Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Viikunapiirakka

2 kommenttia

Rakastan viikunoita ja viikunasesongin aikana niitä on syötävä paljon ja monella tapaa. Kokeilin tehdä makean suolaista, juustoista viikunapiirakkaa. Mietojen, kermaisten makujen ystävälle tämä piirakka on varmasti herkullista. Minä jäin kaipaamaan pikkusen enemmän boostia makuihin, joten ensi kerralla laitan vähän kaikkea enemmän, niin viikunoita ja kuin mausteitakin. Tykkäsin kuitenkin valmiin juustokerman makean vivahteisesta mausta, vaikka etukäteen suhtauduin aitojen makujen ystävänä hieman epäillen.

Laiskana leipurina käytin kaupan valmista suolaiseen leivontaan tehtyä pakastetaikinaa.

Juustoinen viikunapiiras

Pohja

  • valmistaikina suolaiseen leivontaan

Täyte

  • 220 g viikunoita
  • 2 1/2 dl
  • (1 prk) juustokermaa 200 g (15%)
  • (1 prk) kermaviiliä
  • 3 kpl kananmunaa
  • 1 dl raastettua parmesaania
  • mustapippuria
  • 4 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna (laitoin vähemmän, ensi kerralla vähintään 4 rkl)
  • 1/2 tl suolaa (vähän enemmän minun makuuni)

Sulata piirakanpohja ohjeen mukaan.

Kuumenna uuni 180 asteeseen.

Painele pohja pyöreään vuokaan, nosta taikinaa myös reunoille reippaasti. Laita pohjan päälle paketillinen kuivattuja papuja, jotta pohja pitää muotonsa. Minä oikaisin tässä, eikä olisi kannattanut. Reunat notkahtivat ja painuivat alaspäin, joten täyte pääsi osittain reunojen päälle. Makua se ei haitannut, paitsi ettei suuhun saanut sitä rapeaa piirakanreunaa. Esipaista piiraspohjaa uunin alaosassa 15 minuuttia.

Tee täyte. Sekoita juustokerma, kermaviili ja kananmunat. Rouhi mustapippuria joukkoon. Raasta parmesaani, sekoita täytteeseen. Parmesaania ei Yhteishyvän ohjeessa käytetty, minä kaipasin joukkoon jotain oikeaa juustoakin.

Lisää maun mukaan suolaa. Jos käytät parmesaania, huomioi että siinä on reilusti suolaa. Silti minun makuuni ½ tl suolaa noin puoleen litraan kerma-kermaviili-kananmuna -seosta oli alakanttiin. Täyte olisi maistunut hippusen suolaisempana paremmalle. Minulla on tosin hiukan liian suolainen paletti, josta olisi hyvä opetella pois.

Pilko tuore timjami, ripota 2/3 siitä täytteen sekaan, loput piirakan päälle. Minulla oli hieman vähemmän timjamia ja timjamin maku hukkui runsaaseen täytteeseen. Ensi kerralla sitäkin reippaammin.

Leikkaa viikunat pitkittäin puoliksi. Minä aloin jänistämään tässä vaiheessa ja leikkasin neljään osaan. Jäin kaipaamaan piirakkaan enemmän viikunaa. Ensi kerralla reilumpia paloja ja enemmän.

Ota piirakanpohja uunista, kaada pavut pois. Kaada täyteseos pohjan päälle. Nostele viikunanpuolikkaat täytteeseen. Ripottele loput timjamista päälle ja rouhaise mustapippuria. Mustapippuriakaan alkuperäisessä ohjeessa ei ollut, mutta minun mielestäni viikunan ja mustapippurin liitto on täydellinen.

Paista 40–45 minuuttia. Minun piirakkani alkoi tummua uhkaavasti reunoilta puolen tunnin kohdalla. Paistoin 35 minuuttia uunin ovella kytäten, kunnes hermo petti. Täyte oli onneksi jo kypsää. Nämä leipomishommat ovat minulle kauimpana mukavuusalueeltani. Mutta jos ei yritä, ei onnistu.

Anna jäähtyä hetki ennen tarjoamista. Tarjoa alkupalana, jälkkärinä. Maistuu myös jääkaappikylmänä välipalana.

Ohje on peräisin Yhteishyvästä.

Melkein siellä. Ensi kerralla lisää rapeaa reunaa, viikunaa, timjamia ja mustapippuria. Ehkä jopa jotain toista juustoa parmesaanin lisäksi?

2 thoughts on “Viikunapiirakka

  1. Viikunat ovat ihania , just noin leivonnaisissa. Jostain syystä tykkään niistä vähemmän tuoreina, vaikka täällä omalla suunnallani on tosi hyviä viikunoita.

    • Mulle tämä oli uusi aluevaltaus, mutta pitkään ollut kokeilulistalla. Suomessa on nyt se hetki kun viikunoita saa järkevään hintaan ja ne on kypsiä ja hyvälaatuisia. Minusta on edelleen jotenkin hämmentävää, että viikunoita pidetään kaupoissa ympäri vuoden vaan siksi että kaupan valikoima näyttäisi monipuoliselta, ei ole tarkoituskaan että niitä myytäisiin sopivan kypsyisenä. Kauppapolitiikka, huoh. Mutta nyt pitää syödä viikunoita koko vuoden edestä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.