Chilin lämpöä ja täyteläisen tomaattikastikkeen lempeä. Ruokaisa perunagnocchipaistos toimii niin arjessa kuin juhlassa. Kaverini Marja teki paistosta pienen porukan uuden vuoden juhliin. Silloin kuorrutus tehtiin mozzarellasta ja emmentalista.
Ihastuin paistokseen tyystin. Tein hetimmiten pataa talkoisiin, vegaaninuoria huomioiden vegejuustolla. Vegaaniset juustot eivät ole tähän mennessä saavuttaneet meillä suurta suosiota, mutta Poorlammi toimi aika mainiosti kuorrutuksena. Se suli kivasti ja minusta pehmensi sopivasti chilin poltetta.
Nyhtökauraa ja perunagnoccheja tomaattikastikkeessa
- 1 pkt tomaattista nyhtökauraa
- 1 prk Arrabbiata (Barilla)
- 1 prk tomaattimurskaa (Mutti)
- tuoretta basilikaa
- 1 dl vettä
- 1 rkl oliiviöljyä
- 2 valkosipulin kynttä
- 2 pientä punasipulia
- mustapippuria myllystä
- (chilirouhetta ja chipotlea tosi tulisen ystäville)
- (sormisuolaa)
Kuorrutus
- 1 dl kaurakermaa
- ½ pkt vegaanista juustoa raastettuna (Porlammin Vege Plus)
- mustapippuria myllystä
Koristeluun ja mausteeksi
- pilkottua tuoretta basilikaa
Kuori ja pilko sipuli hienoksi. Kuumenna isolla paistinpannulla oliiviöljyä ja sipulia, kuullota kypsäksi.
Pilko valkosipuli ja paista hetki.
Kaada tomaattimurska, arrabbiata ja vesi pannulle, lisää nyhtökaura ja basilika. Mausta mustapippurilla. Anna tekeytyä hyvä kannen alla hyvä tovi jos sinulla on suinkin aikaa. Arrabbiata purkissa on periaatteessa jo valmiiksi haudutettua tomaattikastiketta, mutta purkillinen tomaattimurskaa hyötyy tekeytymisestä. Jokin ihme tapahtuu italialaisessa tomaattikastikkeessa pitkällisen hauduttamisen myötä. Oikotienä onneen voit korvata tomaattimurskan Barillan tms. valmiin tomaattikastikkeen kanssa. Todella kovat chilin ystävät voivat käyttää vaikka kahtakin arrabbiattapurkkia.
Minulle kahdella desillä tomaattimurskaa laimennettuna paistos oli juuri sopivan tulista, tosin ylärajoilla. Chilin suuret ystävät taas pitivät minun patani mausteisuutta varsin varovaisena. Marja olikin lisännyt uuden vuoden pataan maltillisesti chilirouhetta, ja siitä tulikin sopivasti chilisyyden kerrostumia makuun. Marjan paistoksessa oli Pirkka Arrabbiattaa, minulla siis Barillaa. Liekö chilisyysasteissa eroja?
Maista ja säädä makuja tarpeen mukaan. Nyhtökaura oli yllättävän suolaista, tähän ei tarvinnut lisätä suolaa.
Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Kun kastike on mieleisen makuista, irrottele paketissa mahdollisesti klimppiintyneet lisää gnocchit ja anna muhia hetki. Tsekkaa että perunapallerot ovat irti toisistaan. Maista jälleen ja mausta tarpeen mukaan.
Laita paistos uunivuokaan, jos paistinpannusi ei kestä uunia.
Sekoita kaurakerma ja raastettu juusto. Minä rouhaisin vielä mustapippuria joukkoon ja kaadoin paistoksen päälle.
Paista uunissa 20 minuuttia tai kun pinta on saanut hieman väriä.
Ripottele tuoretta basilikaa pinnalle ja tarjoile hetimmiten.
Sokoksen Alkon myyjän kanssa pohdimme tovin mikä punaviini sopisi yhteen tomaattisen ja chilisen maun kanssa. Villa Valentina Il Classico oli oiva suositus, se pääsee ehdottomasti jatkoon tulevien chiliruokien kaveriksi. Tässä Merlotista ja Nero d´Avolasta tehdyssä muhevassa viinissä oli sopivan kypsän pehmeät tanniinit ja kevyet hedelmähapot. Viinin pieni makeus myös sammuttaa tulisuutta, samalla tavalla kuin valkoisista viineistä Pinot Gris ja Gewürtztraminer -rypäleistä valmistetut makea-aromiset viinit. Jos olet valkoviinin ystävä, kokeile Gewürtztramineria gnocchipaistoksen kanssa.
Ohje on peräisin Chocochililtä.