Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Niin amerikkalaiset possunribsit (St. Louis Style Ribs) uunissa ja grillissä

2 kommenttia

Lähiruoan kannattaja osti Amerikasta tuotuja ribsejä! Näin pääsi käymään, koska en voi ohittaa tilaisuutta maistaa jotain uutta. Ribseistä tuli ultimaattisen syntisen maukkaita. Kaloreita on taatusti tarpeeksi, samoin makua ja ulottuvuuksia. Täyteläistä, tomaattista, chilistä, rasvaista. Kerran kesässä ruokaa, mutta voi pojat miten hyvää.

St. Louis Style Ribs ei muuten tarkoita erityistä kastiketta tai valmistustapaa vaan lihanleikkausta. St. Louis tyyliset ovat paksumpaa tavaraa kuin Baby ribsit, niissä on enemmän lihaa ja varmasti myös rasvaa. Liha oli lähes yhtä punertavaa kuin naudan liha, mistä sitten johtuukaan.

Tein ribsit Kevin is Cooking -sivuston ohjeella, mutta koska siellä neuvottiin käyttämään ”omaa suosikki BBQ-kastiketta”, piti se etsiä erikseen. Arsenaalissa ei sattunut ennen tätä olemaan omaa amerikkalaisen BBQ-tyylin possukastiketta, vaikka naudan brisketille BBQ-kastike onkin. Löysin possukastikeen pitkän ja hartaan vertailun jälkeen The Spruce Eats -sivustolta.

Kevinin ohjeella tein kuivarubin, ja kypsensin ribsit alkuun uunissa appelsiinimehussa. Kun ribsit olivat lähes luut tippuu -irti kypsiä, nostin ne hiiligrilliin epäsuoraan lämpöön ja aloin sivelemään BBQ-kastikkeella. Uuh man, kuinka hyvää! Voi ihmiset miten herkullista!

Valmistus tapahtuu useammassa vaiheessa, joten varaa aikaa. Sivele ensin ribsit sinapilla, sitten hiero ne kuivarubilla. Anna marinoitua 30 minuuttia  – 8 tuntia. Kypsennä ribsejä puoli tuntia ritiläpannun päällä uunissa, sitten laita ne appelsiinimehukylpyyn tiiviin folion sisään, kypsennä puoli tuntia. Lopuksi ota hiilloksen maut hiiligrillissä, epäsuoran hiilloksen päällä BBQ-kastiketta sivellen, puoli tuntia. Yhteensä aikaa menee vähintään siis 2 tuntia, mutta vain osa on aktiivistä tekmistä. Ohessa ehdit hyvin valmistella kastikkeen ja lisukkeet.

Jos käytät tavallisia eli ohuempia kylkiluita (saati babyribsejä), ota se huomioon kypsennysajoissa. Koska näitä St. Louisin tyylisiä ribsejä ei aina saa (ja hyvä niin, sanoisi kolesterolilääkärini), aion kokeilla seuraavaksi tavallisia possunribejä, kypsennys aika uunissa ehkä 15+15 minuuttia, tai sitten pelkästään grillissä kypsentäen. Kun liha on vetäytynyt luista, nosta pois uunista.

Possunribit amerikkalaiseen tyyliin kylkirivin leikkausta myöten

  • 1,8 kg St Louis Style -tyyliin leikattuja possunribsejä
  • 0,6 dl keltaista sinappia (käytin ihan Turun sinappia, Yellow mustard olisi ehkä hivenen juoksevampaa)
  • 0,6 dl appelsiinin mehua, käytin 1 ison appelsiinin mehun (tai appelsiinimehua purkista)
  • 2,4 dl BBQ-kastiketta (ohje alla)

Kuivarub

  • 2 rkl fenkolinsiemeniä
  • 2 tl kuminansiemeniä
  • 1 rkl korianterinsiemeniä
  • 1,2 dl tummaa sokeria (käytin selvästi vähemmän)
  • 2 rkl sormisuolaa
  • 2 rkl savupaprikaa
  • 1 rkl valkosipulijauhetta
  • 1 rkl sipulirouhetta
  • 1 rkl cayannejauhetta (käytin chipotlejauhetta ja chilirouhetta)
  • 1 rkl kuivattua oreganoa
  • 1 rkl mustapippuria myllystä
  • 1 rkl sinappijauhetta

Paahda fenkolin, kuminan ja korianterin siemeniä kuumalla pannulla, kunnes niistä alkaa tuoksu leijailla. Kaada siemenet mortteliin ja hiero hienoksi. Lisää joukkoon muut rubin ainekset. Sokeria käytin selvästi vähemmän, en tykkää niin makean vivahteisesta lihasta. Jos haluat mennä Full American, laita koko määrä.

Kevinin ohjeessa neuvotaan poistamaan kyljysrivin alapuolen kalvot. Minä en niin tee, tällä kypsennysajalla ne pehmenevät kuitenkin ja kylkiluut pysyvät grillissä paremmin koossa. Ja antavat makua. Makukysymyksiä, poista kalvot jos haluat.

Sivele kyljykset sinapilla.

Levitä rub ja anna marinoitua 30 minuuttia – 8 tuntia. Pidempi marinointiaika tietysti jääkaapissa, mutta muista ottaa liha lämpenemään huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen. Minä nostin ribsit (korkealle koirien ulottumattomiin) ja annoin marinoitua noin tunnin huoneenlämmössä.

Kuumenna uuni 160 asteeseen. Ota ritiläpannu, vuoraa se foliolla (säästyt hankalta tiskiltä). Nosta kyljysrivit ritiläpannun päälle. Jos sinulla ei ole ritilämallista uunivuokaa, viritä vastaava uuniritilästä ja uunipellistä.

Kypsennä ribsejä uunissa 30 minuuttia.

Purista appelsiinista mehu (tai käytä appelsiinimehua).

Nosta ribsit pois uunista ja kuumenna uuni 190 asteeseen.

Laita reippaasti foliota kahteen kerrokseen ja nosta ribsit folion päälle. Nosta folion reunat pystyyn. Kaada appelsiinin mehu ribsien päälle, sivele mehua kauttaaltaan. Kiedo folio niin ribsien ympärille ettei neste päässe haihtumaan. Nosta paketti uuniin ja kypsennä 30 minuuttia.

Tee BBQ-kastike.

Klassinen BBQ-kastike possulle

  • reilu 1/2 pilkottua sipulia
  • 2 rkl vettä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 4,75 dl ketsuppia
  • 0,8 dl tummaa sokeria (käytin vajaan 1/2 dl)
  • 3 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 1 rkl siideriviinietikkaa
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 1 rkl Worcestershirekastiketta
  • 1 tl Liquid smoke -lientä (laitoin vaikka grillasinkin)
  • 1 tl sinappijauhetta
  • mustapippuria reippaasti myllystä
  • (cayennepippuria, jos haluat tulisempaa)

Pilko sipulit ja surauta sauvasekottimella veden kanssa soseeksi. Kuumenna paistinpannulla oliiviöljyä ja kaada sipulipyre pannulle. Paista muutama minuutti. Lisää joukkoon pilkottu ja soseutettu (tai murskattu) valkosipuli.

Lisää loput aineet pannulle, sekoita hyvin ja nosta kastike hiljalleen poreilevaksi. Kypsennä 12-15 minuuttia. Jos kastike alkaa kuivua tyystin, laita kansi päälle. Minun kastikkeestani tuli varsin sakeaa, hieman lievempi voisi olla helpommin siveltävää. Tekosavuliemi (se porkkalaliemi!) on kastikkeessa tarkoitettu tuomaan savua, jos teet ribsit loppuun asti uunissa. Minä arvoin säätä ja sadekuurojen osumista, laitoin savunestettä kastikkeeseen. Hyvin upposi pieni loraus vahvojen makujen joukkoon. En laittanut enää kastikkeeseen chilijauheita. Kokoon keitetty BBQ-soossi on aika tömäkkää tavaraa, jos siinä on mukana poltetta. Ajattelin, että pääsen paremmin harvinaisen jenkkiribsin makuun paremmin käsiksi. Se kannatti, en kaivannut tulta enempää kuin mitä rubista lihaan tuli.

Säästä huolimatta grillasin, ja se kyllä kannatti! BBq-soosin ja hiilloksen tuoman savuisuuden yhdistelmässä on jotain maagista. Eli ribsien kypsyessä uunissa ja kastikkeen muhiessa liedellä rakenna hyvä hiillos. Jaoin hiilloksen kahtia grillin molempiin reunoihin, jolloin keskelle tuli hiiletön alue. ks. ”laadukas” videoni.

Grillausta varten varaa hollille BBQ-kastike lähelle hyvin grilliä (vältä sotkua tippuvasta kastikkeesta) hyvät, tukevat grillipihdit, pitkävartinen silikonisivellin ja foliota.

Laita ribsit kypsymään epäsuoraan lämpöön. Sivele BBQ-kastiketta 5 minuutin välein, käännä, sivele ja käännä yhteensä 30 minuutin ajan. Nosta ribsit folion päälle, kääräise folio väljästi ja anna lihan levätä hetki.

Liha grillatessa hiilloksen puolella kypsyy kätevästi grillikasviksia. Etenkin makea, tuore maissi on täydellinen yhdistelmä. Grillasin myös kesäsipuleita ja kesäporkkanoita.

Tein oheen kirpeää perunasalaattia. Kirpeän raikas siideriviinietikkainen perunasalaatti on myös täydellinen kaveri leikkaamaan vahvan tomaattista, rasvaista herkullisuutta.

Viinin suhteen pohdiskelimme pitkään Alkon myyjän kanssa mikä viini osuisi rasvaisen, mausteisen possun kaveriksi. Tälläkin kertaa ruoan kanssa samalle kotiseudulle meneminen kannatti. 1924 Double Black 2018 ei sellaisenaan ehkä ole lempimakujeni punkku, muistuttaa lähinnä happaman imelää marjamehua. Mutta oh boy, sopivasti viilennettynä miten se toimikaan ribsien kanssa!

2 thoughts on “Niin amerikkalaiset possunribsit (St. Louis Style Ribs) uunissa ja grillissä

  1. Onpa mielenkiintoinen ohje hienoine videoineen, pitää kokeilla. Hauskasti minä tein juuri ihan päinvastaisella taktiikalla, eli hyvin helpolla tapaa possun baby ribsejä. Kirjoitin siitä blogiinkin, vaikka ohje olikin niin helppo.

    • Kävinkin katsomassa ohjettasi, vaikutti lupaavan helpolta ja maukkaalta! Joskus on kiva tutkailla uusia maailmoja ja opetella perusteiden kautta, joskus taas on kiva mennä helpoimman tien taktiikalla. Hyvä että ohjeita on kumpaankin lähtöön :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.