Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Mustatorvisienikastike

Jätä kommentti

mustatorvisieni1000px

Löysin mökkireissulla mukavasti mustiatorvisieniä. Ne vain olivat useimmat pystyyn kuivuneita, mutta en antanut sen haitata. Haudutin sieniliemessä torvet meheväksi. Monesti torvisieniruoat ovat olleet minun makuun vähän liiankin vahvan makuisia, no torvisienimäisiä. Nyt kun palaset osuivat kohdalleen. Sieniliemi, kerma ja pari nokaretta creme fraisia tasapainottivat torvimaisuutta ja korostivat kauniisti mustatorvisuutta. Ihan paras maistamani torvikastike tähän mennessä, mehevä ja tasapainoinen.

Mustatorvisienikastike

  • 1 l mustiatorvisieniä
  • 1 punasipuli
  • oliiviöljyä
  • nokare voita
  • 2 valkosipulin kynttä
  • tuoretta persiljaa
  • mustapippuria myllystä
  • sormisuolaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl sienilientä tai kasvislientä (käytin omatekoista herkkuttilientä)
  • 3 rkl creme fraisia
  • 1 rkl maizenaa

Siivoa sienet, jos et ole jo metsässä siistinyt. Sienet kannattaa halkaista pitkittäin, sillä tötterö imuroi huolella roskia sisäänsä. Revi siis halki, sormin on melkein näppärintä. Pilko puhtaat sienet rouheasti.

Pilko sipuli ja valkosipuli, pidä eri kasoissa.

Tee makupohja. Kuumenna paistinpannussa oliiviöljyä keskilämmöllä. Kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää pannulle valkosipuli. Pilko persilja, lisää pannulle. Mausta mustapippurilla ja sormisuolalla. Sekoita.

Lisää sienet, paistele rauhassa. Minä lisäsin nokareen voita tässä välissä, sen voi laittaa aikaisemmassakin vaiheessa.

Kuumenna 2 dl vettä ja lisää sieniliemikuutiot. Minä laitoin omatekoisia tattijääkuutioita. Herkkutatti ei maistunut vahvan makuisten torvisienien alta, antoi vain umamista syvyyttä. Lientä halusin käyttää ihan siksi, että kuivahtaneet torvisienet imisivät nestettä eikä se neste olisi kermaa. Kermaa olisikin tarvittu rutkasti enemmän eli toinen kahden desin purkki.

Jos käytät kuivattuja sieniä, voit kaataa pannulle liotusliemen.

Laitoin kannen päälle ja annoin porista hiljaisella hyvän tovin, varmaan yli vartin.

Lisää kerma, anna kiehua hiljalleen, sienten imeä makua kermasta ja kerman sienistä.

Lisää creme fraise. Tarkkaile sakeutuuko kastike sopivaksi. Minä lisäsin maizenaa ja keitin vielä minuutin.

Tarkista maut, mausta tarpeen mukaan. Ripauta koristeeksi tuoretta persiljaa.

Puoliksi pystyynkuivaneet sienet oli muuten helppo ja nopea kuivattaa saunan jälkilämmössä. Talouspaperia vaan lauteille ja sienet pieninä paloina. Olin vuokramökillä, josta piti lähteä seuraavana päivänä, joten vähän jännitti miten kuivausprojektin käy. Sienistä tuli rapsakan kuivia yön aikana.

Minulla on vanhoja kuivattuja mustiatorvisieniä kaapissa koska en ole oikein keksinyt niille käyttöä. Tässä on se ohje, jolla jatkossa kuivatut torvisienet hyödynnän. Mistä löytyisikään kuivattujen sienten mittasuhde, kuinka paljon tarvitaan kuivattuja versus tuoreet sienet? Vinkkaa jos tiedät!

mustatorvisienikastike

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.