Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Unelmien juhannusmenut 2022 – grillaajan herkut ja varasuunnitelmat

4 kommenttia

juhannusmenu2022

Ihanat kesäyöt, hyvässä seurassa, hyvää ruokaa ja viiniä. Oli sitten helteet tai perinteiset juhannuskelit. Koostin jälleen menut koko juhannukseksi viinisuositusten kera. Nämä kesämenut sopivat kaikkiin juhannussäihin. Samasta raaka-aineesta saat tehtyä herkkua niin grillillä kuin sisätiloissa. Hyödynnä myös alkukesän ihanat villiruoat.

Varaa juhannukseksi reilusti sesongin kasviksia: varhaiskaalia, ihania kapoisia kesäporkkanoita ja sipuleita, kotimaisia parsoja ja mansikoita. Voit grillata, paahtaa uunissa ja tehdä salaatteja kasviksista. Jos löydät jo siiklejä, ei juhannuksena muuta perunaruokaa tarvitakaan kuin keitettyjä pottuja. Koska kesä on myöhässä, Tampereen korkeudelle kauppoihin on ainakin vielä juhannusta odotellessa saapunut vasta nimettömiä ”uusia perunoita”, jotka eivät vielä ihan vedä vertoja keitetyille laatusiikleille. Keitä kerralla reilusti uusia perunoita, säästät jatkossa aikaa ja vaivaa. Voit jatkojalostaa niitä pitkin juhannusta, tehdä niistä  tai lyttyperunoita, tai iltapalaksi vaikka perunasalaattia. Hölskypotut kannattaa tehdä kuumista juuri keitetyistä uusista perunoista.

Possumaista juhannusaattoa

yotam-meloni-salaatti

Jos vieraat ovat lounasaikaan jos pöydässä, tarjoa Ottolengin ihanaa meloni-mozzarella -salaattia. Vatsaan jää mukavasti tilaa illan pihveille.

Alkuun mansikoita, pääruuaksi possun kassleria grillissä (tai pannulla)

mansikat-pihasaunio2

paijan-kassler-grilli
Alkuun mansikoita ja pihasauniota. Jos maastossasi ei kasva pihasauniota, klassinen mansikan mauste on basilika, lipstikkakin käy. Nälkäisille voit runsastaa alkupaa lisämällä burrataa tai mozzarellaa.

Laadukas possun kassleri on ihanaa grillattuna, mutta voit tietysti myös grillauksen sijaan paistaa kasslerit pannulla.

Oheen

porkkanat-sipulit

kaalisalaatti1

tomino

Kesäsipulit- ja porkkanat grillissä tai uunissa

vesimelonisalaattia fetalla

Varhaiskaalisalaattia

Jos juhannusseurueelle maistuu punaviini, tarjoa jälkkäriksi grillattua juustoa, ihanaa tominoa, jos löydät. Myös Vilho tai muu mieto valkohomejuusto. Onnistuu myös uunissa grillivastuksen alla, melkein parempaa ja ainakin helpompaa uunissa. Hyvä juustohan maistuu myös ihan sellaisenaan hyvän punaviinin kanssa.

Juhannuspäiväksi kuvepihviä ja vegeä

grillattu-bavette-bbq

lytatyt-perunat

paprikamustekala

varhaiskaali-uunissaAlkuun kotimaisia parsoja villimausteella, ahosuolaheinällä

Pääruuaksi

Kuvepihviä BBQ-mauilla

Lytättyjä uusia perunoita

Varhaiskaalia grillattuna tai uunissa paahdettuna

Suippopaprikoita

Ahosuolaheinää rehottaa aikakin minun pihallani. Poimi kourallinen ahosuolaheinän lehtiä ja mausta niillä kotimaiset parsat alkupalaksi. Parsat voit grillata, höyryttää perunoiden keitinveden päällä tai paahtaa uunissa, jos uunissa on muutakin tekeillä.

Lytätyt perunathan on periaatteessa oliiviöljyssä paistettuja kokonaisia, vähän liiskattuja pottuja. Jos menussa on jo kovasti energiaa ja herkkuja, teen lytätyt vähemmälllä oliiviöljyllä eli paistelen lähes lyttäämättä. Jos taas lautaselle tulee muuten kevyempää ruokaa, voin painaa perunoita reippaammin rikki ja maustaa reippaammin öljyllä. Perunat imevät öljyä lähes niin paljon kuin kehtaat pannulle kaataa.

Kuvepihvit taipuvat mukavasti säiden mukaan. Ohjeessa BBQ-soosi sivellään grillissä, mutta voit paistaa pihvit pannulla ja laittaa 200-asteiseen uuniin. Tavoittele lihamittarilla mieleistä kypsyyttä. Minä säädän mittarini tavoittelemaan 50 astetta, jolloin minun uunissani siitä tulee medium miinusta. Ilman mittaria testaa sormitestillä. Siinä on sekin etu, että pääset nuolemaan herkkusoosia sormista.

Varhaiskaalin lohkot voit paahtaa grillissä tai uunissa. Leikkuusuunnalla on tällöin väliä. Grillissä pyöreäksi leikattu kypsyy tasaisemmin ja pysyy paremmin koossa, vaikka hammastikkujen (maustamattomien) avulla. Uunissa lohkoksi leikattu saa kivaa väliä terävään kulmaansa.

Grillaa oheen ihanan makeita suippopaprikoita. Jos väkeä on paljon tai nälkäisiä syöjiä, grillaa oheen myös fetaa.

Jälkkäriksi nokkoslettuja tai kropsua

nokkosletut-pino

Jälkkäriksi tai iltapalaksi kannattaa käyttää hyväksi kauden villiruokaa nokkosia. Nokkosletut onnistuvat nuotiolla tai sisähellalla. Isommalle porukalle helpomman kautta pääset paistamalla pari pellillistä kropsua. Mansikat tai mansikkahillo jäätelön kanssa maistuu taatusti makean ystäville.

Sunnuntain läksiäislounas

vesimeloni-feta-minttu

Pitemmän matkan juhannusvieraat voit saatella kotimatkalle vesimelonisalaatin voimin. Tai jos jääkaapissa on reilusti viikonlopun salaatteja ja pihvinjämiä, tee kooste lounaspöytään. Grillatut veget ja pihvit maistuvat kylminäkin herkulliselle.

Advertisement

4 thoughts on “Unelmien juhannusmenut 2022 – grillaajan herkut ja varasuunnitelmat

  1. Hieno kokoelma kesäreseptejä, ja miten ihanat kuvat! Taidan vihdoinkin tehdä hölskypottuja, niitä olen suunnitellut tekeväni jo monta kesää. Muuten meidän juhannus mennään ihan yksinkertaisesti ja perinteisesti, grillattua kalaa aattoon, grillattua kanaa ja juustoa päivään, ja sitten silliä ja uusia perunoita sunnuntaihin. Ja niitä lettuja tietysti. Mukavaa kesää!

    • Kiitos samoin, mukavaa kesää teille! Kuulostaa ihanalta teidän juhannusperinteet. Voi olla että omakin jussi toteutuu hieman toisilla eväillä, riippuu siitä mitä väelle maistuu. Mitään kannata kiveen hakata :).

  2. Upeita juhannusherkkuja! Oikein hyvää juhannuksen aikaa Merja. Täällä suomalaisten kesken on välillä vietetty juhannusta, mutta nyt ei koronan alkamisen jälkeen vielä kertaakaan.

    • Kiitos Jael! Harmi, että korona on sotkenut niin paljon sosiaalista elämään kaikkialla. Toivottavasti paluu normaaliin alkaa ja perinteisiin voi palata sielläkin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.