Söin opiskeluaikana runsain mitoin tonnikala-riisisalaattia. Muistatteko sen kuivan riisin, rasvaisen tonnikalan ja purjon makuyhdistelmän? Söin sitä kylläännyksiin asti eikä se ole sen koommin houkutellut. Paitsi nyt. Oi kuinka ihanaa riisisalaatti onkaan hyvän savulohen kanssa, etenkin kun sitä raikastetaan veriappelsiinilla.
Lounassalaatti yhdelle
- 2 dl keitettyä jasminriisiä
- 2 cm purjoa
- kourallinen tai kaksi vuonankaalia
- 1 keitetty luomukananmuna
- 100 g savustettua lohta
- 1 veriappelsiini
Salaatinkastike
- 2 rkl veriappelsiinin mehua
- (sitruunan tai limen mehua jos lohi on kovin rasvaista)
- loraus oliiviöljyä
- hyppysellinen tai kaksi sormisuolaa riippuen riisin ja lohen suolaisuudesta
- reilut rouhaukset mustapippuria
- tuoretta basilikaa tai persiljaa
Huuhtele salaatti ja kuivaa se.
Pilko lohi, tarkista ettei joukossa ole ruotoja. Laita pari kolme isompaa palaa sivuun koristeeksi.
Pilko purjo renkaiksi. Pilko puolet keitetystä kananmunasta pieneksi, leikkaa toinen puolikas kahdeksi lohkoksi. Tai pistä palasiksi kokonaan, jos et kaipaa lohkoja koristeiksi.
Kuori terävällä veitsellä veriappelsiini lautasen päällä. Leikkaa veriappelsiinista siivuja tai lohkoja.
Hyödynnä mehukkaasta appelsiinista lautaselle tirskunut mehu salaatin kastikkeeseen. Purista kuoriin jääneestä hedelmälihasta mehut irti. Kaada sekoita joukkoon oliiviöljy ja mausta reippailla rouhauksilla mustapippuria ja sormisuolalla. Pilko kastikkeeseen tuoretta yrttiä maun ja varastojen mukaan.
Sekoita riisi, lohi, salaatti, purjo erillisessä kipossa. Tai salaattilautasella suoraan jos esillepanolla ei ole niin nuukaa. Lisää kananmunan ja veriappelsiinin palat. Kaada kastike joukkoon ja sekoita.
Annostele lautaselle, koristele kananmunan lohkoilla, parilla isommalla biitillä lohta ja yrteillä.
22.2.2017 22:51
Muistan….
22.2.2017 22:59
Mulla tää liittyy johonkin sinne 80-90-luvun taitteeseen. Ja pitkään sen jälkeen vielä jokaiseen noutopöytään 😀 Onneksi nykyään saa veriappelsiineja :).
23.2.2017 09:15
Sinnepä sinne :).