Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Herkullinen jyväinen ja pähkinäinen kurpitsasalaatti

2 kommenttia

myskikurpitsasalaatti2

Ostin Melbournesta pelkästään keittokirjoja myyvästä kaupasta useamman kirjan. Delicious-sarjan Feel Good Food -kirjassa on aivan ihana talvinen kurpitsasalaatin ohje. Olen tehnyt sitä nyt kahdesti ja jotenkin ohjetta pitää tavata edestakaisin ja aina jotain meinaa unohtua. Luenko ohjetta nurinkurin, väärällä puolen maapalloa? Kirjaan tämän nyt ylös vaihe vaiheelta, jospa ohje kääntyisi näin tämän pallonpuoliskon suuntaiseksi.

Kaikkia aineita ei myöskään löytynyt. Kiersin Tampereen kaupat, eikä edes Ruohonjuuressa oltu kuultu freekeh-jyvistä. Korvasin tuon uusvanhan superviljan suomalaisella speltillä.

Puy-linssejäkään en löytänyt, vaikka kolusin freekehiä etsiessä monta kauppaa. Beluga-linssit ovat melkein yhtä hyviä, minusta ne toimivat aika mainiosti tässä salaatissa. Tietääkö joku mistä freekehiä ja puy-linssejä saa Mansessa?

Siemeniä laitoin aika liberaalisti. Lisäsin vielä ohjeeseen kuorittuja ja kuorimattomia manteleita ja ne toivatkin kivaa purutuntumaan muuten pehmeään salaattiin.

Älä säikähdä korianterin ja persiljan määrää. Yrtit uppoavat hyvin linssien ja speltin joukkoon. Ja taas kerran niin iloinen, että olen oppinut syömään ja jopa himoamaan korianteria.

Söimme yhdessä ystäväni kanssa tätä tänään lounaaksi. Tällä toisella kertaa lisäsin myskikurpitsan kaveriksi vielä porkkanaa, palsternakkaa ja punajuurta. Kaverini tykkäsi yhtälöstä etenkin palsternakasta ja myös porkkanasta. Minä tykkäsin myös punajuuresta, jugurtin kanssa. Mutta jos haluat yksinkertaistaa vilkasta makumaailmaa, laita vain kurpitsaa. Useampi juures toimi, mutta ehkä pelkästään myskikurpitsan kanssa korostuivat jyväset ja pähkinäiset maut parhaiten.

Talvinen aussisalaatti: kurpitsaa, jyviä ja siemeniä

aussikurpitsasalaatti

  • 2 x  500 g minikurpitsaa tai 1 kg myskikurpitsaa
  • (2 porkkanaa, käytin ohjeesta huolimatta)
  • (2 punajuurta, käytin ohjeesta huolimatta)
  • (1 iso palsternakka, käytin ohjeesta huolimatta)
  • 100 ml oliiviöljyä (käytin tuskin 0,5 dl)
  • 2,5 dl freekah-jyviä (käytin spelttiä)
  • 1,25 dl dl puy-linssejä (käytin belugalinssejä)
  • 2,5 dl pilkottua tuoretta korianteria
  • 2,5 dl pilkottua tuoretta persiljaa
  • ½ punasipuli hienonnettuna
  • 2 rkl kurpitsan siemeniä
  • 2 rkl mantelilastuja paahdettuna
  • 2 rkl pinjansiemeniä paahdettuna
  • 2-3 rkl pieniä kapriksia (liotettuna ja kuivattuna)
  • (80 g punaherukkaa) laitoin hieman enemmän granaattiomenaa/voisin laittaa kuivattua vadelmaa
  • 1 sitruunan mehu
  • 2,5 dl vähärasvaista kreikkalaista jugurttia (10%)
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl kuminansiemeniä paahdettuna
  • 1 granaattiomenan siemenet
  1. Kuori juurekset. Voit käyttää pelkästään talvikurpitsaa tai myskikurpitsaa tai voit lisätä palsternakkaa, porkkanaa ja punajuurta joukkoon. Kumpikin toimii.
  2. Laita punajuuri omaan vuokaansa, porkkanat ja palsternakat omaansa ja kurpitsat omaansa. Näin voit kontrolloida kypsyysastetta. Tavoitteena on kiva al dente kypsyys, paitsi kurpitsa voi olla hieman kypsempää. Mausta juurekset oliiviöljyllä ja suolalla.
  3. Lämmitä uuni 190 asteeseen. Nosta se ekaksi punajuuret uuniin, 5 minuutin päästä muut. Kypsennä noin 30 minuuttia, punajuuria siis noin 35 minuuttia. Kokeile haarukalla kypsyyttä. Ei haittaa jos kasvikset ehtivät hieman jäähtyä ennen salaatin kokoamista.
  4. Juuresten kypsyessä keitä speltti ja linssit kumpikin omassa kattilassaan keitto-ohjeensa mukaisesti. Valuta ja anna jäähtyä.
  5. Pilko puolikas kuorittu punasipuli hienoksi ja jätä hengittämään.
  6. Laita kaprikset veteen likoamaan. Tätä ei tarvitse tehdä jos käytät liemeen säilöttyjä kapriksia. Minä käytän suolaan säilöttyjä. Liota 10 minuuttia, valuta ja purista ylimääräinen vesi pois.
  7. Paada kuumalla pannulla vuoron perään pinjansiemenet, mantelilastut, mantelit kuorineen ja/tai kuorimattomana sekä kurpitsansiemenet. Kaada paahdetut siemenet kulhoon odottamaan.
  8. Paahda kuminansiemenet, jätä pannulle jäähtymään.
  9. Halkaise granaattiomena, naputtele siemenet irti omaan kulhoonsa (mielellään tiskialtaan suojissa niin ei tarvitse mehupärskeitä pyyhkiä kovin laajalta alueelta). Poimi pois mahdolliset seinämänpalat.
  10. Pilko korianteri ja persilja.
  11. Lämmitä hieman hunajaa, jos se on kovin kiinteää. Sekoita se kreikkalaiseen jugurttiin. Ripauta hieman sormisuolaa ja anna tekeytyä.
  12. Laita kulhoon valutettu freekeh/speltti ja linssit. Irrottele speltistä haarukalla mahdolliset yhteenliittymät. Mausta korianteri- ja persiljasilpulla.
  13. Lisää jyväsekoitukseen suurin osa paahdetuista siemenistä (mantelit, pinjansiemenet, mantelilastut, kurpitsansiemenet). Jätä osa kaikista hieman koristeluun.
  14. Lisää kaprikset.
  15. Lisää jyviin oliiviöljyä ja sitruunan mehu. Sekoita hyvin ja maista. Lisää sormisuolaa tarvitessa.
  16. Nosta tarjoilulautaselle kurpitsan palat ja muut mahdolliset juurekset. Ripottele jyväseosta isoja kekoja päälle.
  17. Lado lusikalla jugurttia tasaisesti eri puolille salaattia.
  18. Ripottele granaattiomenan siemenet päälle.
  19. Ripottele pahdetutu kuminansiemenet.
  20. Jos sinulla on punaherukkaa, ripota joukkoon. Olin ostanut kuivattua vadelmaa pussillisen mutta unohdin lisätä sen. Maku kyllä voisi sopia salaattiin.
  21. Tarkista tuliko kaikki ainesosaset ja tarjoile.

Kirjoitin nyt tämän ohjeen auki ihan numerojärjestyksessä, jotta pysyn itsekin ensi kerralla mukana ja muistan vaiheet ja ainekset. Olisikin mielenkiintoista kuulla vaikuttaako tämä järkevältä ja hahmotettavalta!? Kirjassa resepti on vain 5 cm pitkä. Ohjeen tiiviisiin lauseisiin on pakattu niin paljon tekemistä, että aluksi yksinkertaiselta vaikuttava ohje pitääkin sisällään monta vaihetta.

beluga

myskikurpitsalohko

myskikurpitsasalaatti1

2 thoughts on “Herkullinen jyväinen ja pähkinäinen kurpitsasalaatti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.