Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Italialainen perunalaatikko maistuu parman kinkulle ja mozzarellalle

3 kommenttia

perunakakku

Perunakakun lisukkenna toimivat hyvin salaatti tai uunissa paahdetut lehtikaalisipsit.

Tutun suomalaisen perunalaatikon tai jauheliha-perunasoselaatikon voi vaihteeksi korvata italialaisella perunaherkulla. Se on mausteisempi ja siten rikkaamman makuinen kuin kotimaiset laatikot. Perunakakku on hyvää ihan sellaisena esimerkiksi salaatin kanssa tai liharuokien lisukkeena.

Parman kinkkua tai jotakin muuta ilmakuivattua kinkkua saa Suomesta nykyisin suhteellisen hyvin. Olen joskus kokeillut tätä suomalaisella palvikinkulla, mutta se ei toimi. Mortadella on hieman hankalampi, mutta se voi hyvin korvata esimerkiksi gotlermakkaralla. Aivan yhtä maukasta se ei ole, mutta toimii paremman puutteessa. Muut aineet ovatkin ihan peruskamaa.

Perunakaakku italialaisittain

  • 8-10 muussiin sopivaa perunaa
  • 1 dl maitoa
  • 75 g voita
  • suolaa ja vasta jauhettua mustapippuria
  • inasen jauhettua muskottipähkinää
  • 50 g vasta raastettua parmesaania
  • 2 isoa kananmunaa
  • 1 paketti mozzarellaa viipaleina
  • 75 g Parman kinkkua
  • 75 g mortadellaa tai salamia, tai gotlermakkaraa
  • kuivia leivänmuruja pinnalle ja vuoan pohjalle

Pese ja kuori perunat. Keitä ne kypsiksi kiehuvassa vedessä.

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Kun perunat ovat kypsiä, soseuta ne joko survimella tai vatkaimella. Lämmitä maito esimerkiksi mikrossa ja lisää maito ja voi soseeseen. Sekoita hyvin ja lisää vielä suola, pippuri, muskottipähkinä ja parmesaani. Sekoita taas hyvin ja lisää lopuksi kananmunat ja sekoita vielä kerran. Tarkista maku ja tee tarvittavat hienosäädöt. Muskottipähkinä on hyvin olennainen osa makumaailmaa ja toimii hyvin perunan kanssa.

Voitele uunivuoka (halkaisijaltaan noin 20 cm) ja levitä siihen korppujauhoja. Voit käyttää myös irtopohjavuokaa, jolloin kakun tarjoilu on helpompaa. Levitä puolet perunasoseesta vuoan pohjalle. Lisää soseen päälle mozzarellaviipaleet, Parman kinkut ja mortadella, tai mitä makkaraa käytätkään. Nostele loput soseesta vuokaan ja peitä huolellisesti täytteet. Ripottele pinnalle vielä muutama nokare voita ja peitä koko komeus kerroksella kuivia leivänmuruja.

Kakku rakentuu kerroksittain: muussi, mozzarella, parman kinkku ja tässä ferraralainen salami.

Kakku rakentuu kerroksittain: muussi, mozzarella, parman kinkku ja tässä ferraralainen salami.

Paista kakkua uunissa noin 30 minuuttia eli kunnes pinta alkaa saada vähän väriä. Tarkista myös, että kakku on lämmin sisältä. Yleensä lämmetessään se kohoaa, mikä on hyvä merkki. Voi myös tarkistaa lämmön vaikkapa veitsen kärjellä. Työnnä pieni veitsi kakkuun ja nosta veitsi huulen viereen: jos se tuntuu lämpimältä, kakku on valmis.

Kakku on helponpi leikata, jos maltat sen rauhoittua vielä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua.

Ohje on peräisin Anna del Conten kirjasta, johon kannattaa tutustua laajemminkin. Kirjassa on paljon italialaisia klassikko-ohjeita, mutta ei niitä ihan kuluneimpia. Myös raaka-aine luettelo on kattava, ja sieltä saa vinkkejä melkein minkä tahansa raaka-aineen käytöstä, vaikka varsinaista ohjetta ei olisikaan.

– Anna del Conte, Gastronomy of Italy, Lontoo: Pavilion Books Limited 2001.

3 thoughts on “Italialainen perunalaatikko maistuu parman kinkulle ja mozzarellalle

  1. Päivitysilmoitus: Hyppysellinen hyvää tunnelmaa, ripaus ihanaista Italiaa ja kourallinen kaunista kesää | Tunnelmallisia makuja

  2. Kiitos paljon reseptistä! Hieman vähempimakkaraisena siitä tuli sangen herkullista. Aivan ihastuttava blogi muuten teillä, suosittelin juuri omassani tutustumaan 🙂 Varmasti aion vielä palata makumaailmoihinne…

  3. Kiva kuulla, että italiaanojen perunakakku maistui! Se on meidänkin suosikki, sitä tehdään välillä lauantamakkaralla, joskus jopa mordadellalla mutta useimmiten pelkästään parmankinkulla. Tervetuloa toistekin!