Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Ihana grillattu juusto

Jätä kommentti

Tämän kesän parhaita grilliherkkuja on ollut parman kinkkuun kääritty tomino. Ihana piemontelainen valkohomejuusto jalostuu uudelle tasolle grillissä. Uunissakin juustosta tulee herkullista, joten aina ei tarvitse hiiliäkään.

Grillattu ilmakuivattuun kinkkuun kääritty juusto maistuu kevyemmän pääruoan alkupalana. Itse tykkään juustoista myös jälkiruokana, joten tämä on oivallinen suolaisen jälkkärin ystävälle. Voit tarjota grillijuustoa myös iltapalaksi, välipalaksi tai miksei vaikka aamiaiseksi.

Alkupala tai jälkiruoka kahdelle tai yhdelle tosi nälkäiselle

  • 1 tomino tai muu mieto valkohomejuusto
  • 2 parmankinkun siivua (tai pekonia)

Kääri juusto ilmakuivattuun kinkkuun. Olen käyttänyt joskus myös pekonia, sekin on herkkua, eri tavalla.

Grillaa kuumilla hiilillä molemmin puolin, kunnes parmalainen saa rusketusta ja rapeutusta. Tämä vie muutaman minuutin. Älä grillaa niin pitkään, että juusto purskahtaa paketista, kuten kuvassa. Myös uunissa olen saanut juuston kuplimaan kääreestään, mutta siellähän se ei niin haittaa kun koko herkullinen kuuma juusto pystyy ainakin vuoassa.

Nauti kuumana, sellaisenaan tai kevyen salaatin kanssa. Raikas valkoviini tai hedelmäinen, hieman viilennetty punaviini sopii kaveriksi. Tai rose! En ole vielä löytänyt suosikkiviineistäni sellaista, joka pystyisi hirveästi vastustamaan tominon kutsua.

Tominoa ja MM-kultaa Barolon kukkuloilla

Olen syönyt tominoa muutamaan kertaan Piemonten kukkuloilla viinitiloilla reissatessa. Pienessä La Morran kylässä on ruokakauppa, jossa on kaikkea taivaallista herkkua, kuten Barolon käymisestä jääneistä rypäleissä kypsennettyä juustoa. Siis valtava juustokiekko, jonka päällä on varmaan viiden sentin paksuinen kerros viinimäskiä, käyneitä Barolo-rypäleitä. Ja näitä ihania pieniä sieviä valkoisia juustoja.

Ja oi mitä ravintoloita pienessä kylässä onkaan. Viinitarhoista puhumattakaan. Italianmatkojen parhaita muistoja on 2006 kultajuhlat La Morran pienellä torilla. Kannustimme tuolla reissulla Italiaa jalkapallon MM-peleissä alkumatkasta Ligurian rantakylissä, Milanon Duomon vieressä ja loppuottelua La Morrassa. Voiton varmistuttua Italialle koko kylä pelmahti torille ja Spumante virtasi, meidätkin otettiin juhlaan mukaan täysillä. Tutustuimme vanhempaan herrasmieheen, joka ajeli pöristellen torille Italian lipun väreillä maalatulla mopolla. Mies väitti olevansa pullonpesijä viinitilalla, mutta pöytänaapuri oikaisi, että mies omistaa yhden kylän hienoimman Barolo-tiloista. Pääsimme käymään tilalla seuraavana päivänä, isäntä esitteli italiaksi pullonpesulaitteet ja kellarit, maistatti viinit ja möi mukavalla MM-alennuksella muutaman Barolo-pullon. Voi kun vielä löytäisi joltain kovalevyltä ne valokuvat ja muistaisi tilan nimen.

Tomino del Boscaioloa sen sijaan löytää Tampereen Kauppahallin juustosopista, mutta sinne kannattaa mennä hetimmiten. Tomino on kausituote, jota ei pitkälle syksyyn tilata kauppaan. Kun tominoa ei enää ole saatavilla, aion kokeilla Mouhijärven Herkkujuustolan Väinöä. Tai Heidiä! Onko kenelläkään kokemuksia?

Kumpi koettelee enemmän onneaan, grillaaja joka tasapainottelee juustoa grillilastan päällä vai italianjuustokoira?

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.