Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Luomubroileria papusalsalla

Jätä kommentti

papusalsa

Teen usein tomaattista luomubroilerin koipia Pollo alla cacciatore -ohjeella. Olen syönyt perheen klassikkovuokaa niin usein tänä talvena, että välillä on tehnyt mieli hakea vaihtelua makuihin. Tästä vähän tulisesta papu-broileripadasta on tullut uusi helppo suosikki.

Olen tehnyt papu-broilerivuoan pikaversion tyrkkäämällä uuniin pelkän papupurkin sellaisenaan ruskistetun broilerin kaveriksi, mutta uunissa paahtuessaan pavut tinkivät vähän kuivahtamaan. Pikaversiossa voi tietty laittaa kannen tai folion estämään päällimmäisten kärvähtämistä.

Pidemmän kaavan mukaan makujen rakentaminen kannattaa, sillä pekoni antaa mukavaa savuisuutta, sipuli makeutta ja tomaattimurska umamisuutta. Valmiiksi maustetusta papusalsasta tulee sekä makua että ruokaisuutta. Lisäbonuksena puolet ruuasta rakentuu kasviksista, helppo tapa lisätä vegen syömistä arkeen.

Lievästi tulinen tomaattinen broileri-papu -vuoka

  • 2 luomubroilerin koipea
  • 1 prk papusalsaa (GoGreen)
  • oliiviöljyä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • ½ pkt pekonia
  • 1 prk tomaattimurskaa (Mutti)
  • tuoretta rosmariinia
  • mustapippuria
  • sormisuolaa
  • (ripaus tummaa sokeria)
  • (punaviiniä tai valkoviiniä/limeä tai sitruunaa)

Pilko pekoni ja sipuli. Minä laitan paistamisen käyntiin kahdella eri pannulla, koska yleensä aloitan liian myöhään että ehtisin rauhassa rapeuttaa pekonit ja kuullottaa sipulit. Jos olet ajan kanssa liikkeellä, paista ensin pekonipalat rapeiksi, kaavi pekonit uunivuokaan odottamaan, jätä pekonista sulanut rasva paistinpannulle.

Paista sipulia 10 minuuttia pekonin rasvassa miedolla lämmöllä. Jos sipuli tinkii ruskistumaan liiaksi, vähennä lämpöä ja ripota suolaa vähän joukkoon. Pilko valkosipuli ja lisää pannulle sipulien joukkoon pariksi minuutiksi. Rouhaise mustapippuria hieman mukaan. Olen opetellut maustamaan matkan varrella kaikkia aineksia, sen sijaan että kaikki mausteet läväytetään lopuksi.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Kun sipuli on kuullotettu, kaavi sipulit pekonin joukkoon odottamaan ja lisää pannulle (tarvittaessa) oliiviöljyä kuumenemaan. Nosta pannun lämpöä ja ruskista broilerin koivet. Mausta sormisuolalla ja mustapippurilla.

Kaada papuseos ja tomaattimurska broilerin päälle, lisää paistetut sipulit ja pekonit, mausta mustapippurilla, tuoreella rosmariinilla ja sormisuolalla. Anna porista hetki pannulla, että maut tekeytyvät. Maista, mausta lisää jos tarpeen. Lisää sokeria hippunen, jos maut kaipaavat tasapainottamista makeudella. Jos maku on kovin rasvainen, lorauta vähän viiniä joukkoon. Siinä tapauksessa anna alkoholin kiehahtaa pois. Happoa voit lisätä myös sitruunan tai limen tirauksen muodossa.

Nostele koivet uunivuokaan ja kaada kastike päälle. Nosta vuoka uuniin.

Kypsennä broileria tunnin verran uunissa. Jos pinta ruskistuu liiaksi, laita kansi tai folio päälle. Minä tykkään että päällimmäiset pavut saavat vähän rapeampaa suutuntumaa, pieni pintapaahtuminen sopii makuihin.

Broileripavut maistuvat uunissa paahdettujen perunoiden, riisin tai pastan kanssa. Jos papukastiketta jää, toimii lämmitetty kastike pastan kanssa mainiosti pikalounaaksi.

Onneksi viimeksi muistin lisätä tomaattipurkin joukkoon, koska olin ostanut vahingossa tulisemman version papusalsapurkista. Tomaattikastike lievensi tälläiselle chilinössölle juuri sopivasti tulisuutta. Jos olet tulisen ystävä, käytä tulisempaa Bean Chili Salsaa, miedomman chilin ystävälle Bean Salsa Original.

papusalsabroileri

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.