Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Tofu-kasviswokin niksit minuutti minuutilta

Jätä kommentti

Olen aina tehnyt sen väärin. Peruskasviswokin. Väärän kokoisia kasviksia ja väärin paistettu. Mutta nyt osaan, vegaanitytär opetti kädestä pitäen. Ja että tuli hyvää. Opin myös tofun paistamisen niksit.

Tofu-kasviswok

  • 1 pkt valmiiksi marinoitua tofua (300 g)
  • 1+ 1 reiluja rkl rypsiöljyä
  • 280 g punakaalia tai valkokaalia (luomu)
  • 2 keskikokoista ramiropaprikaa (luomu)
  • 2 keskikokoista luomuporkkanaa
  • 1 pieni kesäkurpitsa (siis tosi pieni, viimeinen kasvimaalta)
  • kourallinen broccoliinejä
  • 4 pientä purjoa (tai tavan purjoa 5 cm valkoista osaa)
  • 2-3 valkosipulin kynttä (käytimme 1 ison omaan maan kynnen)
  • 2 x 2 cm inkivääriä

Kastike

  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • 3 rkl soijakastiketta (mielellään vaaleaa, vähäsuolaista, korealaista)
  • 2 tl ruokosokeria (luomu)
  • 3 rkl vettä
  • (chilikastiketta jos maistuu)

Tee kaikki valmistelut ensin. Huuhtele, kuivaa ja pilko. Lajittele pilkotut eri kekoihin. Näin voit wokatessa toimia nopeasti ja täsmällisesti.

  1. Pilko tofu sentin kokoisiksi kuutioiksi.
  2. Kuori inkivääri, pilko.
  3. Kuori valkosipuli, pilko.
  4. Kuori ja pilko porkkana noin 3 millin paksuiksi renkaiksi.
  5. Pilko kesäkurpitsa saman kokoisiksi renkaiksi.
  6. Pilko broccoliini kahteen osaan, nopeasti kypsyvä kukinto ja vähän hitaammin kypsyvä varsi erikseen.
  7. Pilko paprika tulitikun mittaisiksi paloiksi, palan paksuus noin puoli senttiä. Pilko kaali saman kokoiseksi.
  8. Kuumenna wokissa rypsiöljy. Käytimme induktioliedellä asetusta 11-12/14 (valurautalevyllä hyvä 4-5/6). Lisää tofukuutiot. Anna paistua liikuttamatta, kunnes tofupalojen pinta on ruskistunut, käännä, paista ja toista kunnes kaikki sivut on ruskistettu.

Tofun saa helposti muhjuksi jos kääntämisen tekee liian aikaisin. Tämä oli tärkeä oppi minulle, en ole malttanut antaa tofun paistua kunnolla. Yhteensä fotun paistamaiseen menee kymmenisen minuuttia.

Kaavi paistetut tofut pois pannulta lautaselle odottamaan.

  1. Kuumenna toinen reilu ruokalusikallinen rypsiöljyä pannulla ja laita ensin inkivääri, valkosipuli ja purjo pannulle, paista lastalla jatkuvasti hämmentäen 30-60 sekuntia.
  2. Lisää porkkana, wokkaa minuutti,
  3. Lisää paprika wokkaa minuutti.
  4. Seuraavaksi pannulle broccoliinin varret, kesäkurpitsa ja kaalisuikaleet, sekoita tarmokkaasti lastalla minuutin ajan.
  5. Laita broccoliinin kukinnot pannulle ja kaada kastike joukkoon. Sekoita ja laita kansi päälle minuutiksi. Tarkkaile ettei kastike kiehu pois, laske lämpöä jos tarve.
  6. Lopuksi kaada tofu joukkoon, sekoita ja tarjoile heti hyvän keitetyn riisin kera (riisinkeittimellä vasta tuleekin hyvää riisiä!).

Kasvisten kypsennysjärjestys oli minulle silmiä avaava. Olen aina laittanut kaalin ja porkkanat ensin, mutta Vilja on vakaasti sitä mieltä että liian pehmeä kaali ei ole herkkua. Ei muuten ylikypsä porkkanakaan ole wokissa parasta. Tässä järjestyksessä ja näillä paistoajoilla kaikki kasvikset kypsyivät al dente -tuntumaan.

Yksinkertainen soijakastikepohjainen kastike oli tosi maistuvaa. Emme käyttäneet edes srirachaa tai muuta chilitahnaa tällä kertaa, mutta toisella kertaa kastikkeeseen voisi lisätä gochujangia tai chilihiutaleita.

Minulla on tofusta huonoja makumuistoja nuoruuden kasvissyönnin vuosilta. Se oli mautonta ja mössöistä, kukaan ei varmasti osannut sitä oikein käyttää. Minä en ainakaan. Kaupoissa nykyään yleisesti myytävä valmiiksi marinoitu Jalotofu on ihan toiselta planeetalta, etenkin kun nyt opin sen paistamaan oikein. Olen uusi tofufani!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.