Picanha on näitä uusia, erittäin tervetulleita grillipihvejä. Liha on paistimainen paksu ja siinä on komea makurasva. Grillissä picanha vaatii hellän ja pitkäkestoisen hiilloksen. Maku palkitsee odottamisen, sillä liha on mahdottoman maukasta ja ihanan mureaa (ja se makurasva!).
- 500 g picanha grillipaistia
- mustapippuria myllystä
- sormisuolaa
Nosta liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin, vähintään tuntia ennen paistamista.
Viiltele pihvin makurasvaan terävällä veitsellä ristikkäiset viillot, mutta varo viiltämästä lihaan asti. Mausta liha tuntia ennen suolalla, mustapippurilla. Hiero mausteet hyvin lihaan ja makurasvan viiltoihin.
Voit myös laittaa mieleisiä yrttejä. Halusin saada picanhan ominaismaut esiin, joten laitoin vain perusmausteet. Tavallisesti suolaan pihvin vain hetkeä ennen grillaamista, mutta tämä pihvi on niin paksu että se vaati aikaa suolaantua.
Viritä iso hiillos. Käytä pitkään kestäviä, mutta lempeitä hiiliä. Ota pihville ensin kaikki pinnat kiinni käännellen lihaa kaikilta puolin. Jos hiillos on aluksi kovin kuuma, nosta liha rasvapuoli alaspäin hieman sivuun hiillokselta ja anna epäsuoran lämmön tiristää rasvaa. Paista lihaa 45-60 minuuttia. Grillasin noin 50 minuuttia. Pihvistä tule meidän makuun sopivan punaista. Ehkä viisi minuuttia lisää olisi ollut optimaalinen kypsyys.
Anna lihan vetäytyä folio- ja pyyhekääreessä 10-15 minuuttia.
Nauti hyvän pihviviinin kera. Peppolin Chianti Classico 2012 ei aivan täyttänyt tuota kriteeriä. Picanhan kanssa korostui hieman liikaa puolukkaisuus viinissä, paremmin se maistui porsaan kasslerin kanssa.
Koska hiilloksen äärellä menee tovi, kannattaa lisukkeet grillailla odotellessa. Kesäkurpitsaa, paprikaa ja vaikka halloumia.
3.6.2015 20:25
Picanha on ihan parasta, siihen ei kyllästy koskaan!