Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Hitaasti haudutettua hirven kylkeä

Jätä kommentti

Revittävän kypsää, mutta mehevää. Pinnalta kastikkeella pikaisesti karamellisoitua. Hirvipata on ihanaa syksyruokaa. Tein padan tällä kertaa hirven kylkipaloista. Kylkipalat ovat edullisimmasta päästä riistaa ja luisesta palastahan makua saa enemmän kuin kalliimmasta paistista.

Pieni padallinen haudutettua ja karamellisoitua hirven kylkeä

  • 1 kg luisia kylkipaloja
  • oliiviöljyä
  • voita
  • 1 l lihalientä (käytin itse tehtyä kanalientä)
  • 5 kuutiota omatekoista herkkutattilientä
  • mustapippuria
  • sormisuolaa
  • pari oksaa timjamia
  • oksa rosmariinia
  • tuoretta persiljaa

Ota lihapaloille sopivan naftin kokoinen uunipata. Kuumenna padassa oliiviöljyä. Kun öljy on kuumaa lisää voinokare. Odota, että voin kuohu laskee ja lisää yksitellen kylkipalat pataan ruskistumaan. Lisää lihaa rauhalliseen tahtiin, ettei pata pääse jäähtymään ja liha ala kiehumaan. Ruskista lihat kauttaaltaan ja mausta kevyesti sormisuolalla ja reippaasti mustapippurilla.

Kuumenna lihaliemi, lisää herkkutattikuutiot ja rosmariinin ja timjamin oksat. Älä lisää tässä vaiheessa suolaa, sillä liemi keitetään lopuksi kokoon.

Nosta pata uuniin 140 asteeseen 3-4 tunniksi tai 125 asteeseen 5 tunniksi. Minä valitsin hieman nopeamman reitin.

Minulla liemi ei aivan peittänyt kylkiä, joten käänsin palat pari kertaa. Tarkkailin samalla kypsyyttä. Liha vetäytyi molemmista päästä luuta jo puolivälissä, mutta tuntui vielä kiinteältä. Onneksi aloitin ajoissa, että ehdin hauduttaa lihan haarukalla leikattavaksi.

Kun alkaa liha putoilemaan luista, nosta lihat luineen padasta toiseen uunivuokaan odottamaan.

Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen.

Keitä lientä reippaasti kasaan. Maistele missä välissä maku alkaa olla sopivan ihanaa ja tiivistä. Minä keitin liemen vähintään viidesosaan. Maista ja mausta tarpeen tullen suolalla, mutta se kannattaa tehdä ihan lopussa, ettei liemestä tule liian suolaista. Jos liemi tuntuu liian hapokkaalta, ripauta hieman sokeria joukkoon.

Sivele lihan päälle lientä, mutta jätä pääosa kastikkeeksi. Käännä kuuman uunin grillivastus päälle ja ota lihan pintaan vastuksen alla ihana karamellisoitu pinta.

Tarjoa kastikkeen, perunamuussin ja syksyn juuresten kera. Ripota tuoretta persiljaa päälle tarjoiltaessa.

Karamellisointiin otin osviittaa blogin vanhasta naudan rinta -ohjeesta.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.