Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Ibericon secreto kakluunissa (tai pannulla) ja mainio lämmin salaatti oheen

2 kommenttia

iberico-secreto-kakluunissa

Ibericon secreto oli ensin matkalla pannulle, koska muistan hyvin lieskat, jotka kesällä grillistä leimusivat secreton rasvan voimalla. Brasilia-Kroatia-peli kuitenkin venyi ja kakluunin hiillos osui kohilleen. Heitin secreton grilliritilään ja jännitin rangaistuslaukauksia. Tämä ibericopossu ei ollut niin rasvaista, joten lieskojakaan ei syntynyt.

Onko se Iberico nyt niin kovin erikoista? On se, todellakin ihan eri makuista kuin perustehopossu. Luomupossu on herkullista, mutta ibericossa maistuu lisäksi possujen ruoka, kastanjat ja tammenterhot. Lihassa on herkullisesti marmoroitunutta rasvaa, kuten waguy-härässä. Vertailuja näistä kahdesta löytyy netistä paljon, lue ja arvioi itse.  

Ruokaohjeiden etsiminen on kääntynyt jo aikoja sitten niin päin, että ensin etsin verkosta ja lopulta omista perinteisistä keittokirjoista. Nyt verkko-osuma johti takaisin omaan keittokirjojen hyllyyn.

Ohjeen etsiminen meni tällä kertaa niin, että katsoin ensin omasta nettikeittokirjastani eli täältä. Seuraavaksi googletin, pyöritin päätäni ohjeille, kunnes osuin luotettavan näköiseen. Jo lopettaneessa (?) https://hyvaaruokaajaannoskateutta.wordpress.com/ -blogissa oli käytetty ibericon karetta, mutta mainittiin että Koko lihan maku -keittokirjassa on secreton ohje. Kaivoin kirjahyllystäni Berthan keittäjien varsin hyvän keittokirjan, jossa on juuri sopivalla tasolla kiinnostavia, mutta kotikeittiöön yksinkertaistettuja ohjeita. Sitä otetta soisi muillekin huippukokeille keittokirjoihin (vähemmän ammattilaisten tietämiä oikoteitä perusoletuksina).

Ibericon secreto kakluunissa tai pannulla sekä uunissa

  • 500 g ibericon secretoa
  • sormisuolaa
  • mustapippuria myllystä
  • oliiviöljyä

Lämmin ramiro-tomaatti-salaatti

  • 1 ramiropaprika
  • 1 rasia kirsikkatomaatteja
  • 1 rkl valkoviinietikkaa (käytin valkoista balsamicoa)
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • sormisuolaa
  • mustappippuria myllystä
  • lehtipersiljaa

Ota secreto huoneenlämpöön, kuivaa hyvällä keittiötalouspaperilla. Jos grillaat, laita oliiviöljyä, sormisuolaa ja mustapippuria toviksi maustamaan. Jos paistat pannulla, säästä öljy pannulle.

Kakluunin hiillos oli sopivasti hehkuvaa, joten laitoin secretot ritiläpannulle ja nostin satsin 5–10 cm etäisyydelle hiilistä. Kun possunkainalo oli saanut sopivasti ruskeaa pintaa, käänsin. Grillasin 2–4 minuuttia puoleltaan, mutta rangaistuslaukauskilpailu sotki kyllä ajanottoa.

Nostin lihan uuniin, työnsin lihamittarin paksuimpaan kohtaan ja asetin sen hälyttämään 62 asteeseen. Koko lihan maku ohjeistaa uunin lämpötilaksi 100 astetta, minulla oli 200 astetta koska uunissa oli tulossa lohkoperunoita ja porkkanoita. Kirjassa myös varoitetaan kypsentämästä lihaa liian kypsäksi. Kovin nopeasti mittari hälyttikin, ihan sotki rankkareiden katsomista. Pistin pelin pauselle ja käärin pihvit folioon tekeytymään.

Jos paistat lihan pannulla, kuumenna pannu oliiviöljyn kanssa, ruskista pinnat ja nosta liha mittarin kanssa uuniin.

Tee salaatti pilkkomalla ramiropaprika ohuiksi siivuiksi ja halkomalla kirsikkatomaatit. Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja paahda paprikasiivuja hetki kannen alla. Lisää balsamico/valkoviinietikka, kirsikkatomaatit, mausta mustapippurilla ja sormisuolalla ja sekoita. Anna tomaattien lämmetä ja tarjoa. Minulla oli lisäksi uunissa paahdettuja perunoita ja porkkanoita.

iberico-biitti

Muita blogin Iberico-ohjeita

Iberico pluma grillissä 

Iberico secreto grillissä

Ibericon niskapihvit grillattuna

Ibericon ribsit grillattuna

Ibericon niskaa uunissa haudutettuna revittävän kypsäksi

 

Advertisement

2 thoughts on “Ibericon secreto kakluunissa (tai pannulla) ja mainio lämmin salaatti oheen

  1. Voi että, tuli muistot mieleen, tein kerran vuosia sitten secretoa ja se oli kyllä hyvää, vaikka vähän pelotti se leikkuu, oli niin vieras suomalaiselle kotikokille. ja siivoamista riitti lieden äärellä. 😀

    • Juu, ibericon rasva räiskyy. Ja hiilet syttyy grillissä. Tämä secreton biitti oli jännä, odotin kakluunissa lieskoja mutta ei tullut ollenkaan. Ehkä tänne pohjolaan tulee epätasaista laatua. Pistän kyllä tuon brändin korvan taakse, se oli herkullista ja vähäräiskyväistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.