Että voi olla sienestäjä onnellinen! Löysin pitkään jahtaamani sienen, mustavahakkaan. Ja ensimmäisellä kerralla lähes litran sieniä. Madottomia, mikä on kuulemma vielä toinen ihme.
Lähestyin varovaisesti ja kunnioittavasti uutta raaka-ainetta. Puolet paistoin yksinkertaisesti pannulla hyvässä oliiviöljyssä. Toisen satsin maustoin jo hieman reippaammin, sipuleilla ja persiljalla, taivaallisen tattipaistoksen eli trifolatin tyyliin.
Pelkistetysti pannulla paistetut mustavahakkaat
- vajaa ½ litraa kokonaisia mustavahakkaita
- reilu loraus hyvää oliiviöljyä
- sormisuolaa
- mustapippuria kevyesti
- pari hapsua tuoretta persiljaa koristeeksi
Pilkoin jalat vajaan sentin mittaisiksi renkaiksi ja isommat lakit 4-5 pitkittäiseen osaan. Pienimmät lantin kokoiset lakit paistoin kokonaisina.
Kuumenna pannulla oliiviöljy ja lisää sienet pannulle. Mausta mustapippurilla ja sormisuolalla. Paistoin kunnes sienet saivat kauniin ruskean pinnan. Tarkista maut ja tarjoa heti alkupalaksi.
Mustavahakkaat italialaiseen trifolati-tyyliin paistettuna
- vajaa ½ litraa kokonaisia mustavahakkaita
- reilua loraus oliiviöljyä
- 2 pientä punasipulia
- 1 valkosipulin kynsi
- 2 rkl pilkottua persiljaa
- mustapippuria myllystä
- sormisuolaa
- persiljaa koristeluun
Pilko sipuli hienoksi. Laita paistinpannu kuumenemaan oliiviöljyn kanssa. Laita sipulisilppu kuullottumaan. Jos sipuli alkaa ruskistua, lisää hieman sormisuolaa. Mausta sipuli mustapippurilla ja persiljalla, paista muutama minuutti.
Pilko sienet ja lisää pannulle. Paista muutama minuutti, kunnes sienien neste on kiehunut pois. Lisää valkosipuli pannulle. Paista kunnes sienet ovat saaneet vähän väriä. Tarkista maut, lisää suolaa tai mustapippuria, jos trifolati-seos ei ole maustanut sieniä jo tarpeeksi.
Tarjoa heti sellaisenaan tai hyvän vaalean (juuri)leivän päällä.
Kerroin jo sienestyshistoriastani viikko sitten, sienestysvinkkien ohessa. Olen opetellut uuden sienen about joka vuosi. Tämä mustavahas on ollut vaikea rasti, ainakin kolme vuotta se on ollut metsästyksen kohteena. Ihan kädet tärisivät innosta kun zoomasin sieniä, Luontoportin kuvia ja tunnistusohjeita. Kun sain vielä Facebookin sieniryhmästä vahvistuksen löydölle, riemu repesi.
Ovatko mustavahakkaan maut kaiken tämän vouhkaamisen väärtejä? Ovat! Ihana, hieno, mieto, mutta täyteläinen maku pääsee oikeuksiinsa sellaisenaan paistettuna. Mutta mustavahakas kestää myös sipulin makeutta, valkosipulia, persiljaa ja mustapippuria. Trifolatin kombo soi hienosti mustavahakkaan kanssa.
Olen jo perustanut leiripaikan ja etätyöpisteen mustavahakasesiintymän viereen. Tiedoksi ohikulkijoille, koira on hurja, ei kannata yrittää lähestyä. Puolustamme nousevia nappisieniä henkeen, vereen ja viimeiseen karvaan.