Onnekkaan mokan kautta löysin bavettelle mahtavan BBQ-soosin ja tulisen makeaan maustemaailmaan sopivan punaviinin.
Olin keittelemässä blogin vanhan ohjeen mukaista BBQ-kastiketta, mutta unohdin MM-lätkän ja kasvimaahommien ristipaineessa kattilan liedelle porisemaan hieman liian reippaasti. En suosittele kokeilemaan ja vetämään soosia ihan kinuskiksi.
Onneksi pakastimessa oli jemmassa tomaattista possulle keittelemääni St. Louise Style BBQ-kastiketta. Sitä ei ollut paljon, mutta se riitti hyvin maustamaan ja mehevöittämään kupeet. Ohjeessa on reilumpi kastikemäärä, reilummalle kuvepihville.
En myöskään maustanut kuivarubilla tunteja, vuorokaudesta puhumattakaan, kuten oma whiskybavetten ohjeeni neuvoo. Pihvihän piti grillata hyvissä ajoin ennen lätkän maailmanmestaruun loppuottelua. Katselin muut pelit viivästettynä (mainosten yli kelaten) mutta loppuottelu on sentään pyhä, sen halusin elää suorana. Voi pojat, kyllä oli sen väärti! Sekä peli että pihvi.
Kuve eli bavette eli flank steak rubattuna ja grillissä glaseerattuna
- 750 g Highland-karjan naudan kuvetta
- sormisuolaa (lisätään ½ ennen grillausta)
Kuivarub
- 3 rkl sipulijauhetta
- 3,5 rkl valkosipulijauhetta
- reilu 2 rkl savupaprikajauhetta
- 1 rkl morttelissa jauhettuja korianterin siemeniä
- 2 tl chipotlejauhetta (laitoin puolet)
- reilu 1 tl juustokuminajauhetta (olisin käyttänyt kokonaista jeeraa murskattuna)
- 3,5 rkl tummaa ruokosokeria
- mustapippuria myllystä
St. Louis Style BBQ-kastike
- reilu 1/2 pilkottua sipulia
- 2 rkl vettä
- 2 rkl oliiviöljyä
- 4,75 dl ketsuppia
- 0,8 dl tummaa sokeria (käytin vajaan 1/2 dl)
- 3 valkosipulin kynttä murskattuna
- 1 rkl siideriviinietikkaa
- 1 rkl tomaattipyrettä
- 1 rkl Worcestershirekastiketta
- 1 tl Liquid smoke -lientä (laitoin vaikka grillasinkin)
- 1 tl sinappijauhetta
- mustapippuria reippaasti myllystä
- (cayennepippuria, jos haluat tulisempaa)
Bavetteni ei ollut niin paksu kuin eräänä juhannuksena, joten grillasin sitä lyhyemmän ajan. Hiillos oli myös maltillinen, ettei makea tomaattikastike kärvähtänyt.
Grillasin yhteensä 5-6 minuuttia, BBQ-kastiketta sivellen ja kääntäen. Kokeilin sormitestillä, pihvi vaikutti minun makuuni sopivan kypsältä, medium miinukselta. Kuten kuvasta näkyy, pihvi oli hieman raaempaa kuin sormituntumani sanoi. Taidan seuraavallakin kerralla jättää raremman puolelle, niin hyvää tämä oli.
Kääräisin pihvin folioon ja pyyhkeeseen vartiksi tekeytymään.
Grillasin ohessa kesäsipuleita, broccoliiniä, ja semiuusia perunoita valkosipulilla höystettynä, lisäksi tarjosin varhaiskaalisalaattia.
Pihvin voimin jaksoikin hyvin pitkät kultajuhlat, melkein Hakametsän torijuhliin asti.
Gnarly Head punaviini soi niin kauniisti yksiin hitusen chilisen tomaattikastikkeen ja reippaasti punaisen pihvin kanssa. Ai että, olikin hyvää yhdessä!
Ihan maailmanmestaruuden arvoinen peliruoka!