Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Käänteisesti grillattu tomahawk-pihvi

Jätä kommentti

epasuora-tomahawk

Minulla oli Rekosta ostamani pieni luomukyytön tomahawk pakastimessa. Halusin grillata laadukkaan pihvin parhaalla mahdollisella tavalla.

Perehdyin käänteiseen grillaukseen muutama vuosi sitten porterhouse-pihvin kanssa ja olin vaikuttunut kuinka hyvää ja mehevää pihvistä tulee. Käänteisesti grillatessa pihvi aloittaa kypsymisen epäsuorassa lämmössä hiilloksen vieressä. Lopuksi pihvi grillataan sopivaan kypsyyteen suoraan hiilien päällä.

Tomahawkin luu osoittautui lämpöesteeksi, joka kannattaa huomioida epäsuorassa grillauksessa. Tai ominaisuutta voi käyttää hyväkseen.

Pieni luomukyytön tomahawk grillissä

  • pieni tomahawk 350 g (noin tuuman paksuinen)
  • oliiviöljyä
  • mustapippuria
  • sormisuolaa

Ota lihakirves jääkaapista huoneenlämpöön 1-2 h ennen grillaamista. Mitä isompi, sitä aiemmin.

Sivele pihvi oliiviöljyllä ja mausta mustapippurilla. Suolaan pihvin vasta noin tuntia ennen grillaamista. Usein maustan pihvin ensin yrteillä tai pippureilla ja suolaan sormisuolalla vasta viimeiseksi tunniksi. Nyt pihvi oli luomukyyttöä, joten halusin yksinkertaisimman mahdollisen maustemaailman, jotta laatuliha sai loistaa.

Rakenna kuuma hiillos.

Laita tomahawk hiilloksen viereen. Grillasin pihviä 4 minuuttia puoleltaan epäsuorasti (yhteensä siis 8 min), jonka jälkeen nostin hiilloksen päälle. Pidin epäsuorassa lämmössä luupuolen aina kohti kuumaa hiillosta.

Epäsuoran kypsennyksen aikana ohukaiset parsat ehtivät grillaantua alkupalaksi.

Hiillos jo hieman hiipui kevätkeleissä, joten laitoin ritilän lähemmäksi hiiliä ja grillasin 2 minuuttia puoleltaan. Nostin grillipihvillä pihvin pystyyn ja hiillostin reunat rapeiksi.

En ollut aivan tyytyväinen toisen puolen pinnan väriin ja pihvi tuntui sormitestillä vielä hieman liian raa´alta, joten laitoin vielä pihvin ihan hiilien lähikontaktiin minuutiksi.

Käärin pihvin folioon vetäytymään vartiksi.

Lopputulos oli erittäin maukas ja melkein tasaisesti kypsynyt medium miinus pihvi. Epäsuorassa vaiheessa hiilloksesta etäämpänä ollut kärki oli hieman punaisempaa. Tomahawkin luu selvästi suojaa lihaa epäsuorassa lämmössä, joten jos haluat tasaisen kypsyyden koko pihviin, kypsennä viimeinen minuutti epäsuorasti pihvin tulta päin, molemmin puolin.

Toisaalta, tomahawkit ovat yleensä isoja, kahden tai useamman hengen pihvejä, joten näin voi myös tarjota erilaisilla kypsyysmauille sopivaa pihviä, mikä olisi muuten haastavampi homma kokonaisen pihvin grillaamisessa.

Candiallen Chianti Classico 2013 maistui ihanalle tomahawkin kanssa.

Tomahawkin ostin Reko-jaon kautta Laurilan tilalta.

epasuora-tomahawk1

epasuora-tomahawk-lautasella

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.