Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Riesling- ja spätburgunder -viikot Tampereen ravintoloissa

Jätä kommentti

nasinneula-spat

Sain kutsun kiertämään bloggareiden kanssa tamperelaisia ravintoloita, joissa tarjolla oli Riesling- ja spätburgunder –viikkojen menuja. Mahtava tilaisuus maistaa läpileikkaus siitä mitä tamperelaiset keittiömestarit loihtivat saksalaisen rieslingin ja spätburgunderin kaveriksi. Molemmat rypäleet ovat pitkäaikaisia suosikkejani, joten kierros sai makuhermot kihelmöimään jo etukäteen.

Kaupungin kattojen yllä: Näsinneula
nasinneula-kuha

Kierros alkoi Tampereen huipulta Näsinneulasta. Alkuun saimme ihanan kuohkeaa keittoa valkoisesta parsasta. Raumland Riesling Brut Sekthaus Raumland Rheinhessenistä oli raikas ja iloinen avauslasillinen.

Hirvipastrami sai syksyisiä makuja kaverikseen: kanttarelleja, suppilovahveromoussea ja punaherukkaa. Tasapainoisen hapokkaasta ja kuulaasta Fogt Spätburgunder Trocken 2012 löytyi sopivasti vastapainoa pastramilautaselle. Viime kevään kierroksella jo suunnittelin matkaa spätburgunderien alueille. Tällä kierroksella halu vain vahvistuu. Rheinhessen kiilaa Must visit –listalleni.

nasinneula-hirvi

Ylevöittävien maisemien lisäksi nautimme aivan mahtavaa kuhaa, vihreää parsaa ja rieslingiä Phalzista, Borell-Diehl Riesling Kabinett 2015. Kuha-annos oli kauneimpia pitkään aikaan ja kuhan kypsyys täydellinen. Viini tuoksui trooppisille hedelmäkorille, mangolle ja persikalle. Hedelmäinen ja mineraalinen viini osui moniulotteisen kuha-annoksen kanssa hienosti yksiin.

nasinneula-parsakeitto

Saimme kokea myös Amelie-hetken valkosuklaisen Crème Brûléen kanssa, Kangasalan ensimmäisten mansikoiden sekä Eiswein Spätburgunder, Weingut Friedrich Becker 2008 kanssa. En yleensä harrasta jälkiruokia ja makeita viinejä, joten en ole paras jälkkäriasiantuntija. Mutta tämä jälkkärin ja viinin yhdistelmä on aivan mahtava.

Gastropub Tuulensuussa pitkä viinilista ja pubiruokaa

Gastropub Tuulensuussa tarjoillaan mukavaa pubihenkistä ruokaa. Ikisuosikkini baarissa on sammakonreidet, mitä ei monesta paikkaa saakaan. Gastropubin viinilista rieslingejä ja spätburgundereja on pitkä, kannattaa pistäytyä naukkailemassa lasillinen, jos kaipaat maistelua matalalla kynnyksellä.

Henriksiin voi piipahtaa kuin bistroon

henriks-lohi

Myös Henriksistä voi poimia mieleisen bistroannoksen viinin kanssa. Me saimme maistaa aivan mahtavaa nieriää ja grillattuja uusia perunoita. Erikoisviikkojen listalla on myös risottoa kevätkananpojalla sekä sitruunaposseja. Erityisesti Henriksistä mieleeni jäi Moselista tuleva sekti, Haus Klosterberg Cuvee Riesling Sekt Brut Markus Molitor nieriän kanssa.

henriks-schmitges

Dabbal uusi tulokas Tampereen kärkikastiin

dabbal-ankka

Minulle uusi tuttavuus Yliopistonkadun Dappal oli oikein positiivinen kokemus. Vaikka paikka kuuluu hotelliketjuun, on keittiössä ja viinibaarissa kunnianhimoinen ote.

Lasiin kaadettiin hieman erilaista rieslingiä. Alsacen mailla reissanneena rieslingien monipuolisuus on todella kiinnostavaa. Suomessa rieslingit tuntutuvat oleva varsin kapealla makusektorilla, joten tällaiset erikoisviikot tarjoavat tilaisuuden päästä maistelemaan vähän laajempaa valikoimaa.

Tuhdimpi Breurerin riesling leikkaa hyvin rakuunavoissa hauduttujen parsojen rasvaa, samoin siitä riittää potkua hollandaisekastikkeelle.

Juuri sopivan punaiseksi paistettu ankka vei kielen mennessään. Hieman ronskimpi ja rotevampi, mutta edelleen kuulaan herkullinen Dittelsheimerin Spätburgunder täydentää kahdella tapaa tehtyä ankka-annosta.

hh-waingut

Kipin kapin Hellaan ja huoneeseen!

hh-siika

Kierros huipentui tänäkin vuonna Hellaan ja huoneeseen. Chef Arto Rastas kertoi, että nykyisessä olomuodossaan HH lopettaa, mutta jotain aivan uutta ja päräyttävää on tulossa. Ensin kesällä ravintolatilassa on 0-hävinkin PopUp-ravintola. Kiinnostavaa onkin nähdä mitä väki tuumaa kalatankissa kalan kautta kiertävästä kasvien ruokinnasta. Lomien ja remontin jälkeen tilassa avaa uusi ravintola, jonka salaperäisyyden verhoa Arto ei suostunut enempää raottamaan.

Ennen uusia tuulia kannattaa ehdottomasti käydä nauttimassa mahtava saksalaisiin viineihin rakennettu menu.

Alkuun siikaa ja raparperia samalla lautasella. Kyllä, ja yhdistelmä on aivan mahtava! Ihanan raikas ja tasapainoinen avaus. Jännittävät maut leikittelevät, kallistuvat hetkeksi hieman vinoon, mutta löytävät tasapainon hetken päästä viinin kera, ikään kuin sirkuksen tasapainoilija. Viinit valinnut Humberto Pulido Garces luonnehtikin menun etenemistä: huoleton alku, vakavampi pääruoka ja kesäisen kevyt päätös.

Somelier Humberto on valinnut alkuruoan viinin Rheinhessenistä, J.Bäumer Organic Riesling 2014. Kepeä ja raikas viini on valittu Saksassa 10 parhaan sektin kastiin.

hh-meyrer

Omaan suuhuni kierroksella parhaiten sopi Hellassa ja huoneessa karitsan ja punajuuren kanssa tarjoiltu Meyer-Näkel, “S” Spätburgunder 2013, Ahrin pikkuruiselta viinialueelta. Sherryinen ja luumuinen, perinteiseen burgundilaiseen kallellaan oleva spät lisäsi Ahrin alueen must visit –listalle.

hh-karitsa-spat

Pääruokana pitkään haudutettua karitsan niskaa ja punajuurta neljällä tapaa, kokonaisena paahdettuna, liemenä, kuvattuna ja pyreenä. Punajuuret ja ”S” keskustelivat ihan omiaan keskenään ja olipa herkullista seurata omassa suussa sitä keskustelua!

HH:ssa tarjolla on neljän ruokalajin RS-menu. Koko pakettia ei tarvitse tilata, myös Hellaan ja huoneeseen voi vain piipahtaa nauttimaan vain lasillisen tuota erinomaista Meyer-Näkelin ”S”-spätburgunderia, 12 e lasi.

Läpileikkaus Tampereen kevään herkuista

Mitä Tampereella yhdistää tänä keväänä eri keittiöitä? Pieniä kauniita syötäviä kukkia löytyi useammalta lautaselta. Kauden parsaa ja raparperia ja sekä eiswein/spät/auslesejä. Myös yllättävän syksyisiä makuja: punajuurta, sieniä sekä pitkään haudutettuja lihoja. Valkosuklaata monessa jälkkärissä. Kaikkea noita voisin nauttia vaikka kuinka paljon, etenkin näin taitavien chefien tekemänä, mutta valkosuklaakiintiö tuli kierroksella täyteen pitkäksi aikaa.

Tampere Food Clubin organisoiman bloggaajien kierroksella jakauduimme kahtia. Pullon henget, Sivumaku ja Kipparin morsian kiersivät Finlaysonin palatsin, Masuunin, Sampanjabaari Santen ja C:n. Meidän kierroksellamme oli mukana Savusuolan ja Emmi Nuorgamin lisäksi Mansen muijat. Bloggareiden tiet yhtyivät illan huipennukseksi Hellassa ja huoneessa.

Kiitoksia Saksan viinitiedotukselle mahtavasta viinikulinaarisesta reissusta kotikaupungissa, sekä muille bloggaajille mukavasta seurasta. Mikäs sen mukavampaa kuin keskustella yhteisestä intohimosta, herkullisesti ruoasta, viinistä ja niiden yhdistämisestä.

Tampereella saksalaisen viinin viikot jatkuvat aina 22.5. saakka, osalla mukana olevista ravintoloista toukokuun loppuun saakka.

Viime kevään perusteellisesta seitsemän ravintolan kierroksesta voit lukea täältä.

 

 

 

 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.