Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Pääsiäisen parhaat menut

2 kommenttia

Herkuttelua ei sentään ole kielletty. Kaiken koronapaineen keskellä on minusta jopa suotavaa hengähtää ja istua omalla pienellä porukalla syömään hyvin ja nauttia ruuasta, viinistä ja seurasta. Olen koonnut jälleen pääsiäispäiville päivällismenut ja muutaman lounasvinkinkin auttamaan suunnittelussa. Listan lopussa on edellisvuosien menut, jos näistä ei löydy kivoja ideoita, sieltä viimeistään nappaa. Viinisuositukset tietysti mukana.

Tänä vuonna pääsiäinen osuus mukavasti kahden sesongin taitekohtaan. Veriappelsiinejä löytyy vielä hyvin ja jopa luomuparsoja alkaa näkyä kaupoissa. Alkupalat rakentuvat mukavasti näistä. Meillä on pääsiäisenä syöty perinteisesti karitsaa, mutta myös tipuja ja pupuja. Viime vuosina vegaaninuorten myötä valikoima on laajentunut myös vegaaniherkkuihin.

Pitkäperjantaina veriappelsiinia ja burrataa alkuun, mämmikaritsaa jatkoon

Suunnittelen päivän usein niin, että jos päivälliseksi on tiedossa runsaasti kaikkea hyvää, lounaaksi riittää kevyt salaatti tai keitto. Alkuun kevään raikkaikkainta salaattia veriappelsiineistä ja burratasta.

Nämä mämmillä maustetut (usko pois, toimii!) karitsan potkat hautuvat uunissa useamman tunnin. Tee iltaruoka valmiiksi muhimaan jo ennen lounasta ja lähde ulos nauttimaan keväästä.
Veriappelsiinilla raikastettu spelttirisotto sopii mämmipotkien kaveriksi. Hapokkuus leikkaa mukavasti karitsanpotkan rasvaisuutta. Eikä veriappelsiineja ei voi koskaan nauttia liikaa. Voit vaihtoehtoisesti tehdä oheen myös uunilohkoperunoita. Vihreät pavut valkosipulilla tuovat lautaselle mukavasti väriä. Pinaatti ja pekoni tasapainottavat mukavasti terveellisyyttä ja dekadenssia lisukkeena.

Todellisille mämmin ystävälle vielä jälkkäriksi tuokkonen mämmiä rasvattoman maidon kera. Kerman rakastajille tietysti kermaa.
Jos mämmikaritsa ei nappaa, blogista löytyy melkoinen nippu muita karitsaruokia, kareesta kylkiluihin, karitsafileistä pataruokiin. https://ripaustryffelia.wordpress.com/tag/karitsa/

Lankalauantaille kylmäsavuteema

Tämä aika vaatii hemmottelua. Tarjoa lounaaksi kermassa haudutettu kylmäsavukastiketta pastalle.

Pääsiäislauantaina päivälliselle kevennetään hetkeksi: alkuun parsaa, pääruoaksi kylmäsavun makuista broileria.

Kylmäsavuloheen käärittyä parsaa

Kylmäsavuisen makuisia broilerin paistipaloja

Tarjoa keitetyn jasminriisin, salaatin tai uunijuuresten kanssa. Lempeät broccoliinit paahtuvat uunissa alle kymmenessä minuutissa.

Pääsiäissunnuntaina teemana keltainen

Toivottavasti pääsiäisenä on hyvät ulkoilusäät. Kevään keleissä maistuu lounaaksi lämmin uunissa pikaisesti muhitettu täytepasta, tomaatit ja burrata.

Mikäli pakastimessasi piileksii vielä mätiä, on nyt hieno hetki herkutella se alkupalaksi. Kauniin keltainen ja oranssi alkuruoka mädillä ja persijakreemillä kuorutuista kananmunista tuo ainakin minulle täydellisen pääsiäisfiiliksen.

Uunissani hautuu melkein joka pääsiäisenä klassinen italialainen karitsaherkku, luista karitsapataa vuoristopaimenen tapaan.

karitsa-padassa

Ohessa maistuu kullankeltainen polenta ja kaveriksi sopii raikas salaatti. Usein paahdan uunissa luomuporkkanoita ja palsternakkoja, heitän oliiviöljyssä ja sormisuolassa pyöritellyt kasvikset uuniin viimeiseksi puoleksi tunniksi.

Pääsiäistipu pöytään maanantaina

Jos tykkäät venyttää pääsiäistä ihan loppuun asti herkutellen, jemmaa pakastimeen kevätkananpoika. Ota se sulamaan edellisenä päivänä, ja mausta pari tuntia ennen yrteillä.

Alkuun tuoreella babypinaatilla höystettyä veriappelsiinisalaattia.

Pääruoaksi kevätkananpoikaa yrteillä ja oheen keitettyä jasmiriisiä tai spelttijyviä, uunijuureksia ja raikasta salaattia. Tai edellisiltä päiviltä ylijääneitä lisukkeita.

Vegaanin pääsiäinen

Alkuun 3 x parsaa:

Veriappelsiinia, parsaa ja avokadoa + loistoviini.

Parsaa tomaatteja ja pinjansiemeniä

Grillaaa, höyrytä tai paahda uunissa paahdettuna, ripota päälle vegaanin parmesaania eli ravintohiivahiutaleilta.

Vegaanin pääruokia pääsiäiseen

Nyhtökaurapaistoksen voi tehdä miedompana tai tulisempana versiona. Jos teet kunnon chilisen gnocchipaistokseksen, tarjoa poltetta mukavasti lieventävää Gewürztraminer-rypäleestä tehtyä viiniä. Wolfbergerin Gewürztraminerissa on kiva hinta-laatu -suhde. Jos tykkäät miedommasta chilisyydestä, käy avokadoparsan kanssa tarjottava Meinklang Gruner Veltliner myös pääruoan kaveriksi.

Pehmeää ja rapeaa kikhernepataa

Seitanista tehtävä vegaaninen burgundinpata


2014-2020 pääsiäismenut

2020 pääsiäisenä sekä karitsaa että vegaaniruokia

Pääsiäisen 2019 menut

Pääsiäisen 2018 tipumenut ja karitsamenut

Pääsiäisen 2017 karitsamenut, tipumenut ja pupumenut

Monta, monta maukasta menua 2016

Kolme menua pääsiäiselle 2015

Pääsiäismenu 2014

2 thoughts on “Pääsiäisen parhaat menut

  1. Oi miten herkullisen kuuloisia menuja!💛

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.