Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Parmesaanilla gratinoitua parsaa. Ja reilusti sitä parmesaania!

Jätä kommentti

parsakimppu

Olen tehnyt parsani vuosikaudet tällä ohjeella, mutta kovasti oikaisten ja soveltaen. Joskus on hyvä palata alkulähteille ja tehdä lähes ohjeen mukaan. Gratinoitu parmesaani maistuu taivaalliselta, hieman pähkinäiseltä ja jopa hieman karamellisoituneelta. Parmesaanin määrässä ei sitten kannata säästellä.

Italialainen klassikko-ohje tosin opastaa keittämään alkuun parsat kypsäksi. Olen tänä keväänä ollut sitä mieltä, että tykkään parsoistani kaikilla mauilla, joten en halua keittää parsaliemiä. Parsa kypsyy hyvin uunissa, höyryssä ja grillissä napakan herkulliseksi ja maku säilyy mukana kokonaan.

Kerron lopuksi myös tuon huolettoman kokin oikotien onneen.

Alkupala kahdelle

  • 200 g vihreitä parsoja
  • 20-30 g voita
  • reilusti parmesaania

parsa-gratinoitu

Napsauta parsoista kuiva kanta pois. Laita parsat uunivuokaan rinnakkain. Laita voita reilut nokareet parsojen päälle. Laita parsat 200 asteiseen uuniin muutamaksi minuutiksi. Pyöräytä kerran kun voi on sulanut, että se leviää kauttaaltaan parsoihin. Suolaa ei tarvitse lisätä, sillä sitä löytyy voista ja parmesaanista riittävästi.

Raasta parmesaania ja ripottele sitä parsojen päälle niin että ne peittyvät lähes kokonaan. Käännä uuni grillausasentoon ja grillaa juustolle kevyt rusketus.

Nauti hyvän rapsakan rieslingin kanssa.

Gratinoidun parsan ohje löytyy useastakin italialaisesta klassikkokeittokirjasta.

parsa-gratinoitu1

Huolettoman kokin parmesaanilla maustetut parsat

Se pikatie onneen on ollut keittää parsat tavallisessa kattilassa, sellaisessa johon ne mahtuvat vaakatasossa. Paksu parsat kypsyvät 6-7 minuutissa, ohuita keitetään 4-5 minuuttia. Suolaa keitinveteen. Kaada vesi pois, anna parsojen muutaman sekunnin ajan kuivahtaa keitinvedestä. Tipauta nokare voita parsojen päälle, sekoita ja raasta päälle parmesaania. Kansi päälle.

Tämä on kätevä konsti, etenkin jos pääruoan ja lisukkeiden kanssa on monivaiheista säätämistä. Parsat valmistuvat siinä kuin itsestään, mutta silloin ei kannata olla tarkkana parsojen oikeasta kypsyydestä :).

 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.