Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Syötävän herkullinen joulukranssi eli vege-Wellington

2 kommenttia

Sienillä ja härkiksellä täytetty kranssi on ihanaa ja näyttävää joulutarjottavaa. Tein viime jouluksi kranssinmuotoisen vegaanisen piirakan soveltaen Elina Innasen ohjetta Hesarissa. Jos joulupöydässä ei ole vegaaneja, on ohje on helppo muuttaa lihaiseksi vaihtamalla härkis jauhelihaan.

Kranssin voi tehdä pari päivää etukäteen, jos vain maltat olla syömättä sitä. Voi olla vaikeaa. Ensi kerralla teen odotusta helpottamaan tuplatäytteen ja leivon lisäksi pellillisen pieniä piiraita.

Vegaaninen (tai lihainen) joulukranssi sienillä ja härkiksellä

  • 1 iso levy lehtitaikinaa 600 g (voitaikinaa jos et vegaanisesti)
  • 1 pkt härkistä (300 g luomujauhelihaa jos et tee vegaanisesti)

Sienitäyte

  • ½ dl omassa liemessään pakastettuja herkkutatteja (tai pkt luomuherkkusieniä)
  • 1 porkkana
  • 1 lehtisellerin varsi
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulia
  • mustapippuria myllystä
  • 2 valkosipulin kynttä
  • yrttejä: tuoretta persiljaa ja rosmariinia
  • ½ dl kaurakermaa notkistamaan täytettä (käytin omassa liemessään pakastettuja herkkutatteja, nestettä about saman verran)

Lisäksi:

  • 3 rkl kaurakermaa voitelemiseen (kananmunaa)
  • tuoretta rosmariinia tai kuusen oksia koristeluun

Ota lehtitaikinapaketti sulamaan, sulata ohjeen mukainen aika.

Kuumenna uuni 220 asteeseen.

Valmista täyte aloittamalla pyhän italialaisen kolminaisuuden eli soffritton paistamisella: sipulia, selleriä ja porkkanaa. Kuori ja pilko kasvikset hyvin pieniksi.

Kuori valkosipuli ja pilko hienoksi. Pilko yrtit hienoksi.

Kuumenna paistinpannulla oliiviöljyä ja kuullota kasviksia hetki. Mausta sormisuolalla ja mustapippurilla, lisää yrtit joukkoon.

Jos käytät pakastettuja herkkutatteja, sulata, kaada pannulle. Jos käytät herkkusieniä, pilko ja paista sienet kypsäksi.

Jos härkisbiitit ovat kovin isoja, pilko veitsellä hienoksi. Lisää härkis pannulle ja paista kunnes sienen liemi on osin imeytynyt härkikseen. Jos paistos on kovin kuivakkaa, lisää kaurakermaa.

Jos käytät jauhelihaa, ruskista se eri pannulla, mausta ja lisää paistokseen.

Maista ja lisää mausteita tarpeen mukaan.

Laita leivinpöydälle leivinpaperia ja ripota vähän vehnäjauhoja. Nosta lehtitaikina päälle. Kauli taikinaa ohuemmaksi kaikkiin suuntiin, mutta pääsääntöisesti tavoittele leveää suorakaiteen muotoa, noin 60-70 cm leveää.

Levitä sieni-härkisseos lehtitaikinan päälle, niin että jätät toiselle pitkälle sivulle pari senttiä tyhjäksi. Näin täyte ei pursua kääreestä.

Kastele vedellä taikinan täytteetön reuna ja aloita taikinan kääriminen toisesta päästä. Rullaati rullaa niin että tulee käärö täytteen ympärille. Nosta pitkulainen käärö leivinpaperin avulla pellin päälle. Tätä järjestystä en voi kylliksi korostaa, sillä kaulitsin ja tein kranssin valmiiksi pöydällä, ilman leivinpaperia, ennen pellille nostamista. Ei toimi kovin hyvin, leivinpaperi tekee puuhasta paljon helpompaa.

Käännä päät yhteen, muotoile pyöreäksi kranssiksi. Leikkaa ulkoreunaan tasaisin välein viillot. Viillot paitsi näyttävät hauskoilta, auttavat tsekkaamaan onko taikina kypsää.

Sivele kranssin pinta kermamaidolla (tai kananmunalla).

Nosta pelti uuniin, toiseksi alimmalle tasolle.

Paista 25-30 minuuttia. Tarkkaile paistumista loppuvaiheessa, ettei pinta ruskistu liiaksi.

Koristele rosmariinilla ja/tai havunoksilla.

Voit tarjota oheen sokeroituja karpaloita tai puolukoita.

Alkuperäinen ohje on peräisin Helsingin Sanomista, vaatii kirjautumisen. Ohje löytyy myös Soppa365-sivuilta.

 

 

2 thoughts on “Syötävän herkullinen joulukranssi eli vege-Wellington

  1. Tosi hienon näköinen ja herkulliselta kuulostava kranssi:) Hyvää joulun aikaa Merja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.