Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Superihanaa simppua kalanruotokastikkeella

Jätä kommentti

Kauppahallin kalatiskiltä pilkisti simppu! Paistoin fileet ja tein kastikkeen ruodoista ja päistä Mastercheffin tyyliin. Oijoijoi, syntyipä ihana yhdistelmä. Superihana!

Koilis-Atlantilta kotoisin oleva simppu on ruma mutta maukas kala. Ei aivan niin ruma kuin kotimaisten kalastajien inhokki härkäsimppu, mutta ei simppukaan mikään kalojen kaunokki ole.

Googlasin jo kalatiskillä mitä simpusta voisi tehdä. Berthan Pekka Salmela paistaa härkäsimput jauhotettuna pannulla. Ajatus kuulosti minusta hyvältä myös Atlantin simpullekin, sillä lähestyn mielelläni uutta raaka-ainetta herkällä kädellä.

Australian Masterchefissä vieraillut kokki Jarrod Di Blasi pyöräytti ohimennen kalanruodoista ja päistä kastikkeen, joka sai tuomarit huokailemaan. Eikä syyttä, simpunruotokastikkeesta tuli mielettömän maukasta. Tätä korealaisvivahteista kastiketta teen jatkossa kalasta kuin kalasta!

Simppuja ja kastiketta kahdelle

  • 2 simppua nahalliseksi fileoituna (pää ja ruodot kastikkeeseen)
  • vehnäjauhoja jauhottamiseen
  • 2-3 rkl voita
  • sormisuolaa

Kastike kalanpäistä ja ruodoista

  • 25 ml oliiviöljyä
  • kahden simpun ruodot ja päät (poista kidukset)
  • 3 cm inkivääriä kuorittuna ja ohueksi pilkottuna
  • 1 valkosipulin kynsi pilkottuna
  • 3 kaffirlimen lehteä pilkottuna rouheasti
  • pieni kourallinen tuoretta korianteria
  • 50 ml soijakastiketta
  • 25 ml kalakastiketta
  • 1 dl vettä
  • 1 sitruunan mehu (tai ¼ sitruunan mehu ja 40 ml yozun mehua)
  • ½ rkl gochujangia (käytin varovaisemmin)

Aloita kastikkeen tekemisellä. Pilko kalan ruodot muutaman sentin mittaiseksi. Poista päästä kidukset.

Kuumenna pannulla oliiviöljy ja lisää ruodot ja päät. Ruskista 8-10 minuuttia. Lisää pilkottu valkosipuli ja inkivääri, paista minuutin verran. Nosta pois kuumalta liedeltä ja kaada pannulle soijakastike, kalakastike ja desi vettä. Lisää gochujang, nosta lämpöä niin että kastike poreilee hetken hiljalleen. Nosta pois liedeltä anna makujen tekeytyä 10 minuuttia.

Lisää sitruunan mehu (ja yuzu jos sinulla on sitä, käytin vain sitruunamehua) ja mausta varovasti suolalla, maista ja mausta lisää tarvittaessa. Minusta maut olivat hieman liian vahvoja, joten lisäsin tilkan vettä.

Ota siivilä ja siivilöi ruodot pois. Laita kastike tarjoiluastiaan odottamaan.

Kuivaa kalafileet ja jauhota ne vehnäjauhoissa.

Kuumenna paistinpannulla voita. Kun kuohu on laantunut, laita fileet pannulle. Paista fileen paksuudesta riippuen 1-2 minuuttia puoleltaan. Minä paistoin parisen minuuttia puoleltaan.

Tarjoa uunissa paahdettujen uusien perunoiden tai talvemmalla perunamuussin kanssa. Ohessa maistuu höyrytetyt varsiparsakaalit ja keitetyt vihreät ja keltaiset pavut.

Raikas alsacelainen riesling sopii simpun makuihin, ellet ole ollut reipaskätinen kastikkeen chilitahnan kanssa. Jos tykkäät kunnolla tulisesta kastikkeesta, valitse viiniksi gewurstramineria.

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.