Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Peuran vasan paisti yrteillä

Jätä kommentti

peuran-vasan-paisti

Mehevämpää ja maukkaampaa lihaa ei taida löytyäkään kuin peuran vasan paisti. Kypsennä paisti hellästi uunissa punertavaksi ja mausta tuoreilla yrteillä ja valkoviinikastikeella.

Pakastimessa on erilaisia peuran paloja, mutta en niitä pyöritellessäni muistanut mitä PV koodi tarkoitti. Peuratrokarini viestitti, että se on peuran vasan paisti.

  • peuran vasan paisti
  • suolaa
  • mustapippuria
  • muutama oksa tuoretta timjamia
  • 1 oksa tuoretta rosmariinia
  • oliiviöljyä
  • oivariiniä (tai voita, jos et ole huolissasi kolesterolista)

Kevyt valkoviinikastike

  • 2,5 dl valkoviiniä
  • paistirasva
  • tuoreita yrttejä maun mukaan (rosmariinia, timjamia)
  • 1 rkl oivariiniä
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • ½ tl hunajaa

peuran-vasan-paisti-leikattuna

Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista. Kuivaa liha keittiöpyyhkeellä. Kuumenna uuni 120 asteeseen. Pilko osa yrteistä, osan voi jättää pilkkomatta.

Kuumenna pannulla voi-oliiviöljyseos, lisää ne pilkkomattomattomat yrtit pannulle maustamaan rasva. Paista lihan pinnat kiinni, kauniin ruskeaksi. Mausta liha suolalla, mustapippurilla ja niillä pilkotuilla yrteillä.

Nosta liha uuninkestävään vuokaan ja laita paistimittari lihan paksuimpaan kohtaan. Niin kätevää kuin olisikin käyttää samaa rautapannua sekä paistamiseen että uuniin, kypsentää se lihan epätasaisesti, alapuolesta tulee kypsempi kuin yläpuolesta. Eli vaihda herkän ja nopeasti kypsyvän lihan ollessa kyseessä erilliseen pannuun tai vuokaan. Pidin vuokaa ihan hetken uunissa, ettei vuoka antaisi kylmäshokkia lihalle.

Jos uunissasi on paistimittariin kytketty lämpömittari, aseta hälytys 58 asteeseen. Häröilin tässä tällä kertaa ja uskoin muita lähteitä, sen sijaan että olisin pysynyt omalla hyväksi koetulla linjalla. Uskoin toista lähdettä, että lihan sisälämpötilan pitää olla 50 astetta. Paistista tuli hieman liian raakaa meidän makuun. Eli jos haluat mehevää, mutta selkeästi punertavaa paistia, anna lihan kypsyä pidempään. Kun häly käy, nosta liha uunista, kääri folioon ja kääri folio pyyhkeen sisään vetäytymään vartiksi.

Tee tällä välin kevyt valkoviinikastike lihan ruskistamiseen käytetyllä paistinpannulla. Kaada valkoviini yrttien joukkoon ja kaavi pannulta kaikki lihasta irronneet hyvät maut kastikkeeseen. Nosta pitkät yrtit pois kastikkeesta, ne ovat antaneet makunsa liemeen. Tee voista ja jauhosta sekoitus vaikkapa kupissa ja lisää se kastikkeen joukkoon hämmentäen. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Kun liha on vetäytynyt, leikkaa siitä puolen sentin paksuisia viipaleita. Jos lihasta on vetäytyessä ja leikatessa irronnut nestettä, lisää ne kastikkeen joukkoon ja kiehauta vielä pikaisesti. Tarkista maut, lisää tarvittaessa pippuria, valkoviiniä tai suolaa. Minusta kastike oli ihan hieman liian hapokasta, joten lisäsin joukkoon veitsenkärjellisen hunajaa. Kastikkeen ainoa heikkous oli tällä kertaa se, että sitä oli liian vähän. Ensi kerralla tupla-annos! Ohjeessa on tuplattu kastikkeen määrä.

Viiniksi sopii Scriani Ripasso Superiore.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s