Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Toinenkin turskan poski ja veriappelsiinilla maustettua spelttirisottoa

Jätä kommentti

Turskan poski on maultaan ja koostumukseltaan ihanaa. Vähän niin kuin kalaa, vähän kuin kampasimpukkaa. Hienostunutta, kevyttä mutta maukasta. Sitä ei kannata liiallisella maustamisella turmella, ainakaan ennen kuin sen makuun on kunnolla päässyt.

Kauppahallista löytyy kevättalvella turskan kieliä ja poskia, harvakseltaan. Nyt oli tarjolla molempia ja onneksi muistin että pidän enemmän poskien koostumuksesta. Veriappelsiinit ovat sesongissa yhtä aikaa turskan poskien kanssa. Veriappelsiinin makea hapokkuus sopii minusta ihanasti turskan poskien makuun.

Paistoin posket pannulla kevyesti jauhotettuna ja tarjosin ne spelttipedillä. Keitin veriappelsiinisen spelttirisoton vanhaa ohjettani mukaellen, mutta hieman eri mittasuhteilla. Hain kevyempää ja hieman vähempihappoista speltittöä (kamala sana?). Valkoviinillä höystetty hapokkaampi spelttirisotto sopii rasvaisempien ruokien kaveriksi, tämä herkempi versio maistui hienosti hienostuneen turskan posken kanssa.

Aloita spelttirisoton tekemisestä. Risottospeltin keittämisessä menee 40 minuuttia, poskien jauhottamisessa ja paistamisessa muutama minuutti.

Veriappelsiinilla maustettua spelttirisottoa

  • oliiviöljyä
  • 2 salottisipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • kourallinen pilkottua persiljaa
  • timjamia (käytin kuivahtanutta sitruunatimjamia)
  • 6-8 dl kanalientä
  • 2 dl risottospelttiä
  • 1 iso veriappelsiini, kuori raastettuna, mehu ja hedelmäliha
  • 1 rkl voita
  • 1 dl luomuparmesaania raastettuna
  • sormisuolaa tarpeen mukaan

Kuori ja pilko salotit ja valkosipulin kynnet. Lorauta kattilaan oliiviöljyä ja kuullota keskilämmöllä ensin salottisilppua, sitten lisää valkosipuli.

Pilko persilja, lisää kattilaan. Rouhi mukaan mustapippuria myllystä ja lisää kevyesti timjamia.

Kaada kanaliemi kattilaan, kuumenna kiehuvaksi. Lisää spelttihyvät. Keitä 40 minuuttia. Minä keittelin välillä kannen kanssa, mutta lopussa nestettä oli hieman liikaa, joten keitin hieman reippaammalla kädellä nestettä kokoon ilman kantta. Spelttirisotossa on muuten se hyvä puoli, ettei sitä tarvitse hämmentää käsi krampissa kuten risottoriisiä. Riittää kun pari kertaa lastalla pyöräyttää.

Speltin kiehuessa pese veriappelsiini. Raasta kuori niin ettei mukaan tule kitkerää valkoista osaa. Purista mehu, ota hedelmäliha mukaan ja lisää speltin keittämisen loppuvaiheessa kuori, mehu ja hedelmäliha kattilaan.

Raasta parmesaani, lisää kattilaan. Mausta ruokalusikallisella voita ja tarkista risoton suolaisuus. Jos kaipaat parmesaanin suolan lisäksi suolaisuutta, ripota sormisuolaa. Tarkista maut ja säädä tarpeen mukaan.

Turskan posket pannulla paistettuna

  • 350-400 g turskanposkia
  • oliiviöljyä
  • voita
  • vehnäjauhoja
  • mustapippuria
  • ripaus veriappelsiinin kuorta tarjoiltaessa
  • tuoretta persiljaa tarjoiltaessa

Kun spelttirisoton kypsymiseen on 10 minuuttia jäljellä, kuivaa posket ja jauhota ne mustapippurilla maustetussa vehnäjauhossa.

Kuumenna paistinpannulla oliiviöljyä. Kun öljy on kunnolla kuumaa, lisää nokare voita. Minä en malttanut odottaa, enkä saanut niin nättiä ruskistunutta pintaa. Paista pari minuuttia puoleltaan. Osa poskistani oli pienemmistä kaloista, kenties, ja siksi pitkiä ja suikaleen mallisia. Laitoin ne pannulle kun olin kääntänyt isot palat.

Mausta posket sormisuolalla.

Tarjoiltaessa ripota tuoretta persiljaa ja halutessasi veriappelsiinin kuorta pinnalle.

Viiniä en tarjonnut tällä kertaa, tipaton kun on menossa. Siksi en viitsinyt avata valkoviinipulloakaan maustamaan risottoa ja se olikin oikea ratkaisu maun puolesta. Spelttirisotto oli kevyen hapokasta.

Jos viinä olisi ollut pöydässä, olisi se epäilemättä Pinot Gris -rypäleestä valmistettua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.