Petit tender, hauska ja murea pihvinpala. Bumerangia muistuttava pihvi on sopivan kokoinen kahden hengen grillattava. Tunnetaan myös nimellä etusisäfile tai shoulder tender.
Pihvin kapeat päät kypsyvät nopeammin, mutta tasakypsään grillaamiseenkin on konsteja. Jos taas syöjistä toinen tykkää kypsemmästä pihvistä, on tässä siihen kätevä täsmäratkaisu.
Grillattua petite tenderiä
- 400 g petite tenderiä (luomu ylämaankarjaa Tahlon tilamyymälästä)
- oliiviöljyä
- mustapippuria myllystä
- sormisuolaa
Nosta pihvi huoneenlämpöön tuntia ennen.
Leikkaa harmaat kalvot pois bumerangin pinnasta. Suolaan pihvit useimmiten puolisen tuntia ennen grillausta.
Sivele oliiviöljyllä, mausta mustapippurilla ja sormisuolalla.
Virittele hyvä kuuma hiillos. Nopeasti hiipuvallakin onnistuu, jos voit säätää ritilän korkeutta. Kerran otin ritilän pois, laitoin pihvin varrellisen grillihärpäkkeen päälle ja laskin sen suoraan hiilille. Jo alkoi pintaa tulla! Rauhallisimmilla hiilillä noin 3-4 minuuttia puoleltaan, mutta kunnon kuuman hiilloksen päällä riittää 2-3 minuuttia puoleltaan. Kieräytän lopuksi pihvin sivupinnat nopeasti ruskeaksi. Grillausaika riippuu tietysti halutusta kypsyydestä. Minä tavoittelen medium miinusta.
Aluksi grillasin ohuet päätypalat grillihärpäkkeen reunojen päälle nostettuna. Jos sinulla ei ole grillipannua, kokeile grillata puoliksi epäsuorasti. Laita pihvi puoliksi kuumien hiilien päälle, toinen pää poispäin, käännä puolivälissä. Joskus olen myös grillipihdeillä nostanut petitin ohuet päät pari kolme senttiä ylemmäksi.
Itselle muistutukseksi seuraavaan kertaan: kunnollinen kuuma hiillos, suojaa päädyt alkuun, 2-3 minuuttia puoleltaan kuumilla hiilillä.
Lasissa maistuu hyvä Chianti kuten Candialle Chianti Classico tai Bariccin Rosso Montalcinosta.
Blogista löytyy myös vinkit petite tenderin pannulla paistamiseen.