Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Yrttinen peuran ulkofile [paras]

3 kommenttia

peuranulkofile

Tähän aikaa vuodesta tekee mieli kaikkea vihreää, olkoonkin vaikka tuoreita yrttejä peuran ulkofileen mausteena. Yrteissä kylpenyt peuran ulkofile on ihan parasta lihaa. [Taas vaihteeksi väitän näin. Se minkä aineksen ihminen on viimeksi kesyttänyt, minkä kanssa hän viimeksi onnistunut, on hänelle parasta, sillä hetkellä.]

Marinoin lihan yrttikylvyssä, paistoin voissa, kypsensin loppuun uunissa. Pihvistä tuli mehevän punaista. Mureaa ja pehmeää kuin vaan parhaan pihvin kuuluukin olla.

Peuran ulkofile kahdelle

  • 400 g ulkofilettä

 Yrttimarinadi

  • 1 rkl oliiviöjyä
  • 1 iso oksa tuoretta timjamia
  • 2 oksaa tuoretta rosmariinia
  • voita (käytin tryffelivoita)
  • mustapippuria
  • sormisuolaa

Valkoviinikastike

  • paistoliemi
  • 1,5 dl valkoviiniä
  • 1 pieni oksa tuoretta timjamia
  • 1 pieni oksa tuoretta rosmariinia
  • ½ tl punaviinietikkaa
  • sormisuolaa

peuranulkofile1

Poista fileestä kalvot. [jos tiedät hyvän tekniikan, linkkaa kommenttikenttää video tms. Tässä kohtaa tunsin taas jälleen niin amatöörikokiksi]

Pilko yrtit ja sekoita ne oliiviöljyyn. Rouhaise mustapippuria päälle ja sekoita. Hiero marinadi lihan pintaan. Suolaa liha vasta pannulla.

Marinoi lihaa jääkaapissa muutama tunti. Ota pihvi huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista.

Kuumenna hyvällä kovaa lämpöä kestävällä pannulla voi kuumaksi. Ruskista reippaalla lämmöllä kumpikin puoli lihasta. Ripauta sormisuolaa. Kaavi kuumaa voita lihan reunoille, jotta nekin pinnat menevät kiinni.

Nosta liha uunivuokaan ja laita paistimittari paksuimmalle kohdalle filettä. Me halusimme punaista pihviä, joten paistoin lihaa 200 asteessa kunnes lihamittari näytti 56 astetta. Jos haluat hieman kypsempää, mutta punaista odota 58 asteeseen.

Tee paistinpannulla valkoviinikastike sillä välin kun pihvi on uunissa. Kaada pannulle valkoviiniä ja kaavi tarmolla pannulta kaikki maut mukaan kastikkeeseen. Mausta kastike oksalla timjamia ja rosmariiniä. Anna porista hetki. Maista ja mausta lisää tarpeen mukaan, rouhaise hieman mustapippuria ja hippunen sormisuolaa jos kastike kaipaa makua redusoiduttuaan. Lisäsin hieman happoa vielä punaviinietikasta, koska kastike tuntui sitä kaipaavan voin vastapainoksi.

Kun uunin häly soi, ota file pannulta ja laita se folioon lepäämään 10-15 minuutiksi. Jos uunipannulla on lihasta irronnutta nestettä, kaada ne mukaan kastikkeeseen. Jos lihasta irtoaa nestettä sen vetäytyessä, kaada se foliosta kastikkeeseen – kaikki maut mukaan!

Tarjoa pihvi hyvän toscanalaisen brunellon tai rosson kanssa, vaikkapa Bariccin Rosson kanssa. Fenkoli-veriappelsiinisalaatti on aivan täydellinen raikas lisuke pihville. Lisäksi maistuvat vaikka uunissa paahdetut punajuuret ja palsternakat sekä pannulla pikaisesti paistettu pinaatti.

Tämä peura on peräisin Pirkanmaalta, joten se on luomua lähiruokaa.

Advertisements

3 thoughts on “Yrttinen peuran ulkofile [paras]

  1. Jäätävän hyvä resepti! Kiitos.
    Yrttien kanssa ei kannata arastella, antaa hyvän maun.

    Itse korvasin valkkarin punkulla sekä lisäsin kastikkeeseen yhden murskatun valkosipulin kynnen, aivan törkeen hyvää!

    Ite oon sen verran jäärä, että kala=valkoinen ja liha=punainen mutta varmaan valkkarillakin toimii!

    Peura ei vaadi kovin kauaa aikaa uunissa.

  2. Itse otan kalvon pois niin, että lähden keskeltä kalvoa liikkeelle. Siihen kun saa veitsen kalvon alle, pystyy vetämään kalvot todella hyvin veitsen kanssa pois. Toisella kädellä kalvosta kiinni ja veitsi samassa asennossa kuin kalan fileroinnissa. Ei selkein selitys, mutta toimii.. Vielä kohmeisena, eli pakkasesta otettuna lähtee helpoiten, mutta minun on kylmästä lihasta vaikea pitää kiinni, joten harvemmin tuota tulee käytettyä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s