Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Petite tender pannulla

4 kommenttia

petite-tender-pannulla

Tästä ei pannupihvi parane. Luomuna kasvatettua ylämaankarjan petite tenderiä lähitilalta Ylöjärveltä. Petit tender on harvinaisempi leikkaus, tartu heti tilaisuuteen, jos näet myynnissä! Lavasta peräisin murea herkkupihvi tunnetaan monella nimellä: etusisäfile, shoulder tender, petite fillet, beef shoulder, teres major, bistro filet, mock tender ja jewish fillet.

Petite tender on pitkän puikulan mallinen, kapenee päistään kuten possun sisäfile. Koska olen tarkka lihan kypsyydestä, mietin miten ihmeessä ohuemmista paloista saisi tasakypsiä. Isompien pihvien kohdalla olen ennen grillaamista leikannut pihvit kolmeen osaan ja kypsentänyt ohuempia pääpaloja lyhyemmän aikaa. Joskus taas joku ruokailijoista on tykännyt kypsemmästä pihvistä, hän on saanut päätypalat.

Sopivan kokoinen paistinpannu ratkaisi nyt kypsyysongelman. Koska pihvi ei mahtunut kunnolla pannuun, päätypalat eivät alkuun koskettaneet pannua. Kypsyessä pihvi kutistui ja päädytkin mahtuivat ruskistumaan. Painelin myös tarmokkaammin keskikohtaa pannua vasten.

Petite tender kahdelle

  • 1 petite tender (luomu ylämaankarjaa, noin 240 g)
  • oliiviöljyä
  • nokare voita
  • mustapippuria
  • sormisuolaa

Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen. Poista mahdolliset kalvot.

Kaada oliiviöljyä rautapannulle ja kuumenna kunnolla. Lisää nokare voita. Kun voin kuohu laskee, laita pihvi pannulle. Mausta mustapippurilla myllystä rouhien ja sormisuolalla.

Paistoin pihviä 2 minuuttia puoleltaan, painellen pihviä pannua vasten. Kun pihvi kutistui, mahtuivat päädytkin pannulle ja painoin niitäkin, jotta pinta ruskistuisi tasaisesti. Lopuksi otin rusketuksen myös sivuille.

Mausta toinen puoli pihvin käännettyä kylkeään.

Kääri pihvi folioon vetäytymään vartiksi. Minun sormitestini sai vähän epäilemään, että keskikohta voisi olla vähän turhankin rare, joten jätin pihvin pannulle, ja nostin pannun syrjään liedeltä. Peitin vain pihvin ja pannun foliolla. Vartin päästä pihvi oli just mun makuun medium miinus.

Tarjoa runsaiden kasvislisukkeiden ja uunissa paahdettujen perunalohkojen kanssa. Sienipaistos herkkutateista, kantarelleista tai mustavahakkaista maistuu ohessa taatusti.

Laatupihvin kanssa maistuu laadukas Chianti, kuten Candiallen Chianti Classico.

Katso myös vinkit petite tenderin grillaamiseen.

petite-pannulla

petite-laudalla

Pihvi olisi saanut vetäytyä vielä hetken pidempään, nesteet vähän valuivat leikatessa. Nälän ja täydellisyyden painiessa nälkä usein voittaa :D.

4 thoughts on “Petite tender pannulla

  1. Petit tender on meillä ihan vakioherkku, just sopiva pala kahdelle, ollaan kesän aikana tehty monet kerran CampaAdria-reissuilla. En ole kertaakaan sen kanssa epäonnistunut.

    • Teillä on sitten vakituottaja, josta saatte tasatahtiin petiteä 👍. Mä käyn harvakseen Rekossa/tilamyymälässä, mutta onneksi luomulihaan löytyy lähistöltä :).

  2. Kiitos erittäin kätevästä petite tender -ohjeesta! Toimin kuten kerroit, ja onnistui hyvin. Kypsyysaste oli tosi hyvä, mutta meilläkin leikatessa nesteitä irtosi vähän toivottua enemmän. Valmistimme vasta ensimmäistä kertaa, muttemme varmaankaan viimeistä. Ostimme lihan Prismasta ja tuote oli Snellmanin.

    • Onpa kiva kuulla, että tykkäsitte ohjeesta <3! Petite tender voittaa minusta maussa sisäfileet. Mun pitää reenata ahkeraan tuota lihasnesteiden pitämistä petitin sisällä, mikä lepoaika riittäisi grillauksen jälkeen. Käyn huomenna taas Tahlon tilalta hakemassa lisää reenausmateriaalia ja kysäisen samalla lisää vinkkejä :).

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.