseen Sillä sipulit -blogin mainiota tapaa kypsentää mustekalat omassa liemessään, mutta laitoin joukkoon italialaishenkiset mausteet. Grillasin mustekalat sekä keitetyt uudet perunat ja kokosin mustakalojen yhdyskunnan pesimään papupesään.
Omassa liemessään keitettyä ja grillattua mustekalaa, uusia perunoita ja vihreitä papuja kahdelle
Mustekalojen hauduttamiseen
- 1 kg pakastettua, sulatettua mustekalaa (octopus)
- 1 sipuli kuorittuna ja lohkottuna
- 1 porkkana kuorittuna ja lohkottuna
- 1 sellerin varsi
- 1 laakerinlehteä
- 1 valkosipuli kuorittuna
Salaattiin
- 200 g vihreitä papuja keitettynä
- 6 kpl keitettyjä uusia tai uudehkoja perunoita grillattuna
- reilusti oliiviöljyä
Sulata mustekalat jääkaapissa. Koetan muistaa ottaa paketin pakastimesta edellisenä iltana. Pikasulatus kylmässä vedessä onnistuu myös parissa tunnissa.
Poista nokka ja leikkaa silmät pois. Jos tämä lonkero ei ole tuttu, katso kuva kuvalta ohjeet galicialaisittain maistetun mustekalasalaatiin ohjeesta.
Ota pata tai wokkipannu ja laita mustekalat, porkkana, sipuli, selleri ja valkosipuli pataan. Laita kansi päälle, keitä poreillen kunnes mustekala on mureaa, noin 45 minuuttia.
Rakenna mustekalojen ja perunoiden kiehuessa hiiligrilliin kuuma hiillos.
Mustekalasta irtoaa nestettä, mutta ei aivan kypsentääkseen lonkeroisia kääntämättä. Kääntele siis usein. Kun mustekalat ovat pehmeitä, nosta ne kuivahtamaan hetkeksi siivilään. Kuiva pinta grillautuu paremmin kuin vetinen.
Keitä perunat kypsäksi suolatussa vedessä, 10-20 minuuttia riippuen perunoista. Älä keitä ylikypsäksi, sillä perunat jatkavat kypsymistä vielä grillissä.
Minulla oli Prisman noutotilauksen arvonnassa osunut kohdalle ruotsalaisia uusia perunoita, vaikka tein tilauksen uusista Timo-perunoista. Korvatut potut tekeytyivät nekin hyväksi kun ensin keitin, valutin huolellisesti, käytiin jopa vielä kuumalla liedellä varmistamassa, että kaikki vesi on haihtunut perunoista. Kaadoin reippaahkosti oliiviöljyä sekä perunoille että mustekaloille.
Keitä perunoiden kiehussa toisessa kattilassa vihreita papuja suolavedessä noin 7-8 minuuttia, kaada vesi pois huolellisesti, anna nesteen haihtua hyvin.
Grillaa mustekalat ja perunat nopeasti kuumilla hiilillä, muutama minuutti käännellen riittää. Hiillos antaa mustekaloille ah rapean pinnan ja parhaan viimeistelyn makuun.
Tee pavuista iso pesä tai pieniä pesiä tarjoilulautaselle. Laita perunat pesään ja nosta mustekalat perunoiden päälle hautomaan muniaan. Tai tee ihan oma konstellaatio tarjoilua varten. Hyvä alsacelainen Pinot Gris Reserve maistuu lasissa, kuten Adamin Pinot Gris Reserve tai Ermelin Pinot Gris Reserve.
Tämä resepti on kahden vanhan ohjeeni risteytys: Galicialaisittain maustetut paprikaiset uudet perunat ja aussihenkinen mustekalasalaatti. Otin mustekalasalaatin keitinvedestä italialaiset soffritto -kasvikset ja laitoin me muhittamaan mustekalasta itsestään irtoavaa lientä. Liemi maustoi mustekalaa just sopivasti, vaikka itse liemi oli lopuksi varsin tuhtia. Harkitsin jos keittäisin pavut siinä, mutta en sentään. Tavallisen tapaan keitetyt pavut toivat mukavaa vehreää kontrastia annokseen. Mihinkähän lientä voisi käyttää hyväksi, kenelläkään ideota?
Mitähän kalasääsken pesälle tänään kuuluu?
31.5.2020 13:08
Kyllä näytti ja kuulosti niin hyvältä, että seuraavan kerran kun isolla kylällä käydään, pitää yrittää löytää mustekalapakaste. mk
3.6.2020 19:27
Ehdottomasti! Isoissa Citymarkettien pakastealtaissa on kannattanut näitä kalastaa :).