Jos perinteinen jouluruoka ei maita, tai et jaksa syödä kinkkua ja laatikoita koko joulua, olet klikannut tiesi oikeaan paikkaan. Meillä syödään jouluna sitä mikä kenestäkin on ihaninta. Aattona nautitaan vegaanisia herkkuja, loppujouluksi vaihdamme lihan ilojen pariin. Oikealla savulla aateloitu porkkala avaa jouluaaton, kalapöytä jatkaa alkupalojen herkkuna. Perheen vegaanien kanssa syödään The Stew, kikhernepata. Iberico-porsas muhii punaviinissä joulupäivän ja ankanfile kruunaa tapanin päivällispöydän. Viinivinkit tietysti mukana.
Vegaanin jouluaatto
Lounaaksi nautimme Vege-Wellingtonia. Ruokaisan lehtitaikinapiirakan voimin jaksetaan saunoa ja rentoutua joulun viettoon.
Jouluaaton päivällispöytään katetaan alkupalaksi porkkalaa ja savustettua punajuurta kaardemummalla maustetulla vegekermaviilillä.
Saaristolaisleipä on ihana kuljetusalusta porkkalalle. Viiniksi maistuu vegaaninen Meingklangin Grüner Veltliner
Aaton pääruuaksi haudutetaan kansainvälinen suosikki the Stew eli vegaaninen pata kikherneistä.
Ohessa maistuu rapean rouskuva Waldorfin salaatti.
Pääruuan kanssa aion kokeilla miten suosikkini alkuviini Pietra Susumaniello 2019 sopii yhtälöön. Pietran hapokkuus voisi hyvin toimia täyteläisen ja kookoskermaisen kikhernepadan kanssa.
Jälkiruoaksi joulupukin tuomia vegaanisia suklaita, pähkinöitä ja lakumanteleita.
Joulupäiväna suussa sulaa Iberico-possun pata
Joulupäivänä herkutellaan kalapöydällä ja suussa sulavalla, revittävän kypsällä Iberico-possulla
Kalapöytään kylmäsavustettua lohta ja graavattua kalaa pakkasen kautta.
Viiniksi hyvää rieslingiä, vaikka Ruppertsberg Riesling tai Ermelin aina ihanaa Riesling Reserveä.
Pääruoaksi
- Italialaista perunalaatikkoa
- Pitkään punaviinissä haudutettua Iberico-possua
- Porkkanoita parmankinkkuvyötteellä
- Ihanan joulunvihreitä (ja helppoja) broccoliinejä
- Waldorfin salaattia
Viininä meillä on pöydässä joulupäivänäkin Pietraa. Tai ehkä viimeinen pullo Candialle Ciclopea. Candiallen Chianti Classicot on jo loppu, se olisi vielä parempi kaveri happoja kaipaavalle Ibericolle. Säästä lasillinen juustoja varten.
Jälkiruoaksi iki-ihanaa Väinöä ja muita juustoja rapeiden parmesaanikierteiden kanssa.
Tapanipäiväksi
Alkuun ihanan jouluisen makuisia persimoneja parmankinkulla
ja sitten syödään joulukuusi ellet ole jo kyllästynyt torttutaikinaan
Tapanin pääruoaksi ankkaa
- Ihana, ihana ankanfile viikunakastikkeella on meidän perheen jouluperinne.
- Keitettyä jasminriisiä
- Raikasta salaattia
- Jälkiruoaksi viimekset joulunamit, jos vielä jaksaa ja niitä on jäljellä.
Jos näistä ei löytynyt vielä vaihtoehtoja kinkulle ja laatikoille, tsekkaa edellisten joulujen 2019-2012 menut:
Viime jouluna 2019 herkuteltiin vegaanien kanssa seitanilla burgundialaisittain sekä kokonaisella persiljaöljyllä lähes uutetulla kukkakaalilla, riistalinnulla ja karitsan kareella.
2018 pöydässä oli ankkaa, vasikkaa ja sorsaa.
2017 joulupyhien menussa oli ankkaa, kädenojennus joulupossulle rapeanahkaisen villisian kyljen muodossa sekä vasikkapataa herkkutateilla.
Vuoden 2016 vaihtoehtoisessa joulumenussa oli tarjolla alkupaloiksi graavikaloja, kampasimpukkaa appelsiinikastikkeella, maa-artisokkakeittoa. Pääruoaksi aattona ankkaa, joulupäivänä karamellisoitua naudan rintaa, Tapanina misomarinoituja possun suikaleita. Jälkkäriksi pipareita tai piparinmakuista rahkapiirakkaa persimoneilla, lakumanteleita sekä glögin makuisia joulutorttuja.
Ihana vaihtoehtoinen joulumenu 2015 piti sisällään jälleen ankkaa (tosiaan perinne), hitaasti haudutettua possun kylkeä paloina ja italialaisittain maustettua naudanpataa, stufatoa. Alkupalaksi graavattuja kaloja sellaisenaan ja saaristolaisleivän päälle, lehtikaalia ja savulohta. Jälkkäriksi suomalaisia herkkujuustoja (Väinö, my love!), lakumanteleita ja lakritsia pukin kontista. Tapanina kevenettiin jo hitusen, oman puun Åkero-talviomenia, sellaisenaan.
Vuoden 2014 joulumenussa oli ankan lisäksi chilistä mustekalapastaa, vasikkapataa fenkolilla tai karitsaa punaviinissä. Alkupaloiksi ehdolla oli rosepippurisia kampasimpukoita, tiikerirapuja yrtti-voikastikkeessa tai kalalajiltema.
Vuoden 2013 joulumenu sisälsi nyhtöhirveä mäntykastikkeessa, kaniinia pancetan kanssa ja hidasta karitsanpotkaa. Alkupalaksi tarjolla oli kampasimpukoita ja jättirapuja mustatorvisienillä, kylmäsavulohta ruisnapeilla sekä graavikalojen lisäksi rieslingissä pikamarinoitua siikaa ja kuhaa.
Vuoden 2012 joulumenu oli tipuisa: helmikanan rintaa, pippurista kevätkanan poikaa ja ankkaa. Selvästikin, jos jokin jouluruokaperinne meillä on, on se ihana viikunakastikkeinen ankanrinta.
*****
Nauti Ripaus tryffeliä myös Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä.
22.12.2020 19:17
Ihania herkkuja, ja tuo savupunajuuri näyttää ja kuulostaa tosi jännältä. OIkein hyvää joulun aikaa.
22.12.2020 21:09
Kiitos Jael! Tulinkin juuri savustamasta punajuuria sekä porkkanoita porkkalaa varten. Ihanaa joulun aikaa sinne etelään!