Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Keväinen parsarisotto (vegaaninen)

Jätä kommentti

Parsarisotto on kevään merkki. Omat parsat lymyävät vielä penkin piilossa, mutta kaupasta saa jo eurooppalaisia luomuparsoja. Vegaanisen parsarisoton tekeminen on helppoa, vaihdat vain parmesaanin vegaaniseen juustoon ja ravintohiivaan.

Säädä risottoaineiden mittasuhteita käyttötarkoitusta varten. Jos teet risoton sellaisenaan syötäväksi, laita enemmän parsaa ja vähemmän valkoviiniä joukkoon. Viinin määrällä voit säätää risoton hapokkuutta maun ja tarpeen mukaan. Jos teet risoton vaikka vegaanisten, ihanien, kohtuullisen rasvaisten kampasimpukoiden kaveriksi, laita reippaammin viiniä leikkaamaan paistettujen kuningasosterivinokkaiden rasvaa.

Vegaaninen parsarisotto

  • 300 g arborioriisiä
  • 3-4 rkl oliiviöljyä
  • 1 puntti vihreää parsaa (500 g) (jos teet risottoa lisukkeeksi, selkeästi vähempi parsamäärä riittää, 250 g)
  • 1 l kiehuvaa kasvislientä (+ kiehuvaa vettä tarpeen mukaan)
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä (riesling)
  • 1 keltasipuli
  • sormisuolaa
  • vastaraastettua vegaanista parmesaania (Violife prosociano wedge)
  • rouhaisuja mustapippuria
  • iso nokare vegaanista voita (ProActiv tällä kertaa)
  • 2 rkl ravintohiivaa

Pilko sipuli hienoksi. Laita viiden litran kattilan pohjalle reilu loraus oliiviöljyä. Iso kattila siksi, että risottoa pitää hämmentää lastalla jatkuvasti, korkeat reunat suojaavat räiskeiltä.

Kuullota sipuleita muutama minuutti keskilämmöllä.

Kuumenna kasvisliemi toisessa kattilassa ja pidä liemi kiehuvana koko risotonteon ajan. Lisää valkoviini liemeen kuumenemaan.

Lisää riisi sipulin joukkoon ja hämmennä jyvät sipuleiden sekaan. Hämmennä ahkerasti kunnes riisi alkaa reunoiltaan muuttua läpikuultavaksi. Tarkkaile ettei riisi ja sipuli pala, laske lämpöä ja lisää hieman suolaa jos ne alkavat ruskistua. Sopiva lämpö ja jatkuva sekoittaminen ovat risoton tekemisen salaisuus.

Lisää kasvislientä kauhallinen, hämmennä ja anna nesteen imeytyä riisiin. Jatka kiehuvan liemen lisäämistä ja jatkuvaa hämmentämistä.

Pilko parsa harkiten. Taivuta tyvestä, niin että kuiva tyviosa napsahtaa luonnostaan oikeasta kohdasta poikki. Laita tyvet sivuun vaikka tulevaa parsalientä varten.

Leikkaa herkät, nopeasti kypsyvät nuput erikseen, siirrä odottamaan.

Leikkaa tasaiseksi nopaksi loput varsista. Kun risoton keittoajasta on 10 minuuttia jäljellä, lisää pilkotut parsan varret. Kun jäljellä 2-3 minuuttia, lisää nuput.

Hämmennä kunnes riisi on kypsää, eli 15-20 minuuttia. Riisi on valmista kun se vielä inasen vastustaa hampaita. Maistele miten riisi kypsyy.

Loppumetreillä lisää kourallinen raastettua vegaanista parmesaania. Tarkista tarvitseeko risotto lisää suolaa vai onko sitä jo sopivasti. Juustossa, liemessä ja margariinissa on itsessään suolaa. Jos risottosi on liian hapokasta, lisää nokare vegaanista voita. Se myös auttaa koostumukseen ja lisää kivaa kiiltoa risottoon.

Valmis risotto on juoksevaa, mehevää ja ihanan kermaista koostumukseltaan vaikka kermaa ei käytetä. Risotto pysyy koossa lautasella, ei leviä tyystin mutta ei istu ihan kekonakaan.

Testasin myös miten vegaaninen Violifen juusto ja ravintohiivahiutaleet vaikuttavat makuun. Molemmat tuovat oman, erilaisen ulottuvuutensa. Juusto lisää yllättävästi makeutta risottoon, ravintohiivahiutaleet täyteläistä umamisuutta. Kun kokkasimme pääsiäisenä vegekampasimpukoita ja risottua, emme laittaneet ravintohiivahiutaleita. Kevyemmän makuinen, hieman hapokkaampi parsarisotto toimi mainiosti paistettujen kuningasosterivinokkaiden kaverina. Toisella kertaa tein parsarisottoa pääruuaksi, joten laitoin reippaasti parsaa, vähemmän valkoviiniä, kohtalaisesti Violifea ja reippaammin ravintohiivaa.

Kätevä ja monikäyttöinen risotto, toimii niin alkupalaksi, pääruoaksi tai lisukkeeksi. Tarjoa risotto heti kun se valmistuu.

Viiniksi risotto kelpuuttaa raikasta Rieslingiä. Kuningasosterivinokkaiden ja parsarisoton kanssa nautimme reilun hapokasta, mutta tasapainoista Ruppertsberger Imperial Rieslingiä (2019). Toisella kertaa lasissa oli loistava itävaltalainen Steininger Reserve Ried Loisium Grüner Veltliner, joka osoittautui erittäin tasapainoiseksi kaveriksi parsarisotolle. Uusi suosikkini!

Suosittelemme: vegaanin kampasimpukat ja parsarisotto yhdessä.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.