Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Korealaiset grillatut galbi-ribsit

Jätä kommentti

galbi-grillattu

Korealaiset ne osaa tiivistää maut. Jos luun vieressä on paras liha, korealaiset ottavat siitä kaiken irti. Galbi tarkoittaa kirjaimellisesti kylkiluuta.

Kun kerrankin löysin naudan kylkiluita lyhyeksi leikattuna (short ribs), pääsin kokeilemaan ribsiohjetta jossa liha leikataan ovelasti luun ympäriltä. Näin kylkiluiden grillaamiseen menee vain muutama minuutti.

  • 1 kg naudan shortribsejä eli lyhyeksi leikattuja kylkiluita (5 cm)
  • 2 dl korealaista galbimarinadia
  • sormisuolaa
  • seesaminsiemeniä

Vaikka lapsena totuin siihen että karjatilalla joka syksy pilkottiin mulli tuvan pöydällä paloiksi pakkaseen, en ole tutustunut lihanleikkuun saloihin tarkemmin. Tuvan pöytä käännettiin alassuin ja siinä kiertävä teurastaja/lihamestari laittoi vasikan osiin. Pääsin kyllä jauhelihamyllyä pyörittämään. Pöydässä vieläkin syviä kirveen ja veitsen viiltoja. Arkikäyttöön pöydän kansi käännettiin toisin päin.

shortribs

Olen tuonut tuon pitkän pirtin pöydän mukanani Tampereelle ja sen ääressä on monet juhlat juhlittu.

Ehkä siksi että lihan käsittely oli lapsuuden arkea, ryhdyin sumeilematta leikkaamaan galbia pelkästään parista videosta osviittaa kurkkamalla. Eihän siitä niin kaunista ja tasaista leikkuujälkeä tullut, mutta ei tuo ylivoimaisen vaikeaakaan ollut. Kun lähdet leikkaamaan, huolehdi että veitsi on erittäin terävä.

Poista ensin mahdolliset kalvot. Leikkaa jokainen kylkiluu erikseen, siten että lihaa tulee tasaisesti jokaiseen palaan. Leikkasin myös isoimmat kimpaleet valkoista rasvaa pois.

galbi-leikkaus

Ota pala, viillä aivan luun vierestä lähes loppuun asti, käännä pala ja käännä veitsen leikkuusuunta. Sain käännettyä lihakimpaleen kahdesti. Lihasta tulee ikään kuin luusta alkava kääretorttu, paitsi ettei sitä käännetä.

Viillä ohueen osaan ristikkäiset viilot, varovasti ettei viilto mene läpi. Viiltele myös luun ympärillä oleva liha, myös päädyistä. Marinadi pääsee lihaan ja se kypsyy nopeammin.

Marinoi liha ja anna tekeentyä huoneenlämmössä tunnin pari. Käytin ihan Tampereelta ostamaani valmista galbimarinadia, joka yllättävän vahvasti korreloi kesällä Soulissa maistamieni makujen kanssa. Korealaiset muuten kirjoittavat sujuvasti sekä galbi että kalbi. Hieman hämäävää kun sama toistuu kadun- ja kaupungiosien nimissä.

Laita liha avattuna grilliritilälle. Grillasin kylkiluut härpäkkeen päällä kakluunissa täyden pesällisen polttamisesta syntyneillä hiilillä. Kypsyminen vei muutaman minuutin puoleltaan. Jos grillaat ulkotulilla voi se viedä hieman pidempään, kakluuni kun muodostaa semiuunimaiset olosuhteet. Ohuesta osasta tuli kypsää, mutta luun ympärille jäi hieman punervaa, ihanasti hampailla kaluttavaa lihaa.

Voit sivellä marinadia lisää kun käännät lihat.

Ripottele pinnalle seesamin siemeniä ja tarjoa keitetyn riisin tai korealaisittain keitettyjen perunoiden kanssa. Voit myös ottaa pöytään pehmeälehtistä vihreää salaattia ja syödä ohuet lihapalat salaatinlehteen kääräistynä.

Minulla oli avattuna Emilian Amarone, joten päätimme kokeilla miten se sopii korealaisiin makuihin. Se muodosti yllättävän sopivan liiton korealaisten ribsien kanssa.

Ohjetta katselin useammasta lähteestä. Soulista ostamani The Very  Best of Korean Cooking -kirjan ohje oli niin ylimalkainen, ettei sen perusteella olisi galbi onnistunut.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.