Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Yrttiset karitsatikkarit punaviinikastikkeella

Jätä kommentti

karitsatikkarit

Olen joskus ollut sitä mieltä, ettei ihanaa karitsan karetta kannata pilata leikkaamalla siitä yksittäisiä kyljyksiä. Mutta kun karitsa on hyvänlaatuista, on lihatikkari ihan parhaita! Nopea ja helppo valmistaa, hauskaa sormissyötävää. Ota luusta vaan kiinni, dippaa kastikkeeseen ja suuhun. Mediumkypsyinen karitsankyljys ei veistä tarvitse.

Yrttiset karitsatikkarit

  • 400 g karitsan filekyljyksiä luineen
  • 2 oksaa rosmariinia
  • 3-4 oksaa tuoretta timjamia
  • sormisuolaa
  • mustapippuria
  • reilu loraus oliiviöljyä
  • 2-3 rkl voita

Nopea punaviinikastike

  • 1-2 dl punaviiniä (en kyllä mitannut, riippuu kuinka kovin kastikkeista tykätään)
  • 1-2 tl valkoista balsamicoa
  • sormisuolaa
  • mustapippuria
  • ripaus sokeria
  • 1-1,5 rkl Maizenaa (laitoin sormituntumalla vähemmän)

Tällä kertaa toimiin hieman toisin maustamisen suhteen. Olen aina sivellyt tai valellut kyljykset oliiviöjyllä ja maustanut sitten. Nyt hieroin yrtit suoraan lihaan ja säästin öljyt paistamiseen. Ehkä se teki kyljyksistä vielä herkullisempia? Kirjaan tämän nyt itselleni ylös, jotta muistan ensi kerralla..

Pilkoin yrtit hienoksi ja sekoitin suolan yrtteihin. Hieroin sekoituksen lihaan ja jätin huoneenlämpöön tunniksi.

Kuumenna (valurauta)paistinpannulla reilu loraus oliiviöljyä. Lisää reilut nokareet voita. Kun voi on sulanut ja kuohu laskenut, laita kyljykset pannulle. Lieteni oli varsin kuuma, 12/14 asteikolla.

Muistin mustapippurin tässä vaiheessa, rouhin myllystä molemmin puolin. Paina lastalla kyljyksiä pannua vasten, että paistopinnasta tulee tasainen.

Paistoin ensimmäiseltä puolelta tasan 2 minuuttia, toiselta hitusen vajaan 2 minuuttia. Kyljykset alkoivat tuntua 1 min 45 sek kohdalla sormitestillä kypsyvän, joten päätin että ne ovat valmiita.

Koska en kerrankin kitsastellut rasvan määrässä, tuli nätti paistopinta.

Nosta kyljykset folioon, kääri folio pitämään kyljykset lämpimänä.

Tee kastike. Kaada kyljyspannulle punaviini, kiehauta alkoholi pois ja anna ihan hetki kiehua kasaan. Mausta sormisuolalla, mustapippurilla, maista. Kaipasin sekä happoa että makeutta, joten lisäsin balsamicoa ja ripauksen ruskeaa sokeria. Muuta ei tarvittukaan. Paitsi! Kaada folion sisään mahdollisesti kertyneet nesteet kastikkeeseen ja sekoita.

Tarjosin Sokoksen Alkon myyjän suositteleman australialaisen Hewitson Le Secateurin 2019 kanssa. Viini kantoi kyllä hyvin karitsan kanssa, mutta ei tuonut mitään suurta sävyjen sinfoniaa karitsapöytään. Hieman kallis (17,99 e) laatuunsa nähden. 

karitsatikkarit-yrtit

karitsatikkarit-pannulla

karitsatikkarit1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.