Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Parasta kesäruokaa: itse savustetut ahvenet

2 kommenttia

Juuri savustuspöntöstä nostetut ahvenet, uudet perunat ja tilli. Ehkä nokare oikeaa voita kuumille perunoille. Voiko parempaa suomalaista kesäruokaa ollakaan?

Savustaminen on helppoa, kun huomioit muutaman asian: kylvetä kalat ensin suolaliemessä, päästä kitkerät alkusavut pois, älä pidä liian kovia tulia savustuspöntön alla. Äläkä kypsennä kaloja liian pitkään. Kypsästä kalasta irtoaa selkäevä helposti.

Mikä sitten on sopiva nuotio? Saunapuun paksuisia puita ei kannata savustukseen käyttää. Pilko puut hyvin pieneksi tai käytä ohuita oksia. Omenapuun keväällä leikattavat pystypiiskat on just sopivia tähän. Katso osviittaa alla olevasta videosta.

Savustetut ahvenet

  • 3 keskikokoista meriahventa
  • 4,5 dl kylmää vettä
  • 0,5 dl pansuolaa
  • pari kourallista leppälastuja
  • 1 rkl ruokosokeria
  • tuoretta tilliä

Sekoita 4,5 dl kylmää vettä ja suolaa. Pansuola liukenee nopeammin kuin merisuola, joten käytän sitä useimmiten.

Poista kidukset ja huutele kalat. Leikkaa isojen ahventen kylkiin pari viiltoa puolelleen, jotta ne suolaantuvat tasaisesti.

Laita kalat vuokaan ja kaada suolavesi päälle. Jos kalat eivät peity suolaveteen, käännä ahvenet vartin suolaantumisen jälkeen. Nosta vati jääkaappiin. Suolaa molemmilta puolilta 15-20 minuuttia. Minulla taisi unohtua kalat suolaveteen yhteensä tunniksi, ei haitannut, kaloista ei tullut liian suolaisia.

Valuta ja kuivaa kalat.

Laita savustuspöntön pohjalle leppälastuja ja sokeri.

Viritä pieni nuotio savustuspöntön alle. Kun pönttö on lämmennyt, avaa pöntön kansi ja päästä kitkerä savu pois. Laita ahvenet ritilälle ja sulje kansi.

Polta kevyttä, pientä nuotiota savustuspöntön alla. Liian kovat tulet kuivattavat kalat ja kuuma savu antaa myös kitkeryyttä kalaan. Olen nuorena savustajana saanut myös pöntön leimahtamaan tuleen kantta avatessa. Kulmakarvat ovat kasvaneet lähes ennalleen.

Savusta ahvenia 15-25 minuuttia, ahventen koosta riippuen.

Nosta savustuspönttö pois tulilta, avaa kansi ja kokeile kalojen kypsyyttä selkäevästä. Jos evä irtoaa helposti, on ahven kypsää. Jos evä vastustelee, savusta vielä 5 minuuttia ja kokeile uudestaan. Kun kalat on kypsiä, anna niiden levätä pöntössä kannen alla vartin verran.

Tarjoa savuahven tuoreella tillillä höystettynä keitettyjen uusien perunoiden kanssa. Kesäiset salaatinlehdet kevyellä vinegretillä tuovat mukavasti raikkautta lautaselle.

Kun ryhdyt puuhaan, kannattaa kerralla savustaa enemmän. Savuahven maistuu salaatissa ja ruisleivän päällä.

2 thoughts on “Parasta kesäruokaa: itse savustetut ahvenet

  1. Kuola valuu. Pitäisköhän itsekin ruveta tekemään nuo viillot? Meidän kummankaan suvussa ei tehdä ja on kyllä vatsa- ja selkälihat eriparia. No, pitänee aloittaa sillä ahvenen hankinnalla…

    • Pikkuahvenia ei varmaan tarvitse viillellä, mutta isommat meriahvenat suolaantuu vähän tasaisemmin. Kauppahallissa on hyvä kalastella :D.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.