Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Kirkas ja raikas perunasalaatti

Jätä kommentti

kirkas-perunasalaatti1

Perunasalaatti kuuluu kaveripiirissämme vapun ja uuden vuoden kekkereiden iltapalaosastoon. Nakkien tai vegenakkien kanssa tietysti. Uusia perunoita olen useinkin käyttänyt erilaisissa salaateissa, mutta en ole koskaan tehnyt ihan perinteistä perunasalaattia. Nyt lupasin tuoda tullessani vappujuhliin perunasalaattia.

En ymmärrä miksi en ole ryhtynyt perunasalaattiteatteriin aikaisemmin, koska olen suuri perunan ystävä. Tein kaksi erilaista, tämän kirkkaan ja kermaviilisen version. Ihan siltä varalta jos toinen menee ihan hanskaan, toinen kenties onnistuu. Molemmista tuli aika mainioita, tohdin sanoa jopa paljon parempia kuin kaupan majoneesimäjäykset. Tämä kirkas perunasalaatti saa raikastusta omenasta ja maustekurkusta ja mukavia makupurskahduksia kapriksista.

Tein molemmat perunasalaatit edellisenä iltana itseäni muistutellen että maut pitää tarkistaa ennen kuljetusta. Salaatit olivat tekeytyneet varsin mainiosti, maku oli parempi, tasaantuneempi ja täyteläisempi. Lisäsin vain koristeyrtit.

Raikas kirkas perunasalaatti

  • 1 kg kiinteitä perunoita (käytin Annabelleä koska ei löytynyt Nicolaa)
  • merisuolaa keitinveteen
  • 1,5-2 omenaa (Gala)
  • 2 maustekurkkua (käytin valmiiksi pilkottuja noin saman verran)
  • 3 kevätsipulia varsineen
  • 1/2 dl pieniä kapriksia (suolaan säilytyt liotettuna)
  • mustapippuria reiluja rouhauksia

Kastike

  • 1 dl rypsiöljyä
  • 2-3 rkl valkoista balsamicoa (tai valkoviinietikkaa)
  • 2 tl sinappia (Maille Dijon kokojyväsinappi)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • sormisuolaa
  • valkopippuria myllystä

Koristeeksi

  • ruohosipulia tai kevätsipulia

Jos käytät suolaan säilöttyjä pikkukapriksia, laita ne veteen likoamaan siksi aikaa kun teet muut valmistelut. Näin liika suola liukenee pois.

Pese ja keitä perunat kuorineen suolatussa vedessä. Kokeile haarukalla kypsyttä, tavoittele kypsää, mutta ei vielä murenevaa. Kaada vesi pois. Nosta perunat jäähtymään.

Pilko maustekurkut pieneksi kuutioksi. Minä käytin valmiiksi viipaloituja noin vajaan kahden maustekurkun verran.

Kuori ja pilko omenat pieneksi kuutioksi.

Huuhdo, kuivaa ja pilko kevätsipulit varsineen. Kinuskikissan ohjeessa käytetään purjoa, mutta kevätsipuli on enemmän minun makuuni kuin raaka purjo.

Kuori ja pilko valkosipuli.

Purista kädessä kapriksista vesi pois, tarkista ettei säilöntäsuolaa ole jäänyt mukaan. Minulla oli vielä suolakiteitä joukossa, poimin ne pois.

Yhdistä isossa kulhossa kaprikset, kurkku, omena ja sipulit.

Tee salaatinkastike. Yhdistä rypsiöljy, balsamico, sinappi ja valkosipuli, sekoita ja maista. Minä lisäsin hieman lisää valkoista balsamicoa. Mausta sormisuolalla. Olin suolannut perunoiden keitinveden varsin varovaisella kädellä, joten tujautin suolaa kastikseen vähän runsaammin.

Kuori perunat, pilko rouheiksi paloiksi ja nostele kulhoon. Sekoita salaatinkastike joukkoon varovaisesti käännellen, ettei perunoista tule muhjua. Maista ja säädä tarpeen mukaan.

Ohje on hieman muokattu versio Kinuskikissan sivuilta löytyvästä reseptistä. Käytin hieman enemmän perunoita suhteessa omenaan ja suolakurkkuun. Mittasuhteita hakiessani laitoin kiloon perunoita 1,5 omenaa. Minusta nämä mittasuhteet olivat varsin sopivia, jopa hieman omenaisia, joten jätin puolikkaan omenan pois ja söin sen.

perunasalaatti-nakit

kirkas-perunasalaatti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.