Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Korea pihvi grilliin: mehevä bulgogi

bulgogi2

Korean matkan jetlaagi alkaa jo helpottaa. Korealainen keittiö oli juuri niin mielenkiintoista kuin odotin, sekä katukeittiöissä että ravintoloissa.

Matkamuistoiksi ostin Soulissa kimchiä, maustekastikkeita, keittokirjoja ja lisäksi pakkasin mukaan paljon makumuistoja. Ensimmäinen bulgogikokeilu eilen oli kannustava, sillä sain pihviviipaleisin aidon korealaisen bulgogin maun. Suussasulavan mehevää, hieman makeaa, hieman tulista, aivan mahtavaa!

Korealaisessa grilliravintolassa on keskellä pöytää hiiligrilli ja tarjoilija grillaa siinä valitsemasi lihan. Liha pilkotaan saksilla ohuiksi viipaleiksi, jotta se kypsyy nopeasti. Että se tuoksuu hyvälle! Grillin yläpuolella on pitkäputkinen kuparinen liesituuletin, johon grillin savut ja käryt menevät.

Bulgogi ja marinadi

bulgogi

  • 400 g pihvinaudan entrecotea
  • 5 rkl korealaista soijakastiketta (kevyempää kuin japanilainen/kiinalainen)
  • 3 tl sokeria
  • 2 rkl hunajaa
  • 3 rkl ananas- tai päärynämehua
  • 2 rkl hienonnettua kevätsipulia
  • 1 rkl hienonnettua valkosipulia
  • 2 rkl paahdettuja, suolattuja ja murskattuja seesaminsiemeniä (käytin mustia ja suolasin hieman)
  • 2 rkl seesamiöljyä
  • 1 tl mustapippuria myllystä
  • gochujangia eli korealaista chilikastiketta dipattavaksi

Leikkaa liha puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.

Sekoita marinadi kulhossa. Lisää lihat ja kääntele varovaisesti marinadi kaikkiin lihaviipaleisiin. Anna marinoitua 20-30 minuuttia.

Grillikatoksessa olisi tarvittu eilen arktisia vaatteita, joten valitsin sisähiilloksen. Viritin kakluuniin ajoissa pienet tulet. Kun hiillos oli jo melkein, asettelin pihviviipaleet grillihärpäkkeelle. Grillasin ensimmäiseltä puolelta kaksi minuuttia ja toiselta puolen neljä minuuttia.

Jos grillaat kuumilla hiilillä, varo ettei makea marinadi pala. Kääntele lihoja siis ahkerasti ja nosta sivummalle liian nopeasti grillaantuvat. Älä kypsennä liikaa ohuita siivuja, ettei lihasta tule kuivaa. Kakluunin hiljainen hiillos antoi entrecoteviipaleille mukavan pinnan, mutta sisältä ne olivat punaisia ja täydellisen meheviä.

bulgogi1

Korean lihan lisäksi tarjolla oli sticky rice eli tahmeaa riisiä sekä tulista, punaista ja valkoista kimchiä.

Loman alkamisen kunniaksi bulgogin kaverina oli Vignamaggio Chianti Classico 2011. Viini kantoi hyvin marinadin makeuden ja myös korealaisen keittiön kulmakiven, tulisen chilikastikkeen eli gochujangin poltteen. Kimchin kanssa viini oli jo hieman vastahangassa. Maistoimme myös tuliaisina tuomaani riisiviiniä, mutta se vasta erikoista olikin, sattumineen.

Ostamani gochujang ei ollut kovin tulista, sillä pyysin hotellin respaa kirjoittamaan kauppareissuani varten korealaisilla kirjaimilla ”mietoa chilikastiketta”. Metodi toimi hyvin tai oikeastaan oli aika välttämätön niin taksimatkojen osoitteissa kuin ostoksia tehdessä. Korealaiset aakkoset ovat kuulemma maailman loogisimmat, mutta silkkaa hälyä minun silmissäni. En pystynyt viikon aikana hahmottamaan yhtään merkkiä tai nimeä koreaksi, mutta onneksi metrosta ja katukylteistä löytyy Soulissa nimet myös englanniksi.

Lisää Koreajuttuja tulossa kun yöttömästä yöstä on nautittu korealaisittain ja suomalaisittain. Hauskaa juhannusta!

 

Kommentointi on suljettu.