Stifado on kreikkalaista lohturuokaa, perinteistä lihapataa. Pata onnistuu mainiosti vegaanisena. Kokeilimme proteiiniksi vegakanaa, se toimikin oikein passelisti. Kanelin ja neilikan maustama tomaattinen pata on lempeän lämmittävää.
Vegaanisen stifadon ohje on Hesarista, mutta teimme sen kuitenkin kokolailla erilailla. Perheen vegaaneilla oli kokemusta vegeproteiinin hauduttamisesta, ne tinkivät antamaan makua koko padalle eikä välttämättä aina miellyttävää vivahdetta. Nyt lisäsimme vegaaniset ruskistetut kanasuikaleet uunipataan vasta viimeiseksi viideksi minuutiksi.
Ruskistamisen tosin kanssa meni vähän niin ja näin. Rasvattomia vegeproteiineja ei kannata yrittää ruskistaa rautapadassa ellei käytä todella reippaasti oliiviöljyä. Tämä muistutukseksi itselle seuraavaa kertaa varten: käytä hyvää pinnoitettua paistinpannua ja reilusti sitä öljyäkin.
Ohjeessa neuvotaan laittamaan sipulit kypsymään suoraan tomaattikastikkeeseen. Me kun olemme italialaisen ruokakulttuurin kasvatteja, päätimme kuullottaa ne ensin. Sipuleista tulikin näin mukavasti makeahkoja ja pehmeitä.
Stifado vegekanalla
- 360 g vegekanaa, 2 pkt Like Chicken Bites (tai Oumphia)
- 4 pientä keltasipulia
- 3 isoa valkosipulinkynttä
- 1–2 rkl oliiviöljyä (huomattavasti reilummin jos käytät rautapataa)
- 1 tl savupaprikajauhetta (laitoimme hieman reilummin)
- ½ tl sormisuolaa tai maun mukaan
- 500 g tomaattimurskaa (1 iso Mutti + pieni Mutti)
- 1½ dl punaviiniä
- 1 kasvisliemikuutio (4 tl luomukasvisliemijauhetta)
- 1 kanelitanko
- 3 kokonaista neilikkaa
- 3 laakerinlehteä
- mustapippuria myllystä
- 1 tl tummaa ruokosokeria
- tuoretta persiljaa tarjoiluun
Kuori ja pilko sipulit isohkoiksi siivuiksi. Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja paprikajauhe. Paista kunnes alkaa leijailla ihana aromi, mutta älä polta. Lisää sipulit. Kuullota sekoitellen 10 minuuttia.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Kuori ja pilko puolikkaiksi valkosipulin kynnet. Lisää sipulin joukkoon. Jos sipuli meinaa palaa, laske lämpöä ja lisää sormisuolaa tai vettä.
Kun sipuli on läpikuultavaa, lisää tomaattimurska, kuumenna. Lisää punaviini ja nosta neste kiehuvaksi niin että alkoholi kiehuu pois. Laske lämpöä ja anna porista hiljalleen.
austa tomaattikastike kanelitangolla, kasvisliemellä, kokonaisilla neilikoilla ja laakerinlehdillä. Rouhi reippaasti mustapippuria joukkoon. Maista lisää suolaa tarpeen mukaan.
Nosta pata uuniin uunin alatasolle. Kypsennä 30-35 minuuttia. Meillä uuni oli kuumempi 220 astetta uuniperunalohkojen takia, ei haitannut.
Sillä aikaa kun stifado tekeytyy uunissa, laita pinnoitetulle pannulle oliiviöljyä, kuumenna ja lisää vegekanan palat. Paista ruskistunut pinta. Lisää vegekana viimeiseksi viideksi minuutiksi pataan.
Tarjoile uunilohkoperunoiden, riisin tai speltin kanssa.
Meillä lasissa oli vegaanista alkuviiniä Pietraa, maistui oikein mukavasti yksiin.
Tomaattisen padan makumaailma oli mukavan muheva, ja mietimme että sitä voisi säätää sopivasti jouluiseen suuntaan, siinä kun on jo kanelia ja neilikkaa. Ehkä tähtianista? Tai pataa voisi viedä Kreikasta reilummin Italian puolelle ja tehdä vegaanista Stufato alla Napolitanaa ja lisätä muskottipähkinää kanelin ja neilikan lisäksi.
Vegekana oli ihan positiivinen kokemus, mutta jäimme miettimään että annos onnistuisi monenlaisella vegeproteeinilla, vaikka Oumpfilla tai seitanilla.
Hesarista siis löytyy hieman erilainen Stifadon ohje.
15.11.2021 18:35
Herkullisen näköistä 🙂 Täällä on vaikka minkälaisia lihankorvikkeita, kuten Beyond Meat, Beyond Sausage, Wonderburger, Impossible Burger, ym ym ym. mutta tuollaista kuin-kanaa ei ole näkynyt.
15.11.2021 21:34
Juu tuo on totta, noita tuotteita on tullut hurjasti lisää. Ei vaan ollut 80-90-luvulla kun olin kasvissyöjä :D. Tuossa sarjassa on myös BBQ-kanaa, se olisi myös kiinnostavaa kokeilla.