Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Ihana vaihtoehtoinen joulumenu 2022 (vegaanisesta aatosta tipuiseen tapaniin)

Jätä kommentti

nyhtis-stufato

Meillä syödään jouluna kaikkea muuta kuin kinkkua ja laatikoita, sitä mitä meistä on ihanaa. Vähän livahtaa joukkoon joulukaloja/porkkalaa, mutta muuten tuon tarjolle kaikkea muuta kuin perinneruokaa. Vai onko vaihtoehtoinen joulumenu jo perinne, koska tämä on blogin 11. erilainen joulumenu? Joten jos kinkku ja laatikot kaipaavat vaihtelua, klikkaa eteenpäin!

Yhtenä päivänä nautimme vegaaniherkkuja, toisena joulunpunaista naudanpataa, kolmantena tonttuisen punaista karpalokastiketta kyyhkyn kaveriksi. Mukana myös viinisuositukset.

Aattona vegaanien joulupöydässä

kuusi

Vegaaniaattoon aion tehdä alkuruuaksi porkkalasta lehtikuusen eli kietaisen porkkalaa kuusen muotoon. Kuvassa parmankinkkuinen versio.

Pääruuaksi ehdotan vegaanista stufato alla napolitanaa.

Oheen teen savustettuja punajuuria ja porkkalaa. Teen savustushommat muutamaa päivää ennen, että porkkala ehtii tekeytyä jääkaapissa.

nyhtis-stufato1

savustettu_porkkala

punajuuri-turkkilainen

Lisukkeena maistuu perunamuussi kauramaidolla. Tee muussia vähän isompi satsi jos haluat joulupäivänä herkutella graavikalalla baskityyliin.

Pöytään kannattaa kattaa myös raikasta salaattia.

Viiniksi suosittelen erinomaista alkuviiniä, Pietra Susumanielloa.

Jälkkäriksi aion tehdä vegaanista maustekakkua, äitini ohjetta vegaaniseksi soveltaen. Maustemaailma Taimi-mummolta, vegaaninen soveltaminen Vegaaniliiton sivuilta. Jos ohje osuu hienosti yksiin, palaan tänne julkaisemaan ohjeen.

maustekakku

Joulupäivänä tomaattista naudanpataa Bolzanosta

Alkuun pieniä ja helppoja broccoliinipiirakoita ja graavattua kalaa pakastimesta. Kalan voit graavata etukäteen ja pakastaa pieninä annoksina ja ottaa kalaa sulamaan sopiva määrä.

Tarjoa graavikalojen kanssa Kauter Corver Riesling Reserveä. 

Pääruuaksi ihanan tomaattista luomunaudan pataa pohjois-italialaiseen tyyliin. Koristele pata tarjoillessa granaattiomenan siemenillä ja tuoreella persiljalla, saat ihanaa joulun väriä lautaselle. Lasiin samaista Pietraa kuten aattona. Ihanan monikäyttöinen viini, taipuu niin vegelle kuin lihapadalle.

Ohessa maistuu polenta (tai perunamuussi jos sitä on vielä jäljellä).

Savustettuja punajuuria ja kaardemumma-cremefraisia.

Porkkalaa

Jälkkäriksi piparinmakuista rahkapiirakkaa persimoneilla.

graavattu-siika

bolzanolainen1

Tapaniksi kyyhkyä joulunpunaisella karpalokastikkeella

kyyhkynfileet

Tapaniksi teen usein jotain minkä voin säilyttää pakastimessa joulupäivään asti. Tänä vuonna olen tykästynyt erityisesti kyyhkyyn ja Vicarage Pinot Noiriin. Karpalokastike on kauniin jouluisen punaista. Kantarelleilla tai herkkutateilla maustettu spelttirisotto tuo lisää juhlaa tapanin pöytään.

Jälkkäriksi tässä vaiheessa maistuu pelkät irtokarkit (jos niitä on vielä jäljellä). Tai maustekakun rippeet. Ehken vähän juustoa.

kyyhky-speltti-risotto

karpalokastike-600x900

Jos näistä ei löydy mieleisiä vaihtoehtoja perinteiselle jouluruualle, tsekkaa edellisten joulujen menut.

  • jouluna 2019 herkuteltiin vegaanien kanssa seitanilla burgundialaisittain sekä kokonaisella persiljaöljyllä lähes uutetulla kukkakaalilla, riistalinnulla ja karitsan kareella.
  • 2017 joulupyhien menussa oli ankkaa, kädenojennus joulupossulle rapeanahkaisen villisian kyljen muodossa sekä vasikkapataa herkkutateilla.

Selvästikin, jos jokin jouluruokaperinne meillä on, on se ihana viikunakastikkeinen ankanrinta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.