Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Ei osteripihvi, vaan osteripihvi!

4 kommenttia

Kävin Tahlon tilamyymälässä Ylöjärvellä ja sieltähän löytyi parasta grillattavaa pitkään aikaan. Ostin kaikenlaista erilaista ja jännittävää Ylämaankarjan luomulihaa kesän tarpeisiin, kuten osteripihvejä.

Australiassa sitä kutsutaan hämähäkkipihviksi, Amerikoissa Oyster Steakiksi. Nimi tulee kauniista hämähäkin seitin muotoisesta marmorikuviosta lihassa tai osterimaisesta muodosta. Pihvi leikataan lantioluun sisäpuolelta ja niitä tulee vain kaksi kappaletta eläimestään. Pihvin keskellä kulkee yksi sitkeämpi jänne, mutta muuten se suussa sulavan pehmeää.

Oyster Steak pihvit kahdelle

 • 250-300 g Oyster steak-pihvejä (hämähäkkipihvi, teurastajan pihvi, paavin pihvi…)
 • oliiviöljyä
 • sormisuolaa
 • mustapippuria myllystä
 • tuoreita yrttejä tarjoiluun

Sulatin lihat jääkaapissa. Huuhtaisin nopeasti pihvit juoksevan veden alla ja kuivasin ne hyvin.

Maustoin pihvit oliiviöljyllä, sormisuolalla ja mustapippurilla ja nostin tunniksi lämpenemään ja maustumaan huoneen lämpöön.

Tahlon Sannan vinkeillä rakensin kunnolla kuuman hiilloksen.

Nämä olivat varsin ohukaisia luomunaudan pihvejä, joten grillasin pihvejä 2 minuuttia puoleltaan pää ja kännykän taskulamppu molemmat grillissä (pihatakassa) tarkkaillen. Pihveistä tuli medium-kypsiä vetäydyttyään 10 minuuttia löyhästi folioon käärittynä. Ensi kerralla käännän osteripihvit 1,5 minuutin kohdalla, sillä tykkään ihan inasen raaemmasta kypsyydestä. Tosin muistelen vieläkin sitä ohuemman reunapalan makua. Hieman kuivempaa, mutta ikään kuin tiivistynyttä herkullisuutta.

Syön nykyään paljon vähemmän lihaa, mutta satsaan laatuun. Ylämaankarjan luomulihaa parempaa ei ehkä olekaan. Seuraan tilan elämää myös Instagramissa. Kerroin tästä kaverilleni, miten kivaa on ollut nähdä hyvinvoivia pitkätukkia laitumella. Joku niistä voi ollakin nyt lautasella. Tällainen romantisointi sai kaverini hämmentymään.

Maatilalla lapsuuteni viettäneenä minusta ajatus ei ole kummallinen. Possujen tai karjan elämän esittely Instagramissa on minusta muotitermillä läpinäkyvää. Toki se voi olla kiiltokuvaa kuten instamallienkin elämä. Mutta mitä sinä valitset? Haluatko tietää missä lihasi on kasvanut, millaisissa oloissa? Vai ostatko mieluummin vain siistin anonyymin lihakimpaleen marketin hyllyltä? Minun makunystyräni tietävät kumpaa suosia.

Advertisement

4 thoughts on “Ei osteripihvi, vaan osteripihvi!

 1. Minulla on ollut viime aikoina onni kokata taitavan metsästäjän ja lihakäsittelijän pakastimen aarteita, emmekä oikein paljon muuta lihaa ole syöneetkään. Tällaisesta pihvistä kuin sinun postauksessasi on, en ole kuullutkaan aikaisemmin, erittäin mielenkiintoista!

  • Oi Sari, sä olet aarrearkun äärellä! Varmaan menee monessa paikassa palapaistiksi tai jauhelihaksi kaikki tämmöset herkut. Ei ole mullekaan tullut muualla vastaan osteripihvit. Jospa lihanleikkuun arvostus kasvaisi kysynnän myötä :).

 2. Tuo osteripaisti/hämähäkkipaisti tunnetaan paremmin nimellä FLAT IRON STEAK. Sillä nimellä löytyy paljon tietoa ja reseptejä.

  • Minusta kuvien perusteella Flat Iron Steak näyttää isommalta. Tarkoitatkohan mahdollisesti Oyster Blade Steakiä? Tahlon tilan verkkosivuilla sanotaan näin: Flat iron / iron steak = Lavasta lihas, jonka sisällä kulkee paksu sidekalvo. Pihveistä kalvo on valmiiksi poistettu, joten liha on mureaa ja suoraan valmis pannulle tai grilliin.
   Oyster steak = Lantioluusta sisäpuolelta ohut pieni pyöreä lihas. Tunnetaan myös nimillä Spider steak, Hip steak tai Pope´s eye steak. Kokonaisena pannulle/grilliin.

   Sivuilta löytyy havainnollinen piirros ja luettelo: https://www.maatilatahlo.fi/ruhon-osien-kaytto/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.